Μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά, ευάλωτους καταναλωτές και αγρότες ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας για τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον Αύγουστο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

-Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση θα είναι 10€/MWh. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

-Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

-Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh και απορροφά το σύνολο του αυξημένου κόστους.

-Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 10€/MWh.

-Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, τον Αύγουστο, ανέρχεται συνολικά σε 19 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Ενέργειας εξετάζεται πλέον η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την αλλαγή της προγνωστοποίησης των καταναλωτών ρεύματος από τους προμηθευτές, από τις 60 στις 30 ημέρες. Εκτιμάται πως στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα προβλέπεται και το μεταβατικό στάδιο μέχρι την εφαρμογή των νέων τιμολογίων, από τον Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο αυτό από το υπουργείο Ενέργειας εξετάζεται η εφαρμογή ενός μεταβατικού κυμαινόμενου τιμολογίου, με τους προμηθευτές να είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν τιμές κάθε πρώτη του μήνα και όχι στις 20 όπως τώρα. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο άλλωστε βρίσκεται ανάμεσα στα τιμολόγια που προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, ενώ εξετάζεται στην κατηγορία αυτή να μεταφερθούν και όσοι καταναλωτές δεν έχουν κάποια σύμβαση προμήθειας. Ταυτόχρονα, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο θα ισχύουν και όλα τα άλλα τιμολόγια τα οποία προσφέρουν οι προμηθευτές.

Πηγές του υπουργείου Ενέργειας διευκρίνιζαν πως οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και πως τα πάντα θα κριθούν από την τάση στις διεθνείς αγορές, δηλαδή από τις τιμές του φυσικού αερίου. Από και πέρα οι πάροχοι ενέργειας θα πρέπει είτε ηλεκτρονικά είτε με έντυπα να ενημερώσουν τους καταναλωτές για την αλλαγή των τιμολογίων.