Aνεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση  στη Γαλλία μετά την εξέγερση που ξέσπασε για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικά πυρά. Ο Εμμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να αναβάλει την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία και να παραμείνει στο Παρίσι, ενώ η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί με σειρά κατασταλτικών μέτρων να βάλει φρένο στα επεισόδια που έχουν εξαπλωθεί σε δεκάδες γαλλικές πόλεις.

Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίν Ντιπόν Μορετί έκανε σήμερα το απόγευμα νέες ανακοινώσεις και προειδοποίησε τους γονείς των ανηλίκων με 2 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 30.000 ευρώ στην περίπτωση που τα παιδιά τους συλληφθούν κατά τη διάρκεια επεισοδίων!

Οι έκτακτες ανακοινώσεις του Γάλλου Υπουργού Δικαιοσύνης έγιναν στη σκιά των δραματικών εκκλήσεων που έγιναν σήμερα στη Γαλλία από τους δημάρχους της Μασσαλίας και της Λυών οι οποίοι ζήτησαν από το Παρίσι πρόσθετες αστυνομικές ενισχύσεις, αίτημα το οποίο το Παρίσι έσπευσε να ικανοποιήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύμα της οργής πυροδοτείται ουσιαστικά από τους νέους και ότι από τις 1.300 συλλήψεις που έγιναν την Παρασκευή το 30% των συλληφθέντων ήταν ανήλικοι ηλικίας 14 έως 17 ετών!

Στο μεταξύ πολλές πόλεις όπως η Σεντ Ετιέν εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμα και το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης το οποίο τίθεται όλο και πιο έντονα από μέρος του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας.

Όπως είναι γνωστό, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει στις αρχές να επιβάλλουν ειδικά μέτρα όπως απαγόρευση κυκλοφορίας, επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2005 έπειτα από δέκα ημέρες ταραχών μετά τον θάνατο δύο εφήβων που υπέστησαν ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά τους να κρυφτούν από την αστυνομία.

Περισσότερες από 1.300 συλλήψεις κατά την τέταρτη διαδοχική νύκτα βιαιοτήτων

Συνολικά 1.311 άτομα συνελήφθησαν την περασμένη νύχτα στη Γαλλία, την τέταρτη διαδοχική κατά την οποία σημειώθηκαν βίαια επεισόδια μετά το θάνατο, την Τρίτη, ενός εφήβου από πυρά αστυνομικού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αριθμός αυτός ήταν σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις συλλήψεις 875 ατόμων που είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη νύχτα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η κηδεία του 17χρονου Ναέλ Μ. - ο θάνατός του οποίου εξακολουθεί να βάζει φωτιά σε πολλές λαϊκές συνοικίες της χώρας - έγινε σήμερα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας καθώς η οικογένειά του ζήτησε να μην υπάρξει τηλεοπτική και δημοσιογραφική κάλυψη. Παρά το γεγονός αυτό, η ανησυχία για παράταση των συγκρούσεων για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα είναι μεγάλη στη Γαλλία.

Μόνο χθες από την κινητοποίηση των 45.000 αστυνομικών αναφέρθηκαν περισσότεροι από 80 τραυματισμοί, περίπου 1.350 οχήματα πυρπολήθηκαν, 234 κτίρια υπέστησαν ζημιές και περίπου 2.560 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα οξυμένη , με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να στέλνει εκεί ενισχύσεις. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει στις 02:00 (τοπική ώρα, 03:00 ώρα Ελλάδας) ήδη 88 συλλήψεις.

Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε κατάστημα όπλων και έκλεψαν κυνηγετικά τυφέκια, αλλά όχι πυρομαχικά, σύμφωνα με τις αρχές. Ένας άνδρας συνελήφθη με τυφέκιο που πιθανότατα είχε αρπάξει από συγκεκριμένο κατάστημα, επεσήμανε η αστυνομία.

