Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την τοποθέτησή του στο The Third Thessaloniki Metropolitan Summit, που διοργάνωσαν ο Economist και το powergame.gr, μίλησε μεταξύ άλλων για το ελληνικό παράδοξο του ποσοστού ανεργίας, της έλλειψης εργατικού δυναμικού, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική σε αυτόν τον τομέα.

To ελληνικό παράδοξο, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα αυτή τη χρονική στιγμή αγγίζει το 10,8%. Πρόκειται για την καλύτερη απόδοση τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ωστόσο, ενώ το ποσοστό είναι πάνω του 10%, αυτό που είναι παράδοξο κατά τον υπουργό Εργασίας είναι ότι «όλοι όσοι (σ.σ. εταιρείες) έρχονται στο γραφείο μου, μου ζητούν να εγκρίνω την εργασία ανθρώπων από τρίτες χώρες. Είναι παράδοξο και παράξενο που έχουμε τόση ζήτηση για εισαγόμενο προσωπικό».

Γι' αυτό και, όπως είπε πρόσφατα, η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση και πέρασε από τη Βουλή ένα «νομοσχέδιο μεταρρυθμιστικό με μια πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση, που δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους να εργάζονται με πιο ευέλικτο τρόπο και με πιο υψηλές απολαβές».

«Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις», διαβεβαίωσε, καθώς «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».

Άδωνις Γεωργιάδης: Πολύ δύσκολο να βρούμε εργατικό δυναμικό

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι πολύ δύσκολο να βρούμε εργατικό δυναμικό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικά στην Ευρώπη, όχι για υψηλές θέσεις, αλλά για θέσεις ανειδίκευτου προσωπικού. «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αυτόν τον τομέα», τόνισε κι έφερε το εξής παράδειγμα: «Πριν από δύο χρόνια είχαμε στην Ελλάδα 600.000 εργαζόμενους από την Αλβανία που έρχονταν να εργαστούν εδώ, πάνω από 200.000 έφυγαν από εδώ και κατευθύνθηκαν στην Ιταλία και στην Ισπανία».

Άδωνις Γεωργιάδης: Θέλουμε να καταστήσουμε τη χώρα σε brain regain

Όσο για τον τομέα των start-ups, o Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως έχουμε νομοθετήματα, αλλά δεν είναι εύκολο. «Θέλουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας σε success story του brain gain», τόνισε, καθώς «κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης χάσαμε πολλά ταλέντα». Τότε, βραχυπρόθεσμα αυτό βοήθησε στη μείωση της ανεργίας, αλλά από την άλλη η Ελλάδα έχασε ανθρώπους με πολλές δεξιότητες, επισήμανε. Παράλληλα, οι άνθρωποι αυτοί ανέπτυξαν κι άλλες δεξιότητες στο εξωτερικό, όπου εργάζονται εδώ και χρόνια, «δεξιότητες και ταλέντα που δεν τα έχουμε εδώ και θέλουμε να τα προσελκύσουμε πίσω».

Γι' αυτό και, όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, στις αρχές του έτους θα μειωθούν κι άλλο οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 1% και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε περαιτέρω μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως είπε, η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση σε ορίζοντα διετίας–τριετίας, στην επιστροφή των ταλέντων στη χώρα. «Είναι μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πρόσθεσε πως «αν τα καταφέρουμε, θα είμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί στο κομμάτι των digital nomads». «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει η Φλόριντα της Ε.Ε.», σχολίασε, δείχνοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη.