Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ δεν βρίσκονται μόνο οι δήθεν «μικροί», όσοι δηλαδή δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ (αυτοαπασχολούμενοι κυρίως), αλλά και οι κάτοχοι ιδιαίτερα υψηλών περιουσιών. Και μάλιστα, με σαρωτικούς ελέγχους από τις αρμόδιες φορολογικές Αρχές, όπου γίνεται εξαιρετικά σημαντική δουλειά. Ήδη, περνούν από κόσκινο περισσότεροι από 4.000 φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου και ακολουθούν επιπλέον 25.000 στοχευμένοι έλεγχοι!

«Έχουν πάρει φωτιά τα έξι μεγάλα ελεγκτικά κέντρα», δηλώνει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στην «Α», καθώς οι εντολές του πρωθυπουργού είναι σαφείς: «Ελέγξτε τα πάντα με δίκαιο τρόπο και απόλυτη σαφήνεια»!

Η ΑΑΔΕ ελέγχει με κάθε λεπτομέρεια:
Εμβάσματα. Ελέγχεται η προέλευση κάθε εμβάσματος από κάθε χώρα και σε κάθε πρόσωπο.

Αδήλωτα εισοδήματα. Σαρώνονται όλα τα εισοδήματα, για να εντοπιστούν τα αδήλωτα. Εδώ λειτουργεί το σχετικό λογισμικό των τραπεζών.

Κρυφές περιουσίες. Είναι το πλέον κομβικό σημείο, όπου διασταυρώνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία.

Τεκμήρια διαβίωσης. Έχουν βρεθεί απίστευτα πράγματα μέσω των διασταυρώσεων και έχουν καταλογιστεί τεράστια ποσά φόρου.

Ακίνητα. Κι όμως, βρέθηκαν μέσω Κτηματολογίου αδήλωτα ακίνητα…

Αγορές εξωτερικού. Όλες οι συναλλαγές ελέγχονται εξονυχιστικά.
«Πλέον έχουμε καλή εικόνα σε επίπεδο ελέγχων», αναφέρουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ, καθώς από την αρχή του χρόνου:

► Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 4.000 έλεγχοι σε κάθε οικονομική δραστηριότητα με πλούσια φορολογική ύλη.

► Έχουν καταλογιστεί επιπλέον φόροι 165.000.000 ευρώ σε περιπτώσεις εντοπισμού παραβάσεων.

► Έχουν εισπραχθεί ήδη 15.000.000 ευρώ από υποθέσεις που ρυθμίστηκαν άμεσα.

► Έχουν σταλεί στον εισαγγελέα 110 υποθέσεις φοροδιαφυγής.

► Πάνω από 200 υποθέσεις αφορούσαν φορολογία κεφαλαίου.


Εντοπισμός οφειλετών

Οι οφειλέτες θα εντοπίζονται ως εξής:
► Αρχικά, θα καταγράφονται ενιαία και ανά περιοχή, ώστε να εντοπίζονται ευκολότερα.

► Καταγράφονται οι οφειλέτες, τα περιουσιακά στοιχεία, οι πηγές εισοδημάτων, η διεύθυνση, η εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα.

► Αν χρειαστεί, ο «φάκελος» θα μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.

► Θα παρακολουθούνται αυτόματα και κεντρικά όλες οι οφειλές.

► Θα ασχολείται με το θέμα της είσπραξης μια μεγάλη μονάδα, αντί πολλών και κατακερματισμένων σε ολόκληρη τη χώρα.


Ποιους αφορά

Επανελέγχονται φορολογικές υποθέσεις που, ενώ έχουν περαιωθεί, προέκυψαν νέα συμπληρωματικά στοιχεία από άλλες υπηρεσίες της χώρας ή Αρχές άλλων κρατών-μελών της ΕΕ ή τρίτων χωρών. Κριτήρια για τους ελέγχους αυτούς είναι:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας. Εδώ, κατά την ΑΑΔΕ, βρίσκεται το επίκεντρο των ελέγχων. Ο αρχικός έλεγχος ξεκινά από περιουσίες 1.000.000-1.500.000 ευρώ. Ελέγχονται δε οι σύζυγοι, τα τέκνα και κάθε συμμετέχον μέλος.

