Ολοκληρώνοντας ένα «ονειρικό» εξάμηνο, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών πρωταγωνιστούν στο μεγάλο ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παίρνοντας κατά κάποιο τρόπο το αίμα τους πίσω για την κατάρρευση της περασμένης δεκαετίας. Οι παραδοσιακά αγαπημένες στους επενδυτές μετοχές της ελληνικής χρηματαγοράς, πέρασαν πολλά χρόνια στην απαξίωση αλλά σήμερα επανέρχονται στο προσκήνιο με άκρως εντυπωσιακές επιδόσεις. Ο τραπεζικός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά το πρωτοφανές 60% από την αρχή του έτους, με την Τρ. Πειραιώς να σημειώνει κέρδη 108%, την Εθνική να ενισχύεται 61%, την Alpha Bank να σημειώνει άνοδο 52% και την Eurobank να είναι στο +45%.

Η μεγάλη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων. Τις τελευταίες εβδομάδες οι αναλυτές που καλύπτουν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο αναβαθμίσεων των τιμών-στόχων. Από την Axia έως την JPMorgan, οι αναλυτές δίνουν περιθώρια ανόδου έως και άνω του 40% στις τράπεζες. Το μεγάλο ράλι του α’ εξαμήνου αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστεί προσεχώς στην επενδυτική βαθμίδα, επιστρέφοντας σε αυτήν μετά από 13 χρόνια.

Η αναβάθμιση μπορεί να ενεργοποιήσει θετικές δυνάμεις που θα φέρουν υψηλότερα  κέρδη. Μετά τις εκλογές, με τον πολιτικό κίνδυνο να έχει εξαλειφθεί, οι αναλυτές προβλέπουν ακόμη καλύτερες ημέρες για τις τράπεζες. Όσοι συνεχίζουν να εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους και να ξεφορτώνονται τα κόκκινα δάνεια, τόσο οι προοπτικές βελτιώνονται, με στήριξη από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της οικονομίας. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο επόμενο διάστημα θα παίξει και αυτή καθοριστικό ρόλο καθώς θα αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικούς τίτλους.

Σήμερα ο τραπεζικός κλάδος είναι ο σταρ του ελληνικού χρηματιστηρίου. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των επενδυτών που θα στρέφουν τα ραντάρ τους προς την Ελλάδα, είναι πολύ λογικό να αυξάνεται και το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές. Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τρ. Πειραιώς έχουν επιστρέψει σε πιστωτική επέκταση, έχουν βελτιώσει εντυπωσιακά την κερδοφορία τους λόγω της μείωσης των προβλέψεων και ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν την περαιτέρω άνοδο των τιμών των μετοχών είναι η πορεία της οικονομίας και η μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας, ενώ υπάρχει και η προοπτική μερίσματος το 2024.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2022-2023, ο δείκτης NPE στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυξήθηκε οριακά τον Μάρτιο στο 8,8%, από 8,7% τον Δεκέμβριο, λόγω της μικρής μείωσης των υπολοίπων του συνόλου των δανείων. Η ΤτΕ προειδοποιεί ότι η αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού τα τελευταία έτη δεν θα πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δείκτης NPE παραμένει σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης.

Προειδοποιεί επίσης για το ιδιωτικό χρέος, τονίζοντας ότι συνολικά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ και επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα νέου δανεισμού και υλοποίησης επενδυτικών δράσεων.

Στο τέλος του 2022, ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών συμπιέστηκε στο 8,7%, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια σε μονοψήφιο ποσοστό (ήταν 12,8% στο τέλος του 2021). Στους επιχειρησιακούς τους στόχους, οι τράπεζες προβλέπουν μείωση των κόκκινων δανείων κατά 32% έως το 2025, με απώτερο σκοπό να φτάσουν πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο δείκτης NPEs στην E.E. βρίσκεται πλέον χαμηλότερα από το 2%. Σε πρώτη φάση οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να φτάσουν τον δείκτη στο 5%, στοχεύοντας ακόμη χαμηλότερα αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην οικονομία.