Νεαροί κουκουλοφόροι

Στη Λιόν και τη Γκρενόμπλ συγκρούσεις σημειώθηκαν με ομάδες νεαρών, πολλοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, και πετούσαν αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας η οποία απάντησε με δακρυγόνα.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινώσει την ανάπτυξη «επιπλέον ειδικών μονάδων» της αστυνομίας και της χωροφυλακής. Ελαφρά τεθωρακισμένα της χωροφυλακής χρησιμοποιήθηκαν και στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

27376932
27376934
27376940
27376957
27377006
27378490
27378670
27380823
27380917
27381824
27381827
27381966
27382322
27382323


«Αίσθημα ευθύνης»

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέφυγε το Σάββατο τις δημόσιες δηλώσεις. Μια ημέρα νωρίτερα, ζήτησε από τις οικογένειες να επιδείξουν υπευθυνότητα, υπογραμμίζοντας ότι το ένα τρίτο των συλληφθέντων τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή «ήταν νέοι, μερικές φορές πολύ μικρής ηλικίας».

Ο Μακρόν κατηγόρησε επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υποδαυλίζουν τη βία και δήλωσε ότι αναμένει να επιδείξουν «αίσθημα ευθύνης», αναφερόμενος κυρίως στο Snapchat και το TikTok μέσω των οποίων οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και τα οποία προκαλούν «ένα είδος μιμητισμού της βίας».

Αναβλήθηκε η επίσκεψη στη Γερμανία

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει από αύριο, Κυριακή, το βράδυ και μέχρι την Τρίτη στη Γερμανία, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας, έπειτα από τέσσερις ημέρες ταραχών στη Γαλλία.

«Ο γάλλος πρόεδος Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάγερ και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του. Ο πρόεδρος Μακρόν ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η γερμανική προεδρία, κάτι που επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γαλλική προεδρία.

«Ο γερμανός πρόεδρος εκφράζει τη λύπη του για την αναβολή και την πλήρη κατανόησή του λόγω της κατάστασης» στη Γαλλία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ «παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την κατάσταση στη Γαλλία. Ελπίζει πως η βία στους δρόμους θα σταματήσει σύντομα και πως η κοινωνική ειρήνη θα αποκατασταθεί», προστίθεται.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του γάλλου προέδρου, δεν έχει ακόμα οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη.

Στο Παρίσι, πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο επέμεινε στο γεγονός ότι γάλλοι και γερμανοί αξιωματούχοι έχουν πολλές ευκαιρίες να συναντώνται προσθέτοντας ότι, επειδή μια επίσημη προεδρική επίσκεψη είναι μάλλον ένας τρόπος για γιορτασθεί η γαλλογερμανική φιλία, παρά ένα αυστηρά πολιτικό ραντεβού, η στιγμή δεν ήταν η πιο κατάλληλη για να πραγματοποιηθεί.

Στα τέλη Μαρτίου είχε χρειαστεί να ματαιωθεί η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ' στη Γαλλία εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που συνδεόταν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Νέες πληροφορίες για τον 17χρονο

Την ώρα που η Γαλλία θωρακίζεται ενόψει πέμπτης νύχτας ταραχών μετά τον θάνατο του 17χρονου από τα πυρά αστυνομικού, πληροφορίες για τον άτυχο νεαρό έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας.

Ο Ναχέλ είχε συμμετάσχει σε ένα βίντεο κλιπ γνωστού ράπερ στη Μασσαλία. Τον Φεβρουάριο του 2023, ο νεαρός κληρώθηκε για να λάβει μέρος στα γυρίσματα του κλιπ του ράπερ Jul.

Τρεις μήνες αργότερα το βίντεο κυκλοφόρησε και έτυχε μεγάλης αποδοχής, αφού το είδαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Σε πολλά πλάνα φαίνεται ο νεαρός να στέκεται πίσω από τον εμβληματικό ράπερ της πόλης της Μασσαλίας, ο οποίος όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του αποκαλώντας τον σε ανάρτησή του «μικρό αδερφό».