Η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της στο θέμα των συντάξεων.

Όλα δείχνουν ότι το ποσοστό των αυξήσεων στις κύριες αποδοχές φέτος θα κυμανθεί στο 4%, όπως τονίζουν οι ειδικοί, με βάση τα δεδομένα πληθωρισμού και ανάπτυξης.

Σύμφωνα με αυτά, αναμένεται:

  • Γενική αύξηση συντάξεων 4%
  • Ειδικό επίδομα προσωπικής διαφοράς 200-300 ευρώ
  • Αύξηση εθνικής σύνταξης στα 413 ευρώ
  • Αύξηση συντάξεων ΑμεΑ 4%
  • Αύξηση σύνταξης σε ασφαλισμένους με περισσότερα των 30 ετών ασφάλισης
  • Δωρεάν φάρμακα σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ λόγω του Νόμου Κατρούγκαλου
  • Ειδική επιταγή σε συνταξιούχους με αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ
  • Μηδενισμός ποινής 30% σε εργαζόμενους συνταξιούχους.

1) Κεντρικός άξονας

Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι σαφέστατες:

  • Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι μόνιμες πλέον»! Το ποσό για το 2024 θα προκύψει, όπως και το 2023, από τον συνδυασμό της πορείας πληθωρισμού και ανάπτυξης.
  • Οι μόνιμες αυξήσεις διασφαλίζουν τους συνταξιούχους από πληθωριστικές πιέσεις και καλύπτουν σταδιακά τις αδικίες του Νόμου Κατρούγκαλου.
  • Καλύπτονται όσοι βγαίνουν στη σύνταξη με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Ενισχύονται οικονομικά με 30-50 ευρώ μέσω της δωρεάν παροχής φαρμάκων όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ.
  • Θα χορηγείται ειδική επιταγή στους συνταξιούχους «μέχρι να μηδενιστεί η προσωπική διαφορά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Πότε θα συμβεί αυτό οριστικά εξαρτάται από το ύψος της προσωπικής διαφοράς κάθε συνταξιούχου.
Όπως τονίζει ο κ. Γεωργιάδης: «Έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά ότι όσο η οικονομία μας εξακολουθεί να πηγαίνει καλά, και φέτος -δόξα τω Θεώ- πηγαίνει καλά, θα ερχόμαστε με ένα εφάπαξ ετήσιο επίδομα να θεραπεύουμε το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς για όσους δεν παίρνουν την αντίστοιχη αύξηση στη σύνταξη που παίρνουν οι υπόλοιποι».

2) Έκδοση συντάξεων

Ο νέος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζει ότι οι συντάξεις θα εκδίδονται γρηγορότερα και όχι με τους απελπιστικά αργούς ρυθμούς του ασφαλιστικού νόμου ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλοι οι ρυθμοί κινούνται ταχύτατα σε ό,τι αφορά την απονομή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

3) Εκκρεμείς συντάξεις

Αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς συντάξεις, δηλαδή οι συντάξεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί για διάστημα πέραν των 90 ημερών, είναι 32.000.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογραμμίζει ότι «πριν από μερικά χρόνια ήταν 130.000 και κάθε μήνα πέφτει αυτός ο αριθμός κατά περίπου 2.000-3.000. Αυτό που επίσης θέλω να επιτύχω ως υπουργός Εργασίας είναι κάθε εργαζόμενος, όταν πληρώνει τα ένσημά του κάθε μήνα, να μπορεί να βλέπει στο κινητό του πόση σύνταξη θα πάρει όταν πια συνταξιοδοτηθεί».

4) Μηδενισμός της ποινής 30%

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει ότι «οι ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, που θα έχουμε νομοθετήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα περιλαμβάνουν τη διαγραφή του 30% της κρατήσεως στους συνταξιούχους, όπως γίνεται σήμερα, εφόσον έχουν κάποια άλλη εργασία. Άρα θα ρυθμίσουμε ένα ζήτημα το οποίο αφορά πάρα πολλούς συμπολίτες μας, που αυτή τη στιγμή, επειδή κάνουν ένα ή δύο μεροκάματα τον μήνα ή την εβδομάδα, ο ΕΦΚΑ τούς παρακρατά το 30% της συντάξεώς τους. Αυτό θα γίνει μηδέν και θα ορίσουμε ένα ποσοστό 10%-15% που θα δίνεται από το εισόδημα υπέρ ΕΦΚΑ. Υπάρχουν συνταξιούχοι που θέλουν να εργαστούν, γιατί θέλουν να βελτιώσουν το εισόδημά τους, το οποίο είναι σεβαστό, γιατί μπορεί η σύνταξη να μην τους φτάνει. Δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε. Ωστόσο να πω ότι θα βάλουμε έναν “κόφτη” που θα ορίζει το εξής: ότι η έκτακτη αυτή εισφορά ποτέ δεν θα υπερβαίνει το 30% της σύνταξης. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με τις υπηρεσίες για το πώς θα τη φτιάξουμε ώστε να μην αδικηθεί κανένας. Ωστόσο δεν θα υπάρξει αναδρομική ισχύς. Οι νόμοι ισχύουν πάντα από τη μέρα που ψηφίζονται και μετά».



Πίνακες: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