Καταλύτη για αναπτυξιακή «έκρηξη» και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συνιστά η ισχυρή αυτοδυναμία που έδωσαν οι επαναληπτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου στη Νέα Δημοκρατία.

Επιβεβαιώνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης στη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς αναφέρουν στην «Α» ότι η επομένη των εκλογών σηματοδοτεί τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων που έβγαλαν τη χώρα από την υπερδεκαετή κρίση και τα μνημόνια και θέτει τις βάσεις για έναν νέο κύκλο οικονομικής ανάκαμψης.

Στο νέο αυτό αισιόδοξο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία, η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει άλμα δεκαετίας και να μετασχηματίσει το παραγωγικό της μοντέλο και την αποτελεσματικότητα του κράτους, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της και διασφαλίζοντας ανοδική και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Όπως σημειώνουν τα στελέχη της αγοράς, η πολιτική σταθερότητα και οι προοπτικές της συνετής διακυβέρνησης που ακολουθήθηκε στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελούν εχέγγυο για την αξιοποίηση της μοναδικής συγκυρίας του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιτύχει άλμα δεκαετίας και να διεκδικήσει θέση και ρόλο στο νέο σκηνικό που διαμορφώνουν οι μεγάλες γεωπολιτικές και τεχνολογικές αλλαγές.

«Πράσινο φως»

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα ανάβει το «πράσινο φως» για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από 12 χρόνια χωρίς επενδυτική βαθμίδα. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που δεν αποκλείεται να έρθει νωρίτερα από τα τέλη του έτους, θα απελευθερώσει τη ροή εισόδου πολλαπλάσιων κεφαλαίων από αυτά που επενδύονται σήμερα στην ελληνική αγορά, καθώς θα άρει τους επενδυτικούς περιορισμούς για funds που διακινούν διεθνώς ρευστότητα 28 τρισ. δολαρίων και μπορούν να επενδύουν μόνο σε αγορές με investment grade.

Έχοντας την επενδυτική βαθμίδα, η ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών θα διεκδικήσει μέρος στην πίτα των 28 τρισ. ευρώ, αυξάνοντας κατακόρυφα την αξία των περιουσιακών στοιχείων της.

Ελληνικά spreads

Ήδη, με την προοπτική αυτή, τα spreads δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχουν κλείσει σε βαθμό ώστε η Ελλάδα να δανείζεται σήμερα κατά 30 μονάδες βάσης φθηνότερα από την Ιταλία και κοντά στα επίπεδα Ισπανίας και Πορτογαλίας, με το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα να προδιαγράφει σήμερα νέα σημαντική υποχώρηση των επιτοκιακών spreads.

Μάλιστα, τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η περαιτέρω μείωση των spreads του ελληνικού Δημοσίου, που αντικατοπτρίζει τη μείωση του κινδύνου για τον δανεισμό της χώρας, θα δώσει ευκαιρία στον ΟΔΔΗΧ να πραγματοποιήσει νέα έξοδο στις αγορές, αυτή τη φορά με ομόλογο σε διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας.

Ανάλογος θετικός αντίκτυπος αναμένεται σήμερα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο έχει ενισχυθεί ήδη κοντά στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 9 ετών, με κέρδη για τον Γενικό Δείκτη 37% και για τις τράπεζες 60% φέτος, προεξοφλώντας τις θετικές εξελίξεις μετά την ανάδειξη ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Περιθώρια ανόδου

Παρά τη θεαματική άνοδο των τιμών στο ΧΑ, η επενδυτική όρεξη παραμένει ισχυρή και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία δείχνουν πως έχουν περιθώρια για μεγαλύτερη άνοδο, σε ένα περιβάλλον, μάλιστα, που η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό διπλάσιο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια.

Το ευνοϊκό κλίμα στο ελληνικό Χρηματιστήριο θα υποστηρίξουν παράλληλα τα υψηλά εταιρικά κέρδη που σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ, αλλά και οι επιχειρηματικές συμφωνίες που αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 26/6