Εάν κάποιος οφειλέτης έχει χάσει τις ρυθμίσεις σε 36-72 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο ή δεν κατόρθωσε να ενταχθεί στις 120 δόσεις, υπάρχει λύση, έστω και λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας στο τέλος Ιουλίου. Και αυτή δεν είναι άλλη παρά ο διακανονισμός των χρεών σε 48 δόσεις, η λεγόμενη «πάγια ρύθμιση», εξηγούν τρεις ειδικοί στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ».

Προϋποθέσεις

Κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, η «είσοδος στη ρύθμιση ισχύει κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και με συγκεκριμένους όρους. Αφορούν τόσο τον αριθμό των δόσεων όσο και το ύψος αυτών».

Παράλληλα, ο φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης εξηγεί ότι για «οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τελωνεία, που όμως δεν μπήκαν σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, δίδεται λύση σε ειδικές περιπτώσεις. Δηλαδή, η ρύθμιση αφορά κληρονομιές, πρόσθετους φόρους, πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για αυθαίρετη δόμηση και άλλες ποινές που έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ».

Διαδικασία

Ποια βήματα απαιτούνται, κατά τον φοροτεχνικό Γιώργο Χριστόπουλο: «Πρέπει να κατατεθεί ηλεκτρονικά αίτηση και υπεύθυνη δήλωση στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ ‘‘Ρύθμιση οφειλών’’». Μπαίνοντας στην εφαρμογή, όπως εξηγεί η Ολυμπία Νικολοπούλου, «ο φορολογούμενος, με τους κωδικούς του ΤΑΧΙSnet, πρέπει να επιλέξει “P7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών” και να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν έχει τιμωρηθεί για φοροδιαφυγή».

Με τις δόσεις όμως τι γίνεται; Ο Βαγγέλης Αμπελιώτης τονίζει ότι «το ποσόν κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ. Όμως, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από τον έφορο, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογουμένου». Ο Γιώργος Χριστόπουλος συμπληρώνει ότι «σε φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων είναι σύνθετος, αφού ορίζεται από τον μέσον όρο του συνολικού εισοδήματος την τελευταία τριετία ή από το συνολικό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, αν αυτό είναι μεγαλύτερο».

Συντελεστές

Το ποσό εισοδήματος πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή, ώστε να προκύψει η δόση:

• από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ, με συντελεστή 4%,
• από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ, με συντελεστή 6%,
• από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ, με συντελεστή 8%,
• από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ, με συντελεστή 10%,
• από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ, με συντελεστή 12%,
• από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ, με συντελεστή 15%,
• από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 20%,
• πάνω από 100.000 ευρώ, με συντελεστή 25%.

Οι συντελεστές αυτοί μειώνονται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του οφειλέτη ως εξής:

α) 1 εκατοστιαία μονάδα για 1 τέκνο,
β) 2 εκατοστιαίες μονάδες για 2 τέκνα,
γ) 3 εκατοστιαίες μονάδες για 3 τέκνα και άνω.

Το ποσόν που προκύπτει διαιρείται με το 12 και προκύπτει η δόση. Το ποσόν κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ. Τι γίνεται όμως αν ο φορολογούμενος έχει μηδενικές δηλώσεις για όλα τα φορολογικά έτη που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της ικανότητας αποπληρωμής;

Σε αυτή την περίπτωση δίδεται ο μέγιστος αριθμός δόσεων, με το ποσόν κάθε μηνιαίας δόσης να μην είναι μικρότερο των 30 ευρώ. Οι δόσεις ορίζονται από το συνολικό πραγματικό δηλωθέν εισόδημά του. Αυτό προσδιορίζεται, αφού προστεθούν όλα τα δηλωθέντα ποσά εισοδημάτων. Επίσης, ο έφορος στον ορισμό των δόσεων λαμβάνει υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα, αν αυτό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για τις έκτακτες οφειλές δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 24.

Δικαιολογητικά

Τι απαιτείται όμως για να μπει κάποιος στη ρύθμιση;

• Αναλυτική δήλωση όλων των εισοδημάτων.
• Καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων.
• Καταγραφή οφειλών προς τρίτα πρόσωπα.
• Η εμφάνιση των φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας πενταετίας. Και
• Αν οι οφειλές είναι άνω των 50.000 ευρώ, η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία προκύπτει από την πιστοποίηση αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή.
• Σε οφειλές άνω των 150.000 ευρώ απαιτείται και η πρόσθετη παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας για το σύνολό τους, από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Τι ισχύει για τις πληρωμές

- Η 1η δόση καταβάλλεται σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης.
- Οι επόμενες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
- Καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης έχει επιβάρυνση 15%.
- Η καθυστερούμενη δόση με την αντίστοιχη προσαύξηση πρέπει να πληρωθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
- Η απώλεια της ρύθμισης σημαίνει ότι ο οφειλέτης μπαίνει σε ταλαιπωρία, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου του χρέους, η οποία επέρχεται, εάν:

• δεν πληρώσει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μιας φοράς,
• καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός,
• δεν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,
• δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά,
• έχει καταθέσει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»