Τα τεκμήρια. Στο σημείο αυτό η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης συγκρίνεται με κάθε στοιχείο φορολογίας, όπως οι φορολογικές δηλώσεις. Ελέγχονται δηλώσεις κυρίως του 2018 για ποσά 100.000-150.000 ευρώ.

Δαπάνες περιουσίας. Πολύ κρίσιμο στοιχείο, αφού αφορά την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ύψους 200.000-400.000 ευρώ.

Εμβάσματα. Ό,τι εστάλη στο εξωτερικό σε χρηματικά εμβάσματα ύψους 100.000-200.000 ευρώ ελέγχεται, κυρίως από το 2015 και μετά.

Κληρονομιές-γονικές παροχές. Σαρωτικός ο έλεγχος στη νομιμότητα των πράξεων.

Τυχερά παιχνίδια. Διεξάγονται εμπεριστατωμένοι έλεγχοι για έσοδα από τζόγο.

Επιτόπιοι έλεγχοι. Τα στελέχη των ελεγκτικών Αρχών, εκτός των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, προβαίνουν και σε επιτόπιους ελέγχους για κάθε φορολογική υποχρέωση-παράβαση.

Εκπλήρωση υποχρεώσεων. Συνεχίζονται οι έλεγχοι τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων. Στον «έλεγχο live», ο ελεγκτής θα μπορεί να έχει άμεσα διαθέσιμη τη φορολογική «εικόνα» της επιχείρησης. Η διαδικασία αυτή ξεκινά πιλοτικά την επόμενη εβδομάδα.

Έλεγχος ταμειακών μηχανών. Επ’ αυτού, ο κ. Πιτσιλής έχει δηλώσει: «Από τις ταμειακές μηχανές έχουμε πάρει ήδη 8,5 δισ. αποδείξεις, συνολικής αξία πάνω από 250 δισ. ευρώ».


«Τρέχουν» οι διασταυρώσεις για όλα τα εισοδήματα

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ανέφερε πρόσφατα ότι «η φοροδιαφυγή είναι μία υπόθεση που αφορά όλους μας. Τα δημόσια έσοδα είναι έσοδα όλων μας, δεν στερείται το κράτος εσόδων, στερούμε εμείς από τον εαυτό μας υποδομές, υπηρεσίες, ευκαιρίες για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτό είναι που πρέπει να έχουμε στον νου μας. Τι κάνουμε λοιπόν εμείς; Τρέχουμε ήδη για πρώτη φορά μία εκτεταμένη διασταύρωση στα εισοδήματα του περυσινού έτους. Οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ είναι 3.800.000 δηλώσεις, τις τρέχουμε αυτή τη στιγμή με ό,τι άλλο στοιχείο έχουμε για δαπάνες από αυτά που βρίσκονται στη διάθεσή μας, με σκοπό από το φθινόπωρο τις μεγαλύτερες περιπτώσεις από αυτές να τις βγάλουμε για έλεγχο».


ΠΙΝΑΚΑΣ

2,8 δισ. € είχαν φτάσει τα νέα ληξιπρόθεσμα στο α΄ πεντάμηνο του έτους, εκ των οποίων τα

2,44 δισ. € είναι απλήρωτοι φόροι

104,7 δισ. € το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών στην Εφορία, εκ των οποίων 40,5 δισ. € οφείλουν φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 64,2 δισ. € οι επιχειρήσεις

26,2 δισ. € από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης

46,5% από τα εισπράξιμα χρέη αφορούν μη φορολογικά έσοδα (πρόστιμα ΚΒΣ, δάνεια κ.λπ.)

34,1 δισ. € τα χρέη από πρόστιμα, εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης

28,1% των οφειλών αφορούν έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.) και 22,7% άμεσους (φόροι εισοδήματος, περιουσίας κ.λπ.)

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή