Στην αναβάθμιση του «Μεγάλου Αδελφού» της εφορίας προχωρεί η ΑΑΔΕ με τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του συστήματος TAXIS, το οποίο έπειτα από 26 χρόνια λειτουργίας αλλάζει «πίστα» πηγαίνοντας την ηλεκτρονική παρακολούθηση των εισοδημάτων σε άλλο επίπεδο. Το έργο, συνολικού ύψους 131.589.000 ευρώ, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και η ΑΑΔΕ τρέχει ήδη τις διαδικασίες για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, θέτοντας σε διαβούλευση (έως 21/9/2023) το σχέδιο της νέας σύμβασης.

Το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας (TAXIS - TAXISnet- ELENXIS) προβλέπει την πλήρη καταγραφή του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογουμένων με τη δημιουργία ψηφιακού φάκελου για κάθε φορολογούμενο, την αναβάθμιση και ενίσχυση των ελεγκτικών εργαλείων, τη διεύρυνση και την αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, την παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης, την καλύτερη ενημέρωση των φορολογουμένων και την επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Οι βασικές δράσεις

Σύμφωνα με το σχέδιο της διακήρυξης του έργου, στις βασικές δράσεις του νέου TAXIS περιλαμβάνονται τα εξής:

  1. Ψηφιακό μητρώο φορολογουμένων: Θα περιέχει προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες για φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα αποδίδει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Θα διαχειρίζεται υποκαταστήματα, στοιχεία έναρξης και λήξης δραστηριοτήτων, οικογενειακή κατάσταση, σχέσεις μελών για μετέχοντες σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, εταιρικές σχέσεις κ.λπ. 
  1. Μητρώο Κινητών και Ακίνητων Στοιχείων Περιουσίας: Η συγκεκριμένη ζώνη θα επιτρέπει στον ελεγκτικό μηχανισμό να «δει» όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων και να παρακολουθεί κάθε μεταβολή, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τα στοιχεία με αυτά άλλων υπηρεσιών και φορέων. Ουσιαστικά, βασικός στόχος είναι να διασταυρώνονται τα δεδομένα του Περιουσιολογίου με αυτά άλλων «πηγών» προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία. 
  1. Λογιστική Εικόνα Φορολογουμένου: Περιλαμβάνει λειτουργικότητες τήρησης λογαριασμού για όλους τους φορολογούμενους. Παράλληλα, θα καταγράφει το σύνολο των κινήσεων και συναλλαγών για όλους τους τύπους φόρων και όλα τα συστήματα πληρωμών, αναφορικά με υποχρεώσεις, βεβαιώσεις, εισπράξεις, διακανονισμούς, πρόστιμα, προσαυξήσεις και συμψηφισμούς. Θα διαμορφώνει με αυτόν τον τρόπο μία συνολική «εικόνα φορολογουμένου». 
  1. Online διασύνδεση με τρίτα ηλεκτρονικά συστήματα: Θα ενισχυθούν η διασύνδεση και η διαλειτουργικότητα με τρίτα συστήματα, όπως ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ταμειακών μηχανών, ERP επιχειρήσεων, τράπεζες, με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του εμπορίου και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. 
  1. Προφίλ φορολογουμένου - ανάλυση συμπεριφορών: Περιλαμβάνει υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης, μεθόδων αποτίμησης κινδύνου και ανάλυσης συμπεριφορών, εκτεταμένες διασταυρώσεις, διαδικασίες ανταλλαγής δεδομένων με τρίτους φορείς καθώς και με άλλες χώρες. 
  1. Κατάργηση χωρικής αρμοδιότητας: Θα καταργηθεί η γεωγραφική διάσταση (χωρική αρμοδιότητα), ενώ θα «κεντρικοποιηθούν» οι φορολογικές λειτουργίες στο σύνολό τους, ειδικότερα της λογιστικής και της είσπραξης οφειλών, περιλαμβάνοντας αναθέσεις εργασιών σε επίπεδο υπαλλήλου και διαχειρίσεις ροών διαδικασιών με εποπτεία από «άκρο σε άκρο» των υποθέσεων. 
  1. Νέα ελεγκτικά κέντρα: Θα υποστηριχθεί με πληροφοριακές υποδομές η δημιουργία ελεγκτικών κέντρων σε γε- ωγραφικό-περιφερειακό επίπεδο. Θα αξιοποιηθούν μέθοδοι διαστρωμάτωσης κινδύνου και αξιολόγησης υποθέσεων, καθώς και μηχανισμοί υποδοχής καταγγελιών για φορολογικές παραβάσεις, και θα υποστηριχθεί ο επιτόπιος έλεγχος με πληροφοριακές υποδομές.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή