Στον ρυθμό της νέας οικονομικής πραγματικότητας που διαμορφώνουν οι βαριές επιπτώσεις της θεομηνίας θα κινηθεί η οικονομία μας τους επόμενους μήνες, με τις θετικές εξελίξεις να μπαίνουν στη ζυγαριά απέναντι από τις αρνητικές.
Στην κυβέρνηση πήραν χαρτί και μολύβι και καταλήγουν σε σειρά αποφάσεων, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία. Εξ όσων έχουν αναφέρει οι δύο κορυφαίοι οικονομικοί υπουργοί, ο Κωστής Χατζηδάκης του Εθνικής Οικονομίας και ο Άδωνις Γεωργιάδης του Εργασίας, «τα μέτρα που έχει ανακοινώσει και για τα οποία έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς άλλωστε έχουν ήδη ψηφιστεί».

Σήμερα στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» καταγράφουμε τι «περνάει», τι μένει «μετεξεταστέο».

Αρχικά να δούμε τι θα δοθεί:

1. Κανονικά θα δοθούν οι αυξήσεις μισθών και επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους.

2. Κανονικά θα προχωρήσουν οι αυξήσεις των συντάξεων για το 2024.

3. Τον Ιανουάριο θα δοθεί το ειδικό επίδομα προσωπικής διαφοράς.

4. Κανονικά επίσης θα δοθεί η ειδική ενίσχυση του προγράμματος στέγης.

5. Κανονικά θα δοθεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός.

6. Έρχεται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Πέρυσι ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή, τη σύνθεση του νοικοκυριού, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ για κατοίκους περιοχών όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

► Άγαμος 16.000 ευρώ.
►Στα 24.000 ευρώ για έγγαμο συν 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
► Μονογονεϊκή οικογένεια 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
► Ακίνητη περιουσία 200.000 ευρώ για τους άγαμους και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

7. Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600.000.000 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αποζημιώσεις και άμεσα έργα αποκατάστασης της θεομηνίας. Επ’ αυτού ο Κωστής Χατζηδάκης είναι σαφής: «Θα χρειαστεί για την κάλυψη των άμεσων αναγκών να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή. Θα είναι περίπου 600.000.000 ευρώ. Θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών. Τα 450.000.000 ευρώ θα είναι δράσεις κρατικής αρωγής και τα 150.000.000 ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των αγροτών μέσω του ΕΛΓΑ».

77

Έως τον Οκτώβριο

Όλα δείχνουν, εκτός απροόπτου, ότι το «Μarket pass» θα δοθεί έως και τον Οκτώβριο. «Δεν θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε την ενίσχυση για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους», δήλωσε ήδη ο κ. Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1. Ωστόσο αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δηλώνει ότι «η οικονομία μας έχει ισχυροποιηθεί σε σχέση με το 2019, για αυτό έχουμε και τις αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις, αλλά δεν είμαστε ούτε Σουηδία ούτε Ελβετία. Πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της αναγκαίας κοινωνικής ευαισθησίας και της ανάγκης να έχουμε μια σοβαρή οικονομική πολιτική που να αντέχει στον χρόνο. Έτσι θα προχωρήσουμε και προφανώς αυτό θα έχει αντανάκλαση στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ είναι αδιαπραγμάτευτος», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «θα ήταν σφάλμα να ζητηθεί από την Κομισιόν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ξανακυλά στην κρίση».

Η ομιλία Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός με απόλυτη σαφήνεια στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα εξαγγείλει το σχέδιο «ολικής επαναφοράς της Θεσσαλίας στην κανονικότητα».

Έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές εντολές για αυτό με τον οδικό χάρτη αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία. Το πλέον σημαντικό στοιχείο στο δύσκολο αυτό εγχείρημα είναι, όπως λένε οι αρμόδιοι υπουργοί, ότι οι εκταμιεύσεις εθνικών πόρων για τα μέτρα της θεομηνίας δεν θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική ισορροπία της ελληνικής οικονομίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι έως τα τέλη του 2023 θα έχουν πέσει περί τα 400.000.000 με 450.000.000 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 15/9