Εντός Δεκεμβρίου θα δοθεί και φέτος το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους που εξακολουθούν να έχουν «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις τους και δεν θα λάβουν την ετήσια αύξηση. Το ποσό θα κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ και εκτιμάται ότι θα το λάβουν περίπου 750.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ. Το συνολικό ποσόν θα ανέλθει σε 107.000.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εξειδικεύοντας τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Η καταβολή του επιδόματος είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ ως μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματος περίπου 1.000.000 συνταξιούχων, έτσι ώστε «να διορθωθεί η βλάβη που προκαλείται από τον νόμο Κατρούγκαλου για τις αυξήσεις που δεν μπορούν να λάβουν συνταξιούχοι».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα έχει τρεις κλίμακες:

● 200 ευρώ
● 150 ευρώ
● 100 ευρώ

Το επίδομα θα καταβληθεί ως εξής:

Α) Σε άθροισμα συντάξεων έως 700 ευρώ θα καταβληθεί επίδομα 200 ευρώ.
Β) Σε συντάξεις 791 έως 1.000 ευρώ το επίδομα θα είναι 150 ευρώ
Γ) Σε άθροισμα συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ το επίδομα θα είναι 100 ευρώ. Φέτος το ποσόν της εφάπαξ ενίσχυσης είναι μικρότερο από πέρυσι, καθώς οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν θα είναι 7,75%, αλλά κοντά στο 3,7% με 4%.

Οι προϋποθέσεις

Έτσι λοιπόν το ποσόν που θα πληρωθεί σε κάθε συνταξιούχο έχει σχέση με 3 προϋποθέσεις.

1) Τη μερική ή και καθόλου αύξηση της σύνταξης λόγω προσωπικής διαφοράς.
2) Το ύψος της σύνταξης.
3) Άλλες ενισχύσεις που ήδη χορηγήθηκαν. Φέτος η αύξηση των συντάξεων εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στο 4%.

Οι συνταξιούχοι λοιπόν που συνεχίζουν μετά την αύξηση να έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, θα πάρουν επίδομα αντίστοιχο των 100, 150 και 200 ευρώ.

Περίπου 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι κάθε χρόνο, από το 2024 και μετά, θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και θα έχουν πλέον καθαρή αύξηση, ενώ όπως τόνισε χθες (ΕΡΤ) ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Τσακλόγλου, «ήδη το 1/4 των δικαιούχων έχει πλέον μηδενίσει την προσωπική διαφορά».

Ο νόμος Κατρούγκαλου, σκληρός και ανελέητος, έκοβε κάθε αύξηση, αλλά και μείωνε τις συντάξεις με την περιβόητη «προσωπική διαφορά». Δηλαδή έκοβε από τους νέους και μηδένιζε από τους παλαιούς κάθε αύξηση… Μιλάμε για καθαρή υποθήκευση των συντάξεων, νέων και παλαιών.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα: «Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους, εκείνους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσωπική διαφορά και δεν θα βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Οι συντάξεις θα αυξηθούν και του χρόνου... Μέχρι που να σβήσει από τις αυξήσεις η προσωπική διαφορά, εμείς θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις».

Κατά τον καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο, ο νόμος Κατρούγκαλου επέφερε τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος που έχει συμβεί ποτέ στους Έλληνες συνταξιούχους. Ενώ με τα 2 πρώτα μνημόνια οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχασαν 35 δισ. ευρώ, μόνο από τον ασφαλιστικό νόμο ΣΥΡΙΖΑ οι Έλληνες συνταξιούχοι απώλεσαν 75 δισεκατομμύρια!

Ο πιο σημαντικός μνημονιακός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προηγούμενο στην ασφαλιστική νομοθεσία της Ευρώπης, αλλά και του πλανήτη ολόκληρου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 20/9