Όπως κάθε καλοκαίρι, ξεκίνησε ήδη ο γολγοθάς της εφορίας με αποκορύφωμα τον Φεβρουάριο, οπότε και λήγουν οι ετήσιες φορολογικές υποχρεώσεις των Ελλήνων πολιτών… Φυσιολογικά, λοιπόν, το βαρύ φορτίο πέφτει στο β΄ εξάμηνο για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με καταβολή φόρου 5-6 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο οι φετινές πληρωμές περιλαμβάνουν ιδιαίτερες διαδικασίες που σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν λεπτό χειρισμό. Για την εξόφληση του φόρου που σας αναλογεί, υπάρχουν οι εξής δυνατότητες:

  • Εφάπαξ μέχρι 31/7/2023. Σε αυτή την περίπτωση έχετε έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.
  • Σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να έχει καταβληθεί έως τις 31/7/2023 και την όγδοη έως τις 29/2/2024 (σε περίπτωση παράτασης των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα πρέπει οι φορολογούμενοι να καταβάλουν δύο δόσεις μαζί στην πρώτη πληρωμή).
  • Έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 4,5% ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 6%, με βάση την πάγια ρύθμιση.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα σε τράπεζα της επιλογής τους.
  • Αν δεν πληρώσετε την α΄ δόση στις 31 Ιουλίου (ή δύο δόσεις στα τέλη Αυγούστου), τότε Αύγουστο πρέπει να καταβάλετε τις δύο δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) και αντιστοίχως τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ.

Επιστροφές φόρου

Κατά την ΑΑΔΕ, σε μία εβδομάδα από την υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης οι δικαιούχοι θα παίρνουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος, εφόσον δεν έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και δεν έχει μπλοκαριστεί η φορολογική τους ενημερότητα. Ακόμα και σε περίπτωση οφειλής όμως, ο χρόνος αναμονής δεν θα ξεπερνά τον ένα μήνα μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

 Συμψηφισμοί

Η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί συμψηφισμούς επιστροφών φόρου και οφειλών, δύο φορές τον μήνα, από το τέλος Απριλίου. Συμψηφίζει κατά προτεραιότητα οφειλές από φόρο εισοδήματος με τυχόν επιστροφές έως τις 31 Ιουλίου, ώστε αν το επιστρεφόμενο ποσό καλύπτει τον φόρο να μη χάνει ο φορολογούμενος την έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση. Επίσης, κατά την ΑΑΔΕ οφειλές από φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με άλλους φόρους μέχρι τις 31/7/2023.

 Τροποποιητικές δηλώσεις

Αν από ανθρώπινο λάθος γράφτηκαν λάθος στοιχεία στη δήλωση, μπορείτε με τροποιητική να βγείτε από το αδιέξοδο. Τη δυνατότητα να καταθέσουν τροποιητική δήλωση έχουν όλοι οι φορολογούμενοι με μικρές εξαιρέσεις βάσει ημερομηνιών. Συγκεκριμένα, ισχύουν τα εξής:

- Αν ο πολίτης, κατά τον φοροτεχνικό Βαγγέλη Αμπελιώτη, διέκρινε ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε είναι λάθος, μπορεί να καταθέσει τροποποιητική.

- Αν την καταθέσει εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση κρίνεται ως αρχική! Μάλιστα ο προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό φόρο.

- Αν η τροποποιητική κατατεθεί έως την ημερομηνία που λήγει η κατάθεση των δηλώσεων, ο πολίτης δεν επιβαρύνεται με το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Ακολουθεί νέα εκκαθάριση με τα πιο πρόσφατα στοιχεία και νέος προσδιορισμός φόρου.

- Αν ο πολίτης υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια καταθέσει την τροποποιητική, τότε επιβάλλεται πρόστιμο.

 

Εξαιρέσεις

Ακόμη και αν παρέλθει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν υπάρχει πρόστιμο στις κάτωθι περιπτώσεις:

- Οι βεβαιώσεις αποδοχών (για μισθωτούς) εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον εργοδότη.

- Το ασφαλιστικό ταμείο καθυστέρησε στην επεξεργασία των στοιχείων.

- Σε περιπτώσεις νέου μέλους στην οικογένεια.

- Για διόρθωση λανθασμένου ΑΜΚΑ.

- Για διαγραφή συζύγου έπειτα από διαζύγιο.

- Για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN.

- Για φιλοξενία που καταχωρίζεται για φορολογικούς λόγους.

 Πληρωμές

Πώς διαμορφώνονται οι πληρωμές φόρου ανά μήνα και τι μπαίνει στα ταμεία του κράτους ανά μήνα: Ιούλιος: 6,361 δισ. ευρώ • Αύγουστος: 5,073 δισ. ευρώ • Σεπτέμβριος: 5,333 δισ. ευρώ • Οκτώβριος: 5,073 δισ. ευρώ • Νοέμβριος: 4,964 δισ. ευρώ • Δεκέμβριος: 5,557 δισ. ευρώ. Να τονιστεί ότι από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Μάιο τα φορολογικά έσοδα πλησίασαν τα 23 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του υπουργείου Οικονομικών. Ξεκινώντας από τον Ιούλιο, καταγράφουμε έσοδα περίπου 6,4 δισ. ευρώ. Ο Ιούλιος είναι συνήθως μήνας πληρωμής της α΄ δόσης του φόρου εισοδήματος και της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα έχει προβλέψει τα εξής έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023: Φόροι αγαθών-υπηρεσιών. Θα κινηθούν στα 32,5 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από ΦΠΑ θα είναι 22,2 δισ. και οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,1 δισ. ευρώ. • Φόρος εισοδήματος στα 17,7 δισ. ευρώ • Φόροι ακίνητης περιουσίας στα 2,3 δισ. ευρώ.

 Συμμόρφωση

Η φορολογική συνέπεια κινείται πλέον στο 85%, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ. Τα 8,5 στα 10 ευρώ που βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ πληρώνονται στην ώρα τους. Επίσης, έχουν μειωθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε σχέση με πέρυσι, αλλά και ο αριθμός όσων έχουν οφειλές στην εφορία. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν τα 9 στα 10 ευρώ που οφείλουν από τον φόρο εισοδήματος, ενώ στον ΦΠΑ οι εισπράξεις φτάνουν στο 85%.

Το α΄ πεντάμηνο του 2023 οι οφειλέτες ήταν 3.687.278 φυσικά και νομικά πρόσωπα και είναι μειωμένοι κατά 348.167 ΑΦΜ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Η συμμόρφωση στην πληρωμή όλων των φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ , ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ.) τον Απρίλιο ανήλθε σε 85,77% από 88,5% τον Μάρτιο και 83,3% ολόκληρο το 2022.

ΠΙΝΑΚΑΣ

ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

 

Εισόδημα            Όφελος

10.000   450

10.000-20.000    1.100

20.000-30.000    1.400

Έως 40.000          1.800

40.000 και άνω  2.200

 

Σημ.: Ποσά σε ευρώ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