Ένα ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα έβαλε στο τραπέζι ο εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου ΑΒΑΞ, Αντώνης Μιτζάλης από το βήμα του «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνεται από τον Economist, σε συνεργασία με το powergame.gr, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, μίλησε για την δυσκολία εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού στον κατασκευαστικό κλάδο.

«Έχουμε προσπαθήσει να προσθέσουμε ανθρώπους στο δυναμικό μας. Έχουν γυρίσει στην Ελλάδα άρτιοι επαγγελματίες και στελεχώνουν τα γραφεία των εταιρειών, ενώ ταυτόχρονα η πολιτεία έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για την αναζήτηση διακρατικών συμφωνιών ώστε να έρθει εξειδικευμένο προσωπικό από Τρίτες χώρες. Μία διαφορά που υπάρχει τώρα είναι πως οι όμορες χώρες έχουν πλέον δικιά τους ανάπτυξη και είναι δύσκολο να έρθει προσωπικό από αυτές. Θα ήθελα να προσθέσω σε αυτό το μείγμα και νέους συμπολίτες, ώστε να απορροφήσουμε ανθρώπους που έχουν πάει σε άλλους τομείς» σημείωσε ο  εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου ΑΒΑΞ.

«Πολύ καλό ανεκτέλεστο έργων στην Ελλάδα»

Στη συνέχεια έκανε λόγο για ένα πολύ καλό ανεκτέλεστο αυτή τη στιγμή στη χώρα. «Πολλά είναι τα έργα που μπαίνουν σε φάση υλοποίησης και βλέπουμε. Επίσης επενδύσεις σε τουρισμό και βιομηχανία όπως και η ανάπλαση του ελληνικού είναι έργα που ξεχωρίζουν και κερδίζουν προσοχής».

Κατά την άποψή του θα προστεθούν πολλά μεγάλα έργα. «Ο οδικός άξονας Χανίων -Χερσονήσου του ΒΟΑΚ είναι ένα από τα μεγαλύτερα προς δημοπράτηση έργα στην Ευρώπη. Υπάρχει και το πολύ μεγάλο πλάνο της ΕΡΓΟΣΕ, ενώ έχει μπει και καινούργιος θεσμός αυτός των προτύπων προτάσεων που δίνει τη δυνατότητα και σε ιδιώτες να προτείνουν νέα έργα. Αυτά τα έργα που αναφέρθηκαν θα έχουν έναν προϋπολογισμό 8 με 10 δισ. Αν υπολογίσουμε ότι οι διοικητικές επιστολές είναι 15 έως 20% γίνεται λόγος για επιπλέον ανάγκες 1,5 με 2 δισ. εγγυήσεων που θα έρθουν να προστεθούν στις επισταμένες εγγύησης. Είναι σημαντικό να δούμε πώς θα αυξηθεί η έκθεση στον κλάδο των υποδομών αν και πιστεύω είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που υπάρχουν ως κλάδος».

Κλείνοντας σχολίασε τα όσα τραγικά έλαβαν χώρα στη Θεσσαλία τονίζοντας πως η εικόνα δείχνει ότι απαιτείται άμεση αποκατάσταση κατεστραμμένων υποδομών αλλά και άμεση θωράκιση των υφιστάμενων υποδομών. «Εμείς ως κλάδος θα διαδραματίσουμε ένα θετικό και καίριο ρόλο» σημείωσε.