«Παράθυρο» για επιπλέον αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής (7,75%) στις συντάξεις έως 13% των 250.000 στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των καθηγητών πανεπιστημίων, ΔΕΠ κ.λπ. ανοίγει η διασύνδεση του υπολογισμού της σύνταξης με τον βασικό μισθό και τα επιδόματα των εν ενεργεία υπαλλήλων, ενώ στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή υπάρχει και η πρόβλεψη πως σε ενδεχόμενη αρνητική διαφορά, σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα υπάρχει μείωση. 

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τους υπαλλήλους και λειτουργούς, ως μισθός με βάση τον οποίο κανονίζεται η σύνταξη λαμβάνεται ποσοστό του μηνιαίου μισθού ενεργείας του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε και μισθοδοτούνταν ο υπάλληλος κατά την έξοδό του από την υπηρεσία, μαζί με την προσαύξηση των επιδομάτων χρόνου υπηρεσίας, ιδιαίτερων συνθηκών, καθώς και θέσης ευθύνης.

Επίσης και:

α) για τους δικαστικούς λειτουργούς η πάγια αποζημίωση,
β) για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους προϊστάμενους οργανικών μονάδων, το 25% του ποσού του επιδόματος θέσης ευθύνης, ανεξάρτητα από το αν αποχωρούν από τις θέσεις αυτές.

Αν τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν συμπληρώσει την προβλεπόμενη διετία ως προϊστάμενοι οργανικών μονάδων διαφορετικής βαθμίδας, καταβάλλεται το επίδομα θέσης που κατείχε ο υπάλληλος για περισσότερο χρόνο. Επί συρροής αξιώσεων για υπολογισμό των εν λόγω επιδομάτων από δύο βαθμίδες, λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην ανώτερη βαθμίδα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ η αναπροσαρμογή της συντριπτικής πλειονότητας των συντάξεων είναι αυξητική, υπάρχουν, όμως, οριακές περιπτώσεις συντάξεων, οι οποίες μετά την αναπροσαρμογή θα μειωθούν. Για τα ανωτέρω πρόσωπα, κατά την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους προκύψει προσωπική διαφορά ή ποσό αναδρομικών από την 1/1/2017 έως 31/12/2022 μικρότερο των τριακοσίων (300) ευρώ, ορίζεται η καταβολή εφάπαξ 300 ευρώ ή του υπολειπόμενου ποσού μέχρι τη συμπλήρωση των 300 ευρώ.

Να σημειωθεί τέλος ότι έχει προβλεφθεί επιπλέον κονδύλι 7.000.000 ευρώ για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Παράλληλα, κλιμακωτές αυξήσεις για 740.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας ανάλογα με τα πτυχία, την κατάταξη και τα έτη, μέχρι 17,5%, προβλέπει το νέο μισθολόγιο, με σημαντική την απόφαση να λαμβάνουν την αύξηση και όσοι υπάλληλοι έχουν προσωπική διαφορά.

Οι αυξήσεις που θα εφαρμοστούν κατανέμονται ως εξής:

  • Καθολική αύξηση 70 ευρώ μεικτά στον βασικό μισθό όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Αύξηση οικογενειακής παροχής. Σήμερα κυμαίνεται σε 50 ευρώ για υπάλληλο με ένα τέκνο, 70 ευρώ για δύο τέκνα, 120 ευρώ για τρία τέκνα κ.λπ. Τα ποσά αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα κ.λπ.
  • Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, που λαμβάνουν 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
  • Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά.
  • Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου κ.ο.κ.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/7