Πρωταθλητισμό στο πειρατικό αθλητικό περιεχόμενο κάνει η Ελλάδα
Ανοιχτή πληγή παραμένει στην Ελλάδα η πειρατεία αθλητικού περιεχομένου, με τη χώρα μας όχι μόνο να βρίσκεται πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά να έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό πειρατείας ζωντανών αθλητικών διοργανώσεων. Για την ακρίβεια, σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Κύπρος και η Πορτογαλία, ενώ την αμέσως χειρότερη επίδοση μετά την Ελλάδα έχει η Μάλτα.
Πάντως, η πειρατεία ζωντανών εκδηλώσεων, όπως η μετάδοση συνεχούς ροής (streaming) αθλητικών αγώνων, καταγράφει ανοδική τάση σε όλη την Ευρώπη, με αύξηση της τάξης του 30% σε μόλις ένα έτος. Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, αυτό το είδος περιεχομένου αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο (34 %) των συνολικών παράνομων προσβάσεων.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), η πειρατεία στην Ευρώπη ακολουθεί ανοδική πορεία, με την πτωτική τάση που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια, να έχει πλέον αντιστραφεί. Ειδικότερα, το 2022 η ψηφιακή πειρατεία αυξήθηκε κατά 3,3% το 2022.
Πειρατεία τηλεοπτικού περιεχομένου
Τα δημοφιλέστερα είδη πειρατείας στην Ευρώπη είναι οι τηλεοπτικές εκπομπές και σειρές και οι ταινίες on-demand, ενώ ακολουθούν οι παραγωγές κινουμένων σχεδίων και οι ζωντανές μεταδόσεις αθλητικών διοργανώσεων. Ειδικά το τηλεοπτικό περιεχόμενο αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ του συνόλου της πειρατείας. Άλλα είδη πειρατικού περιεχομένου περιλαμβάνουν εκδόσεις (28%), ταινίες (11%), λογισμικό (7%) και μουσική (6%).
Από τα στοιχεία του EUIPO προκύπτει ότι πανευρωπαϊκά αυξάνεται και η πειρατεία λογισμικού, αν και με πιο αργό ρυθμό. Στο μεταξύ, παρότι το περασμένο έτος καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις κατηγορίες, η πειρατεία στη μουσική μειώθηκε και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Πού κάνει πάρτι η πειρατεία
Κατά μέσο όρο, κάθε χρήστης του διαδικτύου στην ΕΕ επισκέφθηκε ιστοτόπους που προσφέρουν περιεχόμενο που παραβιάζει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας περίπου 10 φορές τον μήνα στα τέλη του 2022. Πάντως, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών – μελών: οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πειρατείας είναι η Εσθονία και η Λετονία, με σχεδόν 25 επισκέψεις ανά χρήστη μηνιαίως, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία με περίπου 7,5 επισκέψεις τον μήνα.
Πίνακας με τα ποσοστά πειρατείας στη μουσική ανά χώρα στην Ευρώπη
Πίνακας με τα ποσοστά πειρατείας στη μουσική ανά χώρα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τη μελέτη, η μετάδοση συνεχούς ροής έχει γίνει η δημοφιλέστερη μέθοδος πρόσβασης σε παράνομο τηλεοπτικό περιεχόμενο. Το 58% της πειρατείας στην ΕΕ πραγματοποιείται μέσω μετάδοσης συνεχούς ροής και το 32% μέσω τηλεφόρτωσης.
Από κινητά και σταθερά μέσα
Πάντως, υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά τις συνήθειες των χρηστών πειρατικού περιεχομένου: για παράδειγμα ορισμένες χώρες φαίνεται να προτιμούν κινητές συσκευές όταν χρησιμοποιούν πειρατικό περιεχόμενο, ενώ άλλες προτιμούν επιτραπέζιες συσκευές.
Αν και η πειρατεία σε κινητές συσκευές, που ήταν η προτιμώμενη επιλογή, σημείωνε αύξηση μέχρι τις αρχές του 2020, από τα μέσα του 2020 οι προσβάσεις σε επιτραπέζιες συσκευές έχουν και πάλι ξεπεράσει τις προσβάσεις μέσω κινητών συσκευών.
Διάγραμμα με την πορεία της πειρατείας μέσω διαδικτύου σε περιεχόμενο κινηματογράφου, μουσικής και τηλεόρασης
Διάγραμμα με την πορεία της πειρατείας μέσω διαδικτύου σε περιεχόμενο κινηματογράφου, μουσικής και τηλεόρασης
Επίσης, πολλοί από τους χρήστες πειρατικού περιεχομένου είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του, καθώς η κύρια πηγή είναι η απευθείας πρόσβαση στον αντίστοιχο πειρατικό ιστότοπο, ενώ το ένα τέταρτο των προσβάσεων προέρχεται από μηχανές αναζήτησης.
Συνδρομητική τηλεόραση
Η πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα υπολογίζεται στα επίπεδα των 600.000-900.000 συνδρομών, ενώ τα νοικοκυριά με νόμιμη συνδρομή συνδρομητικής τηλεόρασης φτάνουν το 1,238 εκατ, με τη διείσδυση το 2023 να διαμορφώνεται στο 31%, από 30% το 2022.
Τα συγκεκριμένα ποσοστά διείσδυσης αφήνουν σημαντικά περιθώρια δράσης στη διακίνηση παράνομου πειρατικού περιεχόμενου, αναγκάζοντας τις διωκτικές αρχές και τους παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου στην εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της πειρατείας οπτικοακουστικού περιεχομένου.
Πειρατεία αθλητικών γεγονότων μέσω streaming ανά χώρα στην ΕΕ
Πειρατεία αθλητικών γεγονότων μέσω streaming ανά χώρα στην ΕΕ
Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τον Μάιο του 2023 σύσταση για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας αθλητικών και άλλων ζωντανών εκδηλώσεων, η οποία αποσκοπεί στην εξάλειψη της μη εξουσιοδοτημένης αναμετάδοσης αυτού του είδους των εκδηλώσεων.