Στην τελική ευθεία είναι το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά που θα καλύπτουν τις ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών.

Το ύψος του προγράμματος θα ανέλθει σε 100.000.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα αφορά σε -πρώτη φάση τουλάχιστον- 30.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Ο οδηγός του προγράμματος είναι έτοιμος ώστε να μπορεί να τρέξει μέσα στον Σεπτέμβριο. Το ποσοστό επιδότησης του κόστους εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών πάρκων θα προσεγγίσει το 100% και τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα καθοριστούν με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια με έμφαση τα ΑΜΕΑ, τις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Σημειώνεται ότι με τον νόμο 5037/2023, που ψηφίστηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού ή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού να μπορούν να καλύψουν ένα μεγάλο τμήμα της κατανάλωσης ρεύματος σε δημοτικά κτίρια και επιχειρήσεις, σχολικές μονάδες, εγκαταστάσεις ύδρευσης/αποχέτευσης κ.ά. Επιπλέον, επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ για την υποστήριξη των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Από την πλευρά τους, πάντως, ορισμένοι δήμαρχοι διαμαρτύρονται ότι ο νόμος θέτει ανώτατα όρια στον ενεργειακό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό από τους ΟΤΑ στα 100 KW σε αντίθεση με τα 3 MW που ίσχυε προηγουμένως, με αποτέλεσμα να δρα αποτρεπτικά στη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων.

*Δημοσιεύθηκε στην «εφημερίδα» Απογευματινή