Με «βαρύ» κοινωνικό πακέτο, για την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ανεβαίνει στις 9 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να εξαγγείλει σειρά μέτρων που θα στηρίξουν τα εισοδήματα, με ιδιαίτερη ενίσχυση στους αδύναμους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα θα εξαγγείλει σειρά αναπτυξιακών μέτρων που θα δώσουν περαιτέρω πνοή στην οικονομία.

Έπειτα από 14 χρόνια

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του εισοδήματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις αυξήσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί με το νέο μισθολόγιο και θα επισημάνει ότι «πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια παίρνουν αύξηση οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα». Παράλληλα, θα ανακοινώσει: 

  • Απασχόληση συνταξιούχων. Κατάργηση του πέναλτι 30% και καταβολή σύνταξης στο 100%. Ταυτόχρονα, θα επιβληθεί οριζόντια παρακράτηση κοντά στο 10% στο εισόδημα από εργασία και όχι στο ποσόν της σύνταξης. Για να μην υπάρξουν αδικίες (π.χ. συνταξιούχοι με μεσαία σύνταξη και υψηλό εισόδημα από την εργασία), εξετάζεται να μπει διπλός κόφτης στην ποσοστιαία παρακράτηση: για εισοδήματα έως του ποσού μιας εθνικής σύνταξης τον μήνα και 12 εθνικών συντάξεων το έτος, η παρακράτηση εξετάζεται να είναι μηδενική. Δηλαδή, για εισοδήματα έως 413 ευρώ σήμερα τον μήνα (και 4.956 ευρώ τον χρόνο) δεν θα επιβάλλεται «πέναλτι». Για εισοδήματα που υπερβαίνουν μια εθνική σύνταξη τον μήνα (δηλαδή 413 ευρώ σήμερα) ή 12 το έτος (4.956 ευρώ), θα επιβάλλεται ποσοστιαία παρακράτηση 10% πριν το ποσόν του εισοδήματος αυτού προστεθεί στο συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου, για να φορολογηθεί στο πλαίσιο της φορολογίας εισοδήματος. 
  • Συντάξεις με χρέη προς ΕΦΚΑ. Θα προβλέπεται η έκδοση σύνταξης με οφειλές έως 30.000 ευρώ, με παρακράτηση όλου του ποσού σύνταξης για το ποσόν της οφειλής. Ο συμψηφισμός της οφειλής κάτω των 20.000 ευρώ θα γίνεται σε 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα, και θα παρακρατείται από την υπόλοιπη σύνταξη που δικαιούται ο ασφαλισμένος οφειλέτης. Για τους αγρότες, το ανώτατο ποσόν οφειλής θα αυξηθεί από τα 6.000 στα 8.000 ευρώ. 
  • Αλλαγή της Εισφοράς Αλληλεγγύης.Θα υπάρξει «κούρεμα» του ποσοστού παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), αφού διαπιστώθηκε ότι η εισφορά αυτή μειώνει δραματικά τις αυξήσεις στις συντάξεις. Εντός φθινοπώρου αναμένονται οι αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η στρέβλωση της ΕΑΣ, η οποία επί της ουσίας είναι μια κρυφή φορολόγηση στις 400.000 συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. 
  • Επίδομα Προσωπικής Διαφοράς. Θα συνεχιστεί η στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, μέχρι αυτή να «σβήσει» εντελώς. Το μέτρο θα προωθηθεί στη Βουλή λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, πιθανόν μαζί με το επίδομα στήριξης, λόγω ακρίβειας των ευάλωτων ομάδων. Το μέτρο, που αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα, προβλέπει την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024. Το μπόνους, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, θα δοθεί στο τέλος του 2023. 
  • Απαλλαγή της συμμετοχής στα φάρμακα. Η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη. Η παρέμβαση έχει να κάνει με την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020. Δεδομένου ότι το μέτρο αφορά ηλικιωμένους που όταν ελάμβαναν το βοήθημα πλήρωναν συμμετοχή 15% στα φάρμακά τους, το μόνιμο όφελος μπορεί να ανέρχεται ετησίως έως και σε εκατοντάδες ευρώ ετησίως. 
  • Επιπλέον σύνταξη από τα επαγγελματικά Ταμεία. Αναμόρφωση του καθεστώτος με σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του φθινοπώρου και θα προβλέπει σημαντικές παρεμβάσεις, με σκοπό την ενίσχυση της ασφαλιστικής αποταμίευσης. Σήμερα λειτουργούν 32 επαγγελματικά Ταμεία, αλλά δέχονται ασφαλισμένους συγκεκριμένων κλάδων. Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης θα συμπληρώνουν τις παροχές του πρώτου πυλώνα, που είναι η κύρια και επικουρική ασφάλιση, με αλλαγές σε επίπεδο εποπτείας, αλλά και φορολογίας. 
  • Επιδότηση ρεύματος. Συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων του ρεύματος για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις. Για καταναλώσεις πάνω από τα 500 KW, οι επιδοτήσεις θα μειωθούν σταδιακά μέχρι και την κατάργησή τους, στο τέλος του χρόνου. 
  • Επίδομα θέρμανσης. Ανάλογο αυτού που δόθηκε τον προηγούμενο χειμώνα, με βάση υπολογισμού τα 800 ευρώ για όλους. 
  • Νέα παράταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.
  • Επιδόματα σε ευάλωτες ομάδες. Αύξηση 8% το 2024 στα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, αναμόρφωση του συστήματος και έλεγχος μέσω της χορήγησής τους με χρεωστική κάρτα, ώστε να εισπράττεται το 50%. 
  • Σπίτι για όλους. Περαιτέρω ενίσχυση της στέγασης ευάλωτων ομάδων μέσω του προγράμματος με ενοικίαση σπιτιών, το ενοίκιο του οποίου θα πληρώνει το κράτος, καθώς και συνέχιση του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου». 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή