Η κυβέρνηση έδωσε το σύνθημα στήριξης της κοινωνίας, καθώς υλοποιούνται εντός του διμήνου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου τρεις παρεμβάσεις που αφορούν 3.000.000 Έλληνες. Η «Α» αποκαλύπτει σήμερα τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα: 

  1. «Market pass» 

Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, καθώς φέτος η τελική ημερομηνία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων είναι 31/8. Οι πληρωμές ξεκινούν σύντομα! Κορυφαία πηγή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνει στην «Α» ότι οι πληρωμές θα αρχίσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το ποσό που θα δοθεί θα αντιστοιχεί σε επιδότηση αγορών έως και τριών μηνών (Αύγουστος - Οκτώβριος) και θα εξοφληθεί εφάπαξ, όπως θα ανακοινώσει -σύμφωνα με τις πληροφορίες- στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ταυτόχρονα με τη νέα δίμηνη παράταση της κάρτας αγορών μέχρι το τέλος του 2023. Να σημειωθεί ότι:

α) Το ύψος της ενίσχυσης του «Market pass» ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που υπολογίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών συνολικά.

β) Οι δικαιούχοι θα επαναξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου 2023.

γ) Αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά του είτε επειδή αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, θα πρέπει να καταθέσει νέα αίτηση με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση.

δ) Αν έλαβε το «Market pass» μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά τα έσοδά του αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο, τότε θα ενημερωθεί από το σύστημα ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Ενημέρωση θα έχουν επίσης και οι παλαιοί δικαιούχοι που είναι εκ νέου δικαιούχοι.

Από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας θα εξαρτηθεί και το αν θα λάβουν σάρκα και οστά οι σκέψεις για επέκταση της κάρτας αγορών και για το επόμενο έτος, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χειμώνα.

Κριτήρια

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι φορολογούμενοι, προκειμένου να είναι δικαιούχοι:

  • Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τις οικογένειες.
  • Για οικογένειες και νοικοκυριά, τα οποία έχουν και εξαρτώμενα μέλη φορολογικής δήλωσης, είναι 5.000 ευρώ επιπλέον εισόδημα για το κάθε μέλος που συμμετέχει στο νοικοκυριό.
  • Τα αντίστοιχα περιουσιακά κριτήρια που αφορούν τον άγαμο είναι 250.000 ευρώ και για οποιαδήποτε άλλη μορφή νοικοκυριού είναι 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτων της οικογένειας.
  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και επίδομα ενοικίου/στέγασης: Η πληρωμή αυτή θα αφορά τους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει υποβληθεί μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2023 και έχει εγκριθεί.
  1. «Youth pass»

Είναι το επίδομα-μόνιμη παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τους νέους:

- Αφορά όλους όσοι συμπληρώσουν το 18ο και το 19ο έτος της ηλικίας τους.

- Το επίδομα νέων ανέρχεται σε 150 ευρώ.

- Θα δοθεί αναδρομικά σε όλους όσοι έχουν κλείσει τα 19.

- Θα το λάβουν και όσοι έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022 έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους. Προϋπόθεση να έχουν κωδικούς TΑXISnet.

  1. Πρόγραμμα φτηνής κατοικίας «Σπίτι μου»

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ξεμπλοκάρουν πάνω από 3.000 αιτήσεις για φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους ηλικίας 25-39 ετών. Για τον σκοπό αυτό έχουν διατεθεί επιπλέον 500.000.000 ευρώ. Εγκρίνονται άμεσα συνολικά 8.000 στεγαστικά δάνεια. Ήδη αξιολογήθηκαν 34.000 αιτήσεις και συνολικά έχουν εγκριθεί 5.000 δάνεια, ενώ άλλα 3.000 αναμένεται να εγκριθούν άμεσα.

Αιτήσεις

Να δούμε τη διαδικασία, όπως την περιγράφει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου:

- Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αιτήσεις στις τράπεζες.

- Η επιλογή γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Ισχύουν τρεις νέες, ευνοϊκότερες για τους δικαιούχους προϋποθέσεις για τη λήψη του δανείου.

- Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον νόμο, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα είναι στις 16.000 ευρώ για τον άγαμο. Στα 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί, εκτός του πρώτου.

- Η αξία του ακινήτου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και το εμβαδόν τα 150 τ.μ. Το δάνειο είναι έως 150.000 ευρώ και καλύπτεται το 90% της αξίας του ακινήτου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή