Πάνω από 2.000.000 Έλληνες πλήρωσαν τον περασμένο χρόνο μεγαλύτερο φόρο, γιατί δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης! Αποτελούν άλλωστε τη δεύτερη σκληρή πραγματικότητα για κάθε φορολογούμενο, μετά τη διπλή φορολόγηση στα εισοδήματα με τους άμεσους φόρους (εισοδήματος, έκτακτη εισφορά), αλλά και τους έμμεσους (ειδικός φόρος, ΦΠΑ)!

Αυτά αποτελούν και τη μεγαλύτερη αιτία φορολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων, αφού «τα πραγματικά εισοδήματα που δηλώνουν είναι μικρότερα από την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως σπίτι, ΙΧ, δίδακτρα κ.λπ.». Δηλαδή, αν το εισόδημα του φορολογούμενου που δήλωσε ήταν 12.000 ευρώ και το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης 14.000, ο φόρος θα υπολογιστεί στα 14.000 ευρώ. Δηλαδή, για 2.000 ευρώ επιπλέον εισόδημα!


Οι… πληγέντες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης το 2021 περί τους 2.032.887 φορολογούμενους. Πλήρωσαν επιπλέον φόρους για εισόδημα ύψους 6,35 δισ. ευρώ. Δηλαδή:

• Αρχικά έπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων 1.663.670 φορολογούμενοι, με δηλωθέντα εισοδήματα 3,24 δισ. ευρώ. Όμως, τους βεβαιώθηκε επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πλήρωσαν φόρους για 8,44 δισ. ευρώ.

• Παράλληλα, στην παγίδα έπεσαν και 369.217 σύζυγοι φορολογουμένων. Είχαν δηλώσει εισόδημα 395.820.000 ευρώ, αλλά τους βεβαίωσαν τεκμαρτές δαπάνες ύψους 1,14 δισ. ευρώ και φορολογήθηκαν για συνολικό εισόδημα 1,54 δισ. ευρώ!


Τρόποι διαφυγής

Οι φοροτεχνικοί προτείνουν 9 διαφορετικούς τρόπους κάλυψης του ύψους των τεκμηρίων:

1. Με δωρεά, κληρονομιά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών (δωρεοδόχος). Ήδη, το σχετικό αφορολόγητο όριο αυξήθηκε σε 800.000 ευρώ και η πράξη αυτή πρέπει να γίνει στο έτος που ελέγχεται κάποιος. Για να αναγνωριστεί η δωρεά ή η γονική παροχή, πρέπει να γίνει μέσω τραπέζης και να δηλωθεί στην εφορία για έλεγχο, γιατί όλα τα ποσά των δωρεών και γονικών παροχών αποτελούν τεκμήριο γι’ αυτόν που δωρίζει.

2. Με δάνειο. Αφορά δανεισμό από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτα πρόσωπα. Η κίνηση αυτή αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και αναγράφει ημερομηνία, ώστε να προκύπτει ότι το δάνειο πάρθηκε στο έτος κατά το οποίο έγινε η δαπάνη αγοράς περιουσιακού στοιχείου που ο φορολογούμενος δικαιολογεί.

3. Εισόδημα παρελθόντων ετών. Ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών, έως και 30ετίας! Δηλαδή, «ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών», με την οποία μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος. Αρκεί τα ποσά να έχουν δηλωθεί στην εφορία.

4. Πώληση ακινήτου, ΙΧ κ.λπ. Αφορά διάφορες εισπράξεις από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως πώληση ακινήτων και κινητών (αυτοκινήτων, πινάκων, λοιπών έργων τέχνης κ.λπ.). Το ίδιο ισχύει και για διάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

5. Λοιπά εισοδήματα, πλην εργασίας. Όλα τα εισοδήματα, τα οποία αποκτήθηκαν από τον φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Αυτά είναι η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόματα ανεργίας κ.ο.κ.

6. Κέρδη μετόχων. Είναι όλα τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, τόκους, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

7. Εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από ταμεία πρόνοιας κ.λπ. Αποτελεί απόδειξη κάλυψης τεκμηρίου, όπως και η αποζημίωση που εισέπραξε από την ασφαλιστική εταιρεία.

8. Εισαγωγή κεφαλαίων-συναλλάγματος από νυν ή πρώην κατοίκους αλλοδαπής. Όλα τα ποσά που έφερε στη χώρα ο πολίτης, είτε σε ευρώ είτε σε άλλο νόμισμα, καλύπτουν το τεκμήριο, αν η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται. Εδώ χρειάζεται το πρωτότυπο παραστατικό που εκδίδει κάθε τράπεζα, όταν έρχονται κεφάλαια από το εξωτερικό.

9. Κέρδη τυχερών παιγνίων. Όλα τα εισοδήματα από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισμένο Στοίχημα κ.λπ. θεωρούνται κάλυψη τεκμηρίου. Απαιτείται η σχετική βεβαίωση από τον OΠAΠ και λοιπούς οργανισμούς-εταιρείες.


ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ

• Χρηματική αποζημίωση για την αποκατάσταση ζημιάς ή φθοράς που προκλήθηκε από την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου.
• Αποζημίωση για ηθική βλάβη.
• Υποτροφίες που δεν φέρουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και της παρ. 6 του άρθρου 24 του ν. 4386/2016.
• Υποτροφίες αριστείας και τα βραβεία που χορηγούν ΑΕΙ, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 283 του ν. 4957/2022.
• Επιστροφές καταβεβλημένων κεφαλαίων/δανείων.
• Κοινωνικό Μέρισμα/έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων
• Εισπραττόμενα από συζύγους χρηματικά ποσά, λόγω αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα του γάμου.
• Ποσό που προκύπτει από τον πλειστηριασμό κατοικιών
• Προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ σε χρήμα.
• Εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες.
• Επίδομα γέννησης άρθρ. 1 και 10 του ν. 4659/2020.
• Αποζημιώσεις, λοιπές παροχές ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους ή σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία.
• Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.
• Ποσά που εισπράχθηκαν εντός του έτους 2022 ως προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής.
• Αποζημιώσεις και λοιπές παροχές ειδικού σκοπού.
• Ποσά που καταβλήθηκαν εντός του φορολογικού έτους 2022, σε εκμισθωτές ακινήτων.
• Ποσά που δεν έχουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος.