Nissan Caspi: Γιατί θα φτάσει το 1 δισ. η επένδυση στη Λάρισα
Μια νέα έκδοση του σχεδίου για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Λάρισα έδωσε στο Athens Energy Summit ο Nissan Caspi, ο Iσραηλινός επιχειρηματίας που βρίσκεται πίσω από το επενδυτικό σχήμα. Ο N. Caspi, μεταξύ άλλων διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής IP Innovative Power, υποστήριξε πως προωθεί τη δημιουργία ενός «πράσινου» ηλεκτροενεργειακού κόμβου στη Λάρισα. Το συνολικό επενδυτικό σχέδιο στην περιοχή ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1,095 δισ. για την ακρίβεια) και περιλαμβάνει εκτός από τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 870 MW, και μονάδα παραγωγής / αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου, αλλά και χώρο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) με παραγωγή πράσινης μεθανόλης / αιθανόλης.
«Δεν μιλάμε πλέον μόνο για έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά για έναν ενεργειακό κόμβο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Nissan Caspi. Ο ίδιος πιστεύει πως «η συγκεκριμένη επένδυση τοποθετείται και αναπτύσσεται στο καταλληλότερο σημείο στην Ελλάδα, αφού η περιοχή είναι στην καρδιά της χώρας», γεγονός που θα φέρει όπως πιστεύει «ισορροπία στο σύστημα». «Η μoνάδα, ισχύος 870 MW έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει σε δεύτερο χρόνο τη 100% χρήση υδρογόνου. Έτσι θα μετατρέψουμε σταδιακά ένα σταθμό από φυσικό αέριο σε υδρογόνο με αύξηση της ισχύος στα 1.000 MW». Κλείνοντας την ομιλία του έκανε μνεία στον πόλεμο στην Ουκρανία που έσπρωξε βίαια και ανάγκασε την Ευρώπη να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη.
Αν το σχέδιο στη Λάρισα προχωρήσει, θα είναι η τρίτη επένδυση για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή μονάδας στην Κομοτηνή από την κοινοπραξία των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil καθώς και αντίστοιχης μονάδας στην Αλεξανδρούπολη από τον όμιλο Κοπελούζου.
Ποιος είναι ο Nissan Caspi
Συνιδρυτής και πρώην βασικός μέτοχος της ισραηλινής G.P. Global Power, ο Nissan Caspi, δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στην ενέργεια. Εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει παρουσία και στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης ενεργειακών τεχνολογιών, αποθήκευσης υδρογόνου, μπαταριών ιόντων λιθίου, καθώς και παραγωγής υγρών καυσίμων από φυσικό αέριο (GTLF) μέσω της OSEG Ltd. Η IP Innovative Power GmbH είναι μια πλατφόρμα ενέργειας, η οποία συνεργάζεται με μερικούς από τους μεγαλύτερους ομίλους ακινήτων της Ευρώπης. Η IP είναι μέρος ενός ευρύτερου ενεργειακού ομίλου με σημαντικές διασυνοριακές δραστηριότητες, εστιάζοντας στην ανάπτυξη και επένδυση ενεργειακών έργων σε όλη την Ευρώπη. Τα στοιχεία στην ιστοσελίδα της εταιρεία δείχνουν ότι η εταιρεία έχει 20 χρόνια πορείας με πάνω από 150 συνεργασίες σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, και έχει έδρα στο Βερολίνο.
Σημειώνεται, πάντως, πως η αγορά υδρογόνου συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο τα βλέμματα πάνω της. «Η Ευρώπη είναι ισχυρή όσον αφορά τα νομοθετήματα, αλλά άργησε να λάβει τις πρώτες της αποφάσεις». Αυτό υπογράμμισε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Hydrogen, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, μιλώντας την Παρασκευή στο συνέδριο Hydrogen & Green Gases. Τόνισε, μάλιστα, πως η Ευρώπη ανταγωνίζεται αυτή τη στιγμή τις ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Ασία, τρεις αγορές που βρίσκονται μπροστά και επομένως «δεν πρέπει να χαθεί περαιτέρω πολύτιμος χρόνος».