Σημαντική ώθηση στις αποδοχές των διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου δίνει η αύξηση κατά 30% των επιδομάτων θέσεων ευθύνης στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την επεξεργασία των στοιχείων και τους σχετικούς πίνακες που παρουσιάζει σήμερα η «Α» προκύπτει ότι οι πραγματικοί μισθοί για 65.000 στελέχη της δημόσιας διοίκησης θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024 από 7,64% έως 17,09%, μεταβολή που μεταφράζεται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ επιπλέον. Κλιμάκωση 

Ο νόμος προβλέπει αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, γεγονός που επιφέρει αύξηση επιπλέον της εισοδηματικής πολιτικής και επιδρά διαφορετικά στο μισθολόγιο των διαφόρων κατηγοριών, ανάλογα με τα πτυχία, τη θέση, τα χρόνια απασχόλησης, τον αριθμό των παιδιών και την ένταξη στα μισθολογικά κλιμάκια.

Ενδεικτικό είναι ότι στην κατηγορία προϊσταμένου ΠΕ η αύξηση στα επιδόματα κυμαίνεται μεταξύ 157 και 207 ευρώ, για την κατηγορία προϊσταμένου ΤΕ το επίδομα αυξάνεται από 205 έως 255 ευρώ και για γενικούς διευθυντές στην κατηγορία ΠΕ από 390 έως 420 ευρώ.

Για παράδειγμα, γενικός διευθυντής με προϋπηρεσία 30- 32 ετών θα δει τον μεικτό μισθό του από 1/1/2024 να αυξάνεται από τα 3.047 στα 3.467 ευρώ.

Ειδικές ενισχύσεις

Πλέον αυτών υπάρχει «δραχμική» αύξηση στο Ειδικό Επίδομα Βιβλιοθήκης σε ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες, όπως για γενικό διευθυντή ή διευθυντή ερευνητικού κέντρου, ινστιτούτου και αυτοτελούς ερευνητικού ινστιτούτου, πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) 150 ευρώ, για ερευνητή Γ΄ 120 ευρώ και ΕΛΕ 100 ευρώ. Επίσης, προβλέπονται έξοδα παράστασης σε πρυτάνεις 500 ευρώ, αντιπρυτάνεις 350 ευρώ, προέδρους Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, της ΑΣΠΑΙΤΕ και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος 300 ευρώ, αντιπρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, της ΑΣΠΑΙΤΕ και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος 250 ευρώ, κοσμήτορα σχολής 210 ευρώ και πρόεδρο τμήματος 210 ευρώ. Στους ιατρούς, φυσικούς ιατρικής-ακτινοφυσικούς, ψυχολόγους, φαρμακοποιούς και νοσηλευτές, καθώς και στους χημικούς, κλινικούς χημικούς, βιοχημικούς και βιολόγους, οι οποίοι είναι μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ που τοποθετούνται σε πανεπιστημιακές κλινικές, πανεπιστημιακά εργαστήρια ή ειδικές μονάδες κλινικών ή εργαστηρίων, που εγκαθίστανται σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας κ.λπ., καταβάλλεται, από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του οικείου νοσοκομείου, ειδική αμοιβή για το κλινικό και εργαστηριακό έργο που παρέχουν, το ύψος της οποίας ορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Τουριστικά

Οι αποδοχές του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης ισούνται ανά εκπαιδευτική βαθμίδα με το 90% των πάσης φύσεως τακτικών αποδοχών των αντίστοιχων βαθμίδων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Καταβάλλεται μηνιαία αποζημίωση, ανάλογα με τη βαθμίδα στην οποία έχει προσληφθεί, η οποία αποτελείται από το 80% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου 1 της αντίστοιχης βαθμίδας των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ, καθώς και το 80% του ειδικού επιδόματος διδασκαλίας και έρευνας της αντίστοιχης βαθμίδας και για πλήρη απασχόληση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»