Νέα εκκαθαριστικά σημειώματα με έξτρα «κατ’ εκτίμηση» φόρο σε 15.000 φορολογούμενους για αδήλωτα εισοδήματα του 2017 «ταχυδρομεί» η εφορία, με εντολή της ΑΑΔΕ, η οποία έπειτα από διασταυρώσεις εντόπισε περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά και θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το επιβληθέν ποσό, υποβάλλοντας νέα φορολογική δήλωση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά ποσά, ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εμφάνισαν τα πραγματικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb), συνταξιούχοι με αποδοχές από το εξωτερικό, φορολογούμενοι με μεταβολή στην ακίνητη περιουσία που δεν υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση Ε9, επαγγελματίες με σημαντική δραστηριότητα και μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και φυσικά πρόσωπα με πολυτελή διαβίωση και μεγάλη περιουσία, που δεν δικαιολογείται από το προφίλ τους.

Οι εφορίες από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τον έλεγχο των συγκεκριμένων φορολογουμένων και τον προσδιορισμό του φόρου που προκύπτει κατ’ εκτίμηση και στη συνέχεια θα στείλουν τα «ραβασάκια» στους υπόχρεους. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή:

  1. Για το φορολογικό έτος 2017, στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα, παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλουν φορολογική δήλωση εντός του 2018, δεν την υπέβαλαν, εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική Διοίκηση προκύπτει:
    • φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης,
    • ποσό φόρου προς καταβολή και
    • το ποσό προς βεβαίωση υπερβαίνει το ποσόν των 30 ευρώ.
  1. Με την ίδια πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Σε περίπτωση εγγάμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης δύναται να εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου και για τους δύο συζύγους/μέρη συμφώνου συμβίωσης, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται η έγγαμη σχέση ή το Σύμφωνο Συμβίωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου.
  2. Η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εκδίδεται για εισόδημα που προκύπτει με βάση τα στοιχεία που λαμβάνονται μεταξύ άλλων από:
    • τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα για το φορολογικό έτος 2017 και
    • από διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ή προέρχονται από ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ, καθώς επίσης και στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας και εν γένει από κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους που λαμβάνει η φορολογική Διοίκηση.
  3. Στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι φορολογούμενοι θα αναφέρεται ότι η φορολογική διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης, μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου. Επίσης, αναγράφονται τα στοιχεία εκείνα που έλαβε υπόψη της μέχρι την ως άνω ημερομηνία για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης.
  4. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται ηλεκτρονικά για το σημείωμα με τη «λυπητερή». Συγκεκριμένα λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο Taxisnet ειδοποίηση με διαδρομή (link) που τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου. Επιπρόσθετα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  5. Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει για το φορολογικό έτος 2017 δήλωση φόρου εισοδήματος, συνυποβάλλοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση αυτή, η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου παύει να ισχύει αυτοδικαίως, εκδίδεται άμεσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου με βάση την υποβληθείσα δήλωση και τα σχετικά δικαιολογητικά και βεβαιώνονται οι οφειλές που προσδιορίζονται με την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου. Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής, το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται.
  6. Ο φορολογούμενος υποχρεούται σε καταβολή του οφειλόμενου με βάση την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης αυτής, εκτός αν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
  7. Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.
*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» στις 11/08