Τεράστια ανταπόκριση από τους νέους και τα ζευγάρια 25 έως 39 ετών με χαμηλά εισοδήματα γνωρίζει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που επιδοτεί την αγορά κατοικίας με συνολικά 750.000.000 ευρώ στις δύο φάσεις του, σε μια περίοδο που οι τιμές των ακινήτων έχουν απογειωθεί. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΥΠΑ και λίγα 24ωρα προτού ξεκινήσει -μετά τον Δεκαπενταύγουστο- ο δεύτερος «γύρος» του προγράμματος που πρόκειται να διευρύνει σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων και να ελαστικοποιήσει τους όρους αναζήτησης κατοικιών, περίπου 8.000 νέοι έχουν λάβει έγκριση για στεγαστικό δάνειο και ετοιμάζονται να μπουν στο νέο τους σπίτι. Συνολικά, από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 39.587 αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου». Από αυτές:

► 34.420 αιτήσεις, το 87%, έχουν ήδη αξιολογηθεί.

► 23.393 αιτήσεις, το 68%, έχουν λάβει προέγκριση.

► 16.194 αιτήσεις έχουν απορριφθεί, καθώς δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

«Τρέχουν» οι εγκρίσεις

Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία τρέχουν οι διαδικασίες ελέγχου είναι ότι από τις 23.393 προεγκρίσεις έχουν λάβει τελική έγκριση μέχρι σήμερα 7.976 δάνεια (σ.σ.: δηλαδή πάνω από ένα στα τρία) με μέσο ποσό τα 105.583 ευρώ. Για τις αιτήσεις αυτές οι δικαιούχοι ήδη έχουν εντοπίσει κατάλληλο ακίνητο και βρίσκονται σε εξέλιξη ο νομικός και ο τεχνικός έλεγχος. Συνολικά, οι εγκρίσεις έχουν δεσμεύσει 631.604.489 ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι δεσμεύσεις φτάνουν τα 650.000.000 ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί στο 84%-85% του συνολικού προϋπολογισμού των 750.000.000 ευρώ της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα.

Τι προβλέπεται

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» στοχεύει στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών νέων ηλικίας 25-39 ετών. Το 75% κάθε δανείου χορηγείται άτοκα, καθώς επιδοτείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις εμπορικές τράπεζες. Επιπλέον, για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του. Τα δάνεια που μπορούν να πάρουν οι νέοι είναι έως 150.000 ευρώ και καλύπτεται το 90% της αξίας του ακινήτου. Η δανειακή σύμβαση πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου, ενώ η μέγιστη διάρκεια του δανείου είναι τα 30 έτη. Έτσι, εάν ένας δικαιούχος έχει βρει μια κατοικία αξίας 200.000 ευρώ, θα μπορέσει να πάρει δάνειο έως 150.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 50.000 ευρώ θα πρέπει να αποτελούν ίδια συμμετοχή του δικαιούχου. Η δανειακή σύμβαση επιπλέον θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου. Η μέγιστη διάρκεια του δανείου είναι τα 30 έτη. Σύμφωνα με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα οι αιτήσεις έχουν ήδη προωθηθεί στις εμπορικές τράπεζες, ενώ οι υπαγωγές αιτήσεων συνεχίζονται μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων, η οποία αναμένεται να έλθει πολύ σύντομα, καθώς απομένουν περίπου 100.000.000 ευρώ αδιάθετα.

Νέα περίοδος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα στέγασης ευάλωτων μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Στο μεταξύ, μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», το οποίο προβλέπει βελτιωμένους όρους συμμετοχής, με σκοπό να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός θα φτάσει το ένα δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δανείων). Βάσει του πρόσφατου νόμου ισχύουν τρεις νέες, ευνοϊκότερες για τους δικαιούχους προϋποθέσεις για τη χορήγηση του δανείου:

1. Στο ελάχιστο ετήσιο εισόδημα των 10.000 ευρώ που πρέπει να δηλώνει στην εφορία το ωφελούμενο νοικοκυριό θα περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ και να ενταχθεί στο πρόγραμμα, εάν το εισόδημά του ξεπερνά τα 10.000 ευρώ μαζί με τα τεκμήρια. Να σημειωθεί εδώ ότι ο νόμος ορίζει και ανώτατο ετήσιο εισόδημα στα 16.000 ευρώ, πραγματικό ή τεκμαρτό, σε περίπτωση άγαμου, το οποίο αυξάνεται έως και τα 24.000 ευρώ σε περίπτωση έγγαμου ζευγαριού χωρίς παιδιά, ενώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) δεν πρέπει να ξεπερνά τις 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί εκτός του πρώτου.

2. Προκειμένου να προστεθούν περισσότερα ακίνητα στο «καλάθι» του προγράμματος, με τις διατάξεις του νέου νόμου προβλέφθηκε ότι στην παλαιότητα του ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι από την αποπεράτωση του ακινήτου, όπως ίσχυε στην πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν πολλοί δικαιούχοι που έμειναν εκτός εξαιτίας της αρχικής πρόβλεψης.

3. Τέλος, ενώ παραμένει ως πρόβλεψη ότι η αξία του ακινήτου, όπως απεικονίζεται στο συμβόλαιο, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και σε εμβαδόν τα 150 τετραγωνικά μέτρα, με τον πρόσφατο νόμο ορίστηκε ότι στα τετραγωνικά μέτρα δεν προσμετρώνται αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα-παρακολουθήματα, ενώ το ακίνητο που αποκτάται πρέπει να βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» στις 11/08