Έως τις 20 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία έληξε η σχετική προθεσμία των αιτήσεων, είχαν κατατεθεί περισσότερα από 300.000 αιτήματα ένταξης, στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Πλέον η διαδικασία της επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα μέσω του νέου προγράμματος είναι στο τελικό στάδιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, εγκρίθηκαν περίπου 1 στις 3 αιτήσεις, ξεπερνώντας τις 95.000 σε αριθμό, καλύπτοντας ένα συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των 99.984.006 ευρώ. Εάν δεν γνωρίζεις ακόμη για το εάν εγκρίθηκε η αίτησή σου ή όχι πάμε να δούμε τη διαδικασία βήμα προς βήμα.

Όπως και στο παλαιότερο πρόγραμμα για την ανακύκλωση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών του υπουργείου Περιβάλλοντος που τρέχει ακόμα, το «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή», έτσι και εδώ, για το νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα, έχει δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα από την κυβέρνηση. Επομένως, αυτό που έχεις να κάνεις αρχικά, είναι να επισκεφτείς το allazothermosifona.gov.gr.

Στο κάτω αριστερά μέρος της σελίδας θα βρεις σε πράσινο φόντο το κουμπί: «Είσοδος στην Ψηφιακή Πλατφόρμα Αιτήσεων». Κλίκαρε πάνω του.

Αυτόματα, θα οδηγηθείς στη σελίδα εισόδου του TaxisNet. Εδώ, θα πρέπει απλά να πληκτρολογήσεις το όνομα χρήστη σου και τον κωδικό σου. Αφού το κάνεις, πατάς το κουμπί σύνδεση ώστε να οδηγηθείς στην επόμενη σελίδα.

Τώρα, βρίσκεσαι στην προσωπική σου καρτέλα. Εδώ, ως δικαιούχος που έχεις καταθέσει ορθώς την αίτησή σου, θα μάθεις αυτόματα σε ποιο στάδιο αυτή βρίσκεται. Εάν δηλαδή έχει εγκριθεί προσωρινά ή όχι. Εάν είσαι από τους τυχερούς τότε η πλατφόρμα θα σου αναφέρει ξεκάθαρα πως η αίτησή σου έχει εγκριθεί.

Εάν πάλι η αίτησή σου έχει απορριφθεί, η πλατφόρμα θα σου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αυτό συνέβη. Μέχρι πρότινος μάλιστα, μπορούσες να προχωρήσεις σε ένσταση της απόφασης αυτής. Πλέον, η προθεσμία έχει περάσει.

Τι κερδίζεις από την ανακύκλωση θερμοσίφωνα

Πέρα από το προφανές, δηλαδή του ότι αποκτάς καινούργιο ηλιακό θερμοσίφωνα πολύ φθηνότερα απ’ όσο θα τον αγόραζες μόνος σου, μέσω της επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα κερδίσεις και μελλοντικά. Τι εννοούμε; Σε βάθος χρόνου, μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 90% περισσότερο σε σχέση με τον παλιό σου ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Μιλάμε για ένα τεράστιο κέρδος τόσο για την τσέπη σου όσο και για το περιβάλλον. Σκέψου μόνο πως η παραγωγή ενέργειας για τη θέρμανση νερού με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, αντιστοιχεί στην καύση τεσσάρων βαρελιών πετρελαίου σε διάρκεια ενός έτους! Η ποσότητα αυτή, προφανώς και δεν είναι αμελητέα. Μάλιστα, το κέρδος για το περιβάλλον ισοδυναμεί με τη χρήση ενός λιγότερου αυτοκινήτου για ένα ολόκληρο έτος! Σκέψου δηλαδή πόσο θα βοηθήσουμε όλοι το περιβάλλον, αν πούμε αντίο στους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες και επενδύσουμε σε ηλιακούς. Άλλωστε, μην ξεχνάς. Ο ήλιος είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Πώς θα επωφεληθείς 

Και για το νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» ισχύει η έκδοση επιταγών ή αλλιώς vouchers, όπως αντίστοιχα έτρεξαν και τρέχουν για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Όμως, πρόσεξε. Στην περίπτωση της επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα, εκδίδονται δυο vouchers. Το πρώτο voucher χρησιμοποιείται για αυτήν καθ’αυτήν την αγορά του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα ενώ το δεύτερο, μπορεί προαιρετικά να επιδοτήσει τη δαπάνη όλων των απαραίτητων εργασιών για τη σωστή τοποθέτησή του, την απεγκατάσταση του παλιού ηλεκτρικού και την εγκατάσταση του νέου ηλιακού, τα εξαρτήματα που θα χρειαστούν κ.α.

Τα vouchers αυτά, φέρουν τη μορφή κωδικών. Ειδικότερα, πρόκειται για μοναδικούς κωδικούς τους οποίους θα λάβεις τόσο στο email που έχεις χρησιμοποιήσει στην πλατφόρμα για την αίτησή σου όσο και στο κινητό σου με SMS. Η επιδότηση ξεκινάει από 50% ενώ μπορεί να φτάσει έως και το 60% του συνολικού κόστους. Εάν προτιμάς να μιλάμε για χρήματα, τότε το voucher για την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί το μέγιστο να ανέλθει στα 970€. Το δεύτερο voucher, αυτό της εγκατάστασης/απεγκατάστασης μπορεί να φτάσει έως 150€.

Πρόσεξε. Δεν επιδοτείται το σύνολο της αγοράς και των απαραίτητων υπηρεσιών. Μιλάμε για επιδότηση ενός μέρους της δαπάνης. Το υπόλοιπο ποσό, όποιο και εάν είναι αυτό για τη δική σου περίπτωση, θα καταβληθεί από εσένα στο κατάστημα που επέλεξες για να κάνεις την αγορά σου. Και μιας που αναφερθήκαμε στα καταστήματα, το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να κάνεις πριν προβείς στην αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι να επιλέξεις έναν έμπορο ο οποίος συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Μην βρεθείς εξαπίνης την τελευταία στιγμή στο ταμείο!

Τέλος, πριν φτάσεις στο ταμείο, έχε στο νου σου ότι θα πρέπει να έχεις καταλαγιάσει στο τι ηλιακό θερμοσίφωνα χρειάζεσαι για να καλύψεις τις ανάγκες σου αλλά και τι ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να τοποθετηθεί στον χώρο σου. Μην αμελήσεις αυτό το βήμα, καθώς το να βρεις τον ιδανικό ηλιακό θερμοσίφωνα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Αντιθέτως, εξαρτάται από πάρα πολλές παραμέτρους. Μπορείς να βρεις online σε συγκεκριμένα καταστήματα και ειδικούς οδηγούς, που θα σε κατευθύνουν βήμα προς βήμα στη σωστή επιλογή.