Τις τρεις προκλήσεις, ώστε να επιτευχθεί η ολοκλήρωση των έργων, ύψους 40 δισ. ευρώ, από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος και CEO της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας στο The Third Thessaloniki Metropolitan Summit, που διοργάνωσαν ο Economist και το powergame.gr.

Ειδικότερα, ο Αλέξανδρος Εξάρχου ξεκινώντας την τοποθέτησή του επεσήμανε τους τρεις προβληματισμούς της Intrakat, αλλά και τους τρόπους που αυτοί μπορούν να διαλυθούν. Αυτοί είναι:

  • Η εμπρόθεσμη και άρτια ολοκλήρωση των έργων
  • Το υψηλό κόστος μετά την αιφνίδια αύξηση του πληθωρισμού και
  • Το ανθρώπινο δυναμικό

Αλέξανδρος Εξάρχου: Το ανεκτέλεστο θα αυξηθεί κι άλλο

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου επεσήμανε το μεγάλο ανεκτέλεστο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, χαρακτηρίζοντάς το πολύ σημαντικό για την οικονομία, αλλά και για τον κλάδο των κατασκευών. Μάλιστα, γνωστοποίησε πως τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατά 10,5 εκατ. ευρώ, τονίζοντας πως ο κλάδος βγήκε από μία τεράστια κρίση κι από καθόλου έργα βρεθήκαμε να έχουμε πάρα πολλά.

Ωστόσο, ο Αλέξανδρος Εξάρχου ανέδειξε τον προβληματισμό της Intrakat, υποστηρίζοντας ότι ο προβληματισμός έγκειται στο πώς θα ολοκληρωθούν αυτά τα έργα εμπρόθεσμα και άρτια. Οι ελληνικές εταιρείες, όπως πρόσθεσε, έχουν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν το μέχρι στιγμής υψηλό ανεκτέλεστο, το οποίο και κατά την εκτίμησή του θα αυξηθεί περαιτέρω. Το πρόβλημα είναι πώς η εταιρεία θα έχει κερδοφόρα ανάπτυξη ταυτόχρονα με την εμπρόθεσμη παράδοση των έργων, πρόσθεσε ο Αλέξανδρος Εξάρχου.

Αλέξανδρος Εξάρχου: Έχουμε προτείνει νομοθετική ρύθμιση για τις εγγυητικές

Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος Εξάρχου αιτιολόγησε τον προβληματισμό του και την ανησυχία της Intrakat για τον κίνδυνο μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των έργων με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, λόγω της αδυναμίας των τραπεζών να ανταποκριθούν στις τεράστιες σε μέγεθος εγγυητικές επιστολές που απαιτούνται. «Φοβάμαι ότι θα κινδυνεύσουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κυρίως γιατί οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να εκδώσουν εγγυητικές και σε εταιρείες πουν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έτσι, κατά τον Αλέξανδρο Εξάρχου, είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθεί χρονικά η πενταετία της απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτά τα κονδύλια να χαθούν. «Το πρόβλημα έγκειται στο όριο της ικανότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να εξυπηρετήσει την έκδοση των τεράστιων σε μέγεθος εγγυητικών επιστολών» επεσήμανε έπειτα από διευκρινιστική ερώτηση του Alasdair Ross. Οι τράπεζες έχουν δώσει τόσες πολλές και εμφανίζονται εκτεθειμένες στον επόπτη τους σε πάρα πολλές κατασκευαστικές, χωρίς να έχει σημασία αν πρόκειται για υγιείς επιχειρήσεις με μεγάλο ταμειακό απόθεμα, πρόσθεσε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, σχολίαζοντας πως «μιλάμε για θηριώδη έργα, ύψους 40 δισεκ. ευρώ».

Για να αποφύγουμε αυτό τον κίνδυνο, ο Αλέξανδρος Εξάρχου υπενθύμισε πως η Intrakat και ο κατασκευαστικός κλάδος έχει προτείνει στην κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία για έκδοση εγγυητικών καλής εκτέλεσης και από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Την ίδια ώρα ανέδειξε κι ένα ακόμα πρόβλημα: Υπάρχουν κατασκευαστικές με εγγυητικές που εκδόθηκαν το 2004 κι έχουν πρακτικά τελειώσει το 2006 κι επειδή έχουν χαθεί τα αρχεία, αυτό δυσκολεύει τις κατασκευαστικές.

Το δεύτερο θέμα προβληματισμού για τον κατασκευαστικό κλάδο, κατά τον Αλέξανδρο Εξάρχου, είναι ότι ξεκίνησαν να δημοπρατούνται τα έργα σε ένα μηδενικό πληθωριστικό περιβάλλον. Αιφνιδίως λόγω του γεωπολιτικού ζητήματος στην Ουκρανία, έχουμε έναν πληθωρισμό ανεξέλεγκτο που επηρεάζει τις τιμές των υλικών, γεγονός που δεν ήταν δυνατόν να έχει προβλεφθεί από καμία κατασκευαστική εταιρεία, τόνισε. Και υποστήριξε πως είναι παράλογο να αναλάβουν οι κατασκευαστικές το κόστος και τους κινδύνους. Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται και διεθνώς να συμβαίνει. «Το κόστος του πολέμου το επιβαρύνεται ο υπαίτιος του πολέμου. Μέχρι να βρεθεί, κάποιος πρέπει να το κάνει για να μην βρεθούν ξανά οι ελληνικές εταιρείες στην προ 10 ετών κατάσταση» είπε.

Το τρίτο θέμα προβληματισμού είναι το ανθρώπινο δυναμικό που θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ολοκλήρωση των έργων.