Παράταση θα δοθεί στο Market Pass και στο «καλάθι του νοικοκυριού», δύο μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Το Market Pass λήγει κανονικά τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου και αναμένεται να ισχύσει για ακόμη πέντε μήνες. Όπως όλα δείχνουν, το πιο πιθανό σενάριο είναι το Market Pass να πάρει παράταση για τρεις μήνες (το πρώτο διάστημα) με αυτή να δίνεται για επιπλέον δύο μήνες (από τον Αύγουστο δηλαδή έως τον Δεκέμβριο του 2023).

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 100 εκατ. τον μήνα, ενώ η μηνιαία επιδότηση στους δικαιούχους του Market Pass θα παραμείνει σταθερή από 22 έως 100 ευρώ. Οι αιτήσεις για το Market Pass γίνονται μέσω του vouchers.gov.gr. 

Tο μόνο σίγουρο είναι ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν εκείνους που πραγματικά πλήττονται από την συνεχιζόμενη ακρίβειας, κυρίως στα ήδη διατροφής. Το μέτρο είναι πιθανό να είναι διαφοροποιημένο, δηλαδή να αφορά περισσότερους και με μεγαλύτερα ποσά.  

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη εργασίας με το οικονομικό επιτελείο, πολλές από αυτές τις πολιτικές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών.

Oι δικαιούχοι του Market Pass

Για να λάβει κάποιος το πλήρες ποσό του Market Pass θα πρέπει να επιλέξει την κατάθεση σε ψηφιακή άυλη κάρτα, η οποία εξαργυρώνεται σε POS (σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, λαϊκές). Στην περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την κατάθεση σε λογαριασμό τότε θα λάβει το 80% της επιδότησης.

  • Δικαιούχοι είναι οι άγαμοι που είχαν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ το 2022, ενώ για τους έγγαμους και της μονογονεϊκές το «ταβάνι» για το εισόδημα είναι οι 24.000 ευρώ + 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. 
  • Επιπλέον, η αντικειμενική αξία των ακινήτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 400.000 ευρώ για τους έγγαμους – μονογονεϊκές οικογένειες.

Το Καλάθι του Νοικοκυριού

Τέλος θα συνεχιστεί και το μέτρο με το Καλάθι του Νοικοκυριού, που σε γενικές γραμμές κρίνεται ως πετυχημένη παρέμβαση. Υπενθυμίζεται ότι το Καλάθι του Νοικοκυριού διάγει την 34η εβδομάδα λειτουργίας του.

Ήδη, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά ότι η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. «Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα από τα εργαλεία που βοήθησαν πολύ στο να τιθασεύσουμε τον εισαγόμενο, κατά κύριο λόγο, πληθωρισμό στα τρόφιμα και αλλού. Αυτό το πράγμα θα το συνεχίσουμε» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι οι λεπτομέρειες για την παράταση του προγράμματος θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό.