Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρέθηκαν 35.000 αιτήσεις συντάξεων σε μαύρες σακούλες… και 1.100.000 εκκρεμότητες από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κύβος ερρίφθη προ πολλού στον ΕΦΚΑ, λοιπόν, όπου αυτή την περίοδο «τρέχουν» τις πληρωμές επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ για 35.000 συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εξέλιξη που θα φέρει στα βιβλιάρια των συγκεκριμένων δικαιούχων σημαντικά ποσά!

Η αποκάλυψη του υπουργού Εργασίας είναι συγκλονιστική: «Βρήκαμε 35.000 συντάξεις σε μαύρες σακούλες στο Γενικό Λογιστήριο… ανέγγιχτες και επιπλέον 1.100.000 εκκρεμότητες… Αυτά τρέχουμε από την αρχή της θητείας μας!». Αυτές οι 35.000 είναι οι πληρωμές τις οποίες επεξεργάζεται το λογισμικό του ΕΦΚΑ και από Δευτέρα θα ξεκινήσει η καταβολή τους, ώστε έως τα τέλη Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί. Η λίστα έχει αυξηθεί στις επικουρικές, καθώς οι συνταξιούχοι πρέπει πρώτα να λάβουν την κύρια σύνταξη και μετά την επικουρική.

Δυσχέρειες

«Ήταν δύσκολο το όλο έργο, που -από εποχής Κατρούγκαλου- είχε ενταχθεί σε διαδικασία πληρωμής, χωρίς άμεσο αποτέλεσμα όμως», τονίζει στην «Α» κορυφαίο στέλεχος του ΕΦΚΑ, που επισημαίνει: «Εντός του Ιουνίου οριστικοποιείται η πληρωμή 35.000 συνανθρώπων μας και ολοκληρώνεται μια δύσκολη διαδικασία. Αφορά πάνω από 15.000 επικουρικές και 20.000 περίπου περιπτώσεις που αφορούν τη διαδοχική ασφάλιση».

Δείτε τι γίνεται στο Ταμείο των Μηχανικών: Εδώ έχουν συγκεντρωθεί περί τις 2.045 συντάξεις του κλάδου επικούρησης του Ταμείου Μηχανικών. Η συλλογή στοιχείων είναι δυσχερέστατη! Και αυτό, γιατί στο Ταμείο των Μηχανικών δεν ήταν υποχρεωτική η επικουρική, όπως στο Δημόσιο. Εξ αυτού του γεγονότος, η ανεύρεση στοιχείων είναι αρκούντως δυσχερής. Στον ΕΦΚΑ δεν μπορούσαν από την εποχή του νόμου ΣΥΡΙΖΑ (Κατρούγκαλου) να κουμπώσουν τις πληρωμές, «γιατί ο τότε νόμος δεν είχε λογισμικό», αναφέρουν οι ειδικοί του ΕΦΚΑ!

Έτσι, λοιπόν, φτάνουμε στο τέλος της περιπέτειας για 35.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έως τον Ιούνιο θα έχουν πάρει τα χρήματά τους. Οι πληρωμές θα γίνονται ανά εβδομάδα. Οι 15.000 αφορούν επικουρικές του Δημοσίου και οι 20.000 τον ιδιωτικό τομέα - και συγκεκριμένα συντάξεις από διαδοχική ασφάλιση. Εκεί ήταν το πρόβλημα, γιατί είχαμε 1.040 διαφορετικές απονομές συντάξεων!».

Κατά το υπουργείο Εργασίας, η πορεία της εκκαθάρισης των συντάξεων έχει την εξής εξέλιξη: «Τώρα θα πληρωθούν 35.000 περίπου. Οι οποίοι αναμένουν είτε επικουρική είτε εφάπαξ. Ήδη, σε σύνολο 85.000 επικουρικών που ήταν σε λίστα έχουν καταβληθεί 40.000 έως τώρα. Όλες οι υπόλοιπες θα κινηθούν γρήγορα, ώστε στα τέλη Αυγούστου να έχουν εξοφληθεί». Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, όπως αναφέρουν τα στελέχη του «έχουμε ακόμη 43.000 απλήρωτες επικουρικές, οι οποίες έχουν μπει σε ρυθμό εξόφλησης. Η αναλογία είναι 15.000 που αφορούν το Δημόσιο και περί τις 30.000 του ιδιωτικού τομέα». «Ελπίζουμε», λένε στον ΕΦΚΑ, «να έχουμε τελειώσει σε 100 ημέρες από σήμερα. Ο ΕΦΚΑ σχεδιάζει να τις εκκαθαρίσει με πληρωμές σε δύο δίμηνα. Ουσιαστικά, ανάβουν οι μηχανές έως το κρίσιμο τετράμηνο Μαΐου-Ιουλίου να έχει ολοκληρωθεί η όλη εκκαθάριση».

Μετ’ εμποδίων

Πώς μπορεί ένας ασφαλισμένος να λάβει φέτος το υψηλότερο εφάπαξ; Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει ότι «για να πάρει δημόσιος υπάλληλος, ή άλλος εργαζόμενος, το υψηλότερο ποσό στο εφάπαξ πρέπει να συμπληρώσει 40 έτη εργασίας. Αυτά τα χρήματα, όμως, τα εισέπραττε με 35 έτη ασφάλισης πριν 10 χρόνια, πριν τα μνημόνια! Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι το ποσό του εφάπαξ αυξάνεται αναλόγως των ετών ασφάλισης, αλλά μόνο για όσους πιάνουν το ταβάνι των 35-40 ετών. Όσοι δεν συμπληρώνουν αυτό το χρονικό διάστημα λαμβάνουν μικρότερο ποσό. Επομένως, όσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα παραμονής στην εργασία τόσο μεγαλώνει το ποσό του εφάπαξ».

Καταρχάς, έως τα τέλη Μαΐου θα καταβληθούν 5.000 παροχές. Οι πληρωμές ξεκινούν από Δευτέρα. Στον ΕΦΚΑ βλέπουν ότι στο 73% των αιτήσεων για σύνταξη καταβάλλονται τα εφάπαξ μέσα σε δύο μήνες από την εκκαθάριση της οριστικής τους σύνταξης. Εδώ ο υπολογισμός του εφάπαξ έχει την εξής διαδικασία: Το 2014 αποτελεί το ορόσημο του διπλού υπολογισμού. Δηλαδή για όσους βγουν στη σύνταξη φέτος με 37 έτη, θα πάρουν από την πρώτη μέρα πρόσληψης μέχρι το 2014 εφάπαξ με τον παλιό τρόπο υπολογισμού και για τα έτη από το 2014 έως σήμερα άτοκη επιστροφή εισφορών!

Αυτό όριζε η ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ… Όλα τα εφάπαξ μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά, δεν έχουν ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, ένας δημόσιος υπάλληλος από την πρώτη μέρα πρόσληψης θα πάρει έως το 2014 το 60% του μέσου όρου των αποδοχών του και από το 2014 και μετά μόνο άτοκες τις εισφορές!


Πίνακας: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 9/5