Η προσφυγή της εταιρείας European Dynamics στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά απόφασης της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΣΗΣΥ) έχει καθυστερήσει την καταβολή στη χώρα μας της τρίτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 1,72 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, από τα 42 ορόσημα που έπρεπε να επιτύχει η χώρα μας, προκειμένου να λάβει την δόση-έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα από τον περασμένο Απρίλιο- έχουν ολοκληρωθεί τα 41 και εκκρεμεί μόλις ένα.

 

Πρόκειται για το έργο Υποέργο 2: «Σχεδιασμός και Υλοποίηση ενός νέου συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων για την υποστήριξη ενός πλήρους κύκλου Δημοσίων Προμηθειών» της Δράσης 16736 «Νέο Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων», με Κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5158515 του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0)». Για το έργο αυτό εκκρεμεί το ορόσημο της ανάθεσης της σύμβασης, δηλαδή της ανακήρυξης του αναδόχου που θα υλοποιήσει το έργο. Η τύχη αυτού του οροσήμου βρίσκεται στα χέρια των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

 

 

Όπως ανέφεραν χθες τα στελέχη του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), η αίτηση ακύρωσης που έχει υποβάλλει η European Dynamics κατά απόφασης της ΕΑΔΗΣΥ, έχει συζητηθεί στο ΣτΕ, αλλά δεν έχει καθαρογραφεί. Και βεβαίως κανείς δεν γνωρίζει τι θα λέει αυτή η απόφαση. Αν δηλαδή θα δικαιώνει την ΕΑΔΗΣΥ ή όχι. Στη πρώτη περίπτωση η ικανοποίηση του 42ου ορόσημου για την 3η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι κοντά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι καθυστερήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, δημιουργώντας περαιτέρω εμπόδια στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

 

 

Ο διαγωνισμός για το νέο Ηλεκτρονικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων και Προμηθειών (ΕΣΗΔΗΣ), ύψους 23,3 εκατ. ευρώ, προκηρύχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Προσφορές υπέβαλαν οι εταιρείες Intrasoft και η European Dynamics.

 

Σύμφωνα με ανθρώπους κοντά στη διαδικασία, η τεχνική αξιολόγηση που έκανε η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, έφερε πρώτη την European Dynamics και δεύτερη την Intrasoft. Ωστόσο και οι δύο διαγωνιζόμενοι, προσέφυγαν στην Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) της ΕΑΔΗΣΥ κατά της απόφασης τεχνικής αξιολόγησης που κατέληξε η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού.

 

Η ΑΕΠΠ εξετάζοντας τις προσφυγές των δύο αντίδικων, όχι μόνον δεν δικαίωσε την European Dynamics, αλλά επιπλέον ζήτησε την ακύρωση της προσφοράς της για τουλάχιστον τέσσερις λόγους. Την απόφαση αυτή η ΑΕΠΠ την εξέδωσε στις 8 Αυγούστου 2023. Έξι ημέρες αργότερα, στις 14 Αυγούστου 2023, η European Dynamics κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης της ΑΕΠΠ.

 

Το ΣτΕ, προφανώς πιεζόμενο από τη κυβέρνηση να εκδώσει γρήγορα απόφαση, συζήτησε την υπόθεση μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή πριν 10 ημέρες. Πρόκειται για  χρόνο ρεκόρ, τόσο λόγω της διανυόμενης περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού υποθέσεων που στοιβάζονται στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας. Με αυτό ως δεδομένο, η απόφαση του ΣτΕ επι της προσφυγής της European Dynamics εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει να καθαρογραφεί.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «βεντέτα» αυτή της Intrasoft και της European Dynamics, δεν είναι νέα, αλλά παλιά. Οι δύο εταιρείες είχαν βγάλει και το 2010 τα νομικά τους «μαχαίρια», πάλι για το ίδιο έργο, δηλαδή αυτό που έρχεται να αντικατασταθεί με τη νέα σύμβαση. Το έργο τότε είχε αναλάβει η Intrasoft αλλά η European Dynamics και τότε είχε προσφύγει τόσο στα εθνικά δικαστήρια, όσο και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά των αποφάσεων της τότε επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού και της της Λούκας Κατσέλη, ως αρμοδίου υπουργού για το έργο.