Θεαµατική αύξηση σηµείωσαν τα οικονοµικά µεγέθη της Mytilineos κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαµήνου της τρέχουσας χρήσης, µε τη διοίκηση της εταιρείας να αναµένει περαιτέρω ενδυνάµωσή τους εντός του δεύτερου εξαµήνου του 2023. Ο κύκλος εργασιών σηµείωσε αύξηση 17%, στα 2,516 δισ. ευρώ, σε σύγκριση µε τα 2,154 δισ. ευρώ το πρώτο εξάµηνο του 2022.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 438 εκατ. ευρώ, έναντι 293 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούµενου έτους, σηµειώνοντας αύξηση της τάξης του 49%. Ακόµα µεγαλύτερη ήταν η αύξηση των καθαρών κερδών µετά από δικαιώµατα µειοψηφίας, η οποία ανήλθε στο 61% σε ετήσια βάση. ∆ιαµορφώθηκαν σε 268 εκατ. ευρώ, έναντι 166 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάµηνο του 2022.

Τα κέρδη ανά µετοχή διαµορφώθηκαν σε 1,94 ευρώ, αυξηµένα κατά 59% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο του προηγούµενου έτους. Ο καθαρός δανεισµός της Mytilineos σε προσαρµοσµένη βάση διαµορφώθηκε στο 1,019 δισ. ευρώ, µέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους 220 εκατ., που αφορά σε δανεισµό χωρίς αναγωγή (nonrecourse debt). Παρά το εντατικό επενδυτικό πρόγραµµα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το προσαρµοσµένο Net Debt/EBITDA διαµορφώθηκε στο 1,05x, επίπεδο εφάµιλλο ή και καλύτερο των επιδόσεων εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθµίδας.

Σηµειώνεται ότι µετά την πιο πρόσφατη αναβάθµιση της Mytilineos από τη Fitch σε «ΒΒ+» η εταιρεία απέχει πλέον µόλις ένα βήµα από την επίτευξη του στόχου της κατάκτησης της επενδυτικής βαθµίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Για το υπόλοιπο της χρονιάς, όπως τονίζει η διοίκηση της εταιρείας, παρά τις θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονοµία, το διεθνές οικονοµικό περιβάλλον παραµένει ιδιαίτερα ευµετάβλητο και χαρακτηρίζεται από έντονες προκλήσεις, καθώς οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων µε στόχο την τιθάσευση του πληθωρισµού ενισχύουν την προοπτική ύφεσης της οικονοµίας. Ωστόσο, παρά το ρευστό οικονοµικό περιβάλλον και τις σηµαντικές προκλήσεις, η Mytilineos καταγράφει θετικές προοπτικές για περαιτέρω άνοδο των οικονοµικών της επιδόσεων το δεύτερο εξάµηνο του έτους, βασιζόµενη πρώτιστα σε σηµαντικές επενδύσεις, που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης.


Συγκεκριµένα, η έναρξη εµπορικής λειτουργίας της µονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826 MW, η σηµαντική αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ, η διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής στη µεταλλουργία, αλλά και η συνεχής ενίσχυση της διεθνούς δραστηριότητας στην ενέργεια και στα µέταλλα θέτουν ισχυρές βάσεις για την επίτευξη νέων ιστορικά υψηλών οικονοµικών επιδόσεων για τη Mytilineos στο σύνολο του έτους.

Σχολιάζοντας τα οικονοµικά αποτελέσµατα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανέφερε: «Οι ισχυρές οικονοµικές επιδόσεις στο πρώτο εξάµηνο του 2023 επιβεβαιώνουν, για µία ακόµα φορά, την ανθεκτικότητα του επιχειρηµατικού µοντέλου της Mytilineos απέναντι στις συνεχώς µεταβαλλόµενες συνθήκες της αγοράς, στην πρωτοφανή µεταβλητότητα των τιµών της ενέργειας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, αλλά και στις εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία πολλά χρόνια.

Πιστοποιούν, επίσης, τα απτά οφέλη που προκύπτουν από τον πρόσφατο εταιρικό µετασχηµατισµό της Mytilineos Energy & Metals, ο οποίος έχει ήδη λάβει θερµή υποδοχή στις διεθνείς χρηµατοοικονοµικές και χρηµατοπιστωτικές αγορές κεφαλαίων. Τα πλεονεκτήµατα και οι σηµαντικές συνέργειες που επιφέρει η συνύπαρξη των κλάδων της ενέργειας και των µετάλλων γίνονται όλο και περισσότερο ορατά και αποτελούν τους βασικούς µοχλούς ανάπτυξης της εταιρείας, παρά τις συνθήκες νοµισµατικής σύσφιγξης και τη σηµαντική αποκλιµάκωση των τιµών της ενέργειας στο εξάµηνο του έτους». 


Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά» της 29ης Ιουλίου.