Οι ιταλικές τράπεζες είχαν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών μετοχών, οδηγώντας χθες σε πτώση στον Stoxx Europe 600 Index, με τη μετοχή της UniCredit να υποχωρεί έως και 7% και της Intesa Sanpaolo πάνω από 8,5%. Η πτώση των τραπεζικών μετοχών διέγραψε έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών. Για λόγους σύγκρισης, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες αθροίζουν συνολική κεφαλαιοποίηση ούτε 19 δισ. ευρώ…

Μόνο χθες, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας για την επιβολή φόρου με συντελεστή 40% στα υπερκέρδη των ιταλικών τραπεζών, ο δείκτης αναφοράς FTSE MIB της Ιταλίας υποχώρησε πάνω από 2,2%, οδηγώντας συνολικά σε πτώση την Ευρώπη. Ο δείκτης των τραπεζών της Eυρωζώνης υποχώρησε έως και 3,4%, τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε ελαφρά κοντά στο 1%.

Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγούσε κορυφαίος παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς, αντανακλαστικά επηρεαζόμαστε, όπως είναι φυσιολογικό να συμβαίνει σε κάθε σημαντικό γεγονός. Το ζήτημα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι αν θα υπάρξει… επιδημία Μελόνι και στις υπόλοιπες χώρες, εξέλιξη που δεν θεωρείται πιθανή. Το ζήτημα είναι ότι θα ανοίξει μία συζήτηση, ενδεχομένως και στην Ελλάδα που θα κυριαρχεί η έλλειψη επιχειρημάτων στα όρια του λαϊκισμού. Δεύτερον, είναι τελείως διαφορετική η πορεία της ιταλικής οικονομίας από την ελληνική. Ο πληθωρισμός στην Ιταλία διαμορφώνεται πάνω από 6%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου και στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει στο 2,5%. Το Ιταλικό ΑΕΠ έχει περάσει σε ύφεση 0,3% και η Ελλάδα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις αναπτύσσεται με 2,5% φέτος και η φετινή σεζόν στον τουρισμό αναμένεται να φέρει έσοδα τουλάχιστον 21 δισ. ευρώ και με τις ίδιες αφίξεις στο χειρότερο σενάριο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική οικονομία μπορεί να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό και για το λόγο αυτό εγκαίρως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε αυξήσεις στους μισθούς. Κάτι αντίστοιχο δεν έχει την πολυτέλεια να πράξει η κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία. Προφανώς, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, χτυπώντας τις τράπεζες που πάντα η παρέμβαση του κράτους φέρνει ψήφους από τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίες τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι δεν έχει αντίκρισμα αυτή η συζήτηση στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους μήνες έλαβε πρωτοβουλίες για να στηρίξει τους ευάλωτους συμπολίτες μας υπό την πίεση και της κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι το πάγωμα στις αυξήσεις των κυμαινόμενων επιτοκίων, ή ότι στους ευάλωτους πληρώνει τις δόσεις των δανείων τους πληρώνοντας στην πράξη το κοινωνικό μέρισμα από την κερδοφορία τους, η οποία, σημειωτέον, έρχεται μετά από μία δεκαετία πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.