Γέλια, χαρά, διαφωνίες, ερωτηματικά, ιστορίες με αναπάντεχη τροπή και πολλές μα πολλές δοκιμές. Αυτά είναι όσα παρατηρούμε όταν βλέπουμε τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια να παίζουν με τα LEGO τους όμως στην πραγματικότητα συμβαίνουν πολλά περισσότερα, που ευνοούν την υγιή τους ανάπτυξη όσο εκείνα διασκεδάζουν.

Μέσα από το παιχνίδι με τα LEGO μαθαίνουν να συνεργάζονται

Η συνεργασία είναι απαραίτητη τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή. Καθώς τα κορίτσια εργάζονται ομαδικά σε μια μικρή ή και μεγαλύτερη ομάδα για να δημιουργήσουν κάτι μαζί, μαθαίνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν για να αποδώσει μια συνεργασία και να πετύχουν τον κοινό στόχο.

Καθώς παίζουν με τα LEGO, τα παιδιά έχουν έναν καθορισμένο ρόλο. Την μία ημέρα μπορεί να είναι η Αρχιτέκτονας, την άλλη ο Κατασκευαστής, την επόμενη ο Προμηθευτής, η Διευθύντρια… Η λίστα είναι ατελείωτη.

Τα παιδιά διδάσκονται ειδικούς κανόνες για κάθε ρόλο, σέβονται και μαθαίνουν να ακούν το ένα το άλλο, ανάλογα με τον ρόλο που καλούνται να παίξουν. Η συνεργατική ομαδική εργασία ενθαρρύνει την κοινή εστίαση, ενισχύει τη θετική συμπεριφορά και την κοινωνική επαφή.

lego_disney_anna_and_elsa_s_frozen_wonderland_43194

Επικοινωνούν και ακονίζουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες

Προκειμένου να χτίσουν από κοινού ένα μοντέλο LEGO, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να επικοινωνούν μεταξύ τους, εκφράζοντας τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους και ακούγοντας τους άλλους και τις απαντήσεις τους.

Μέσα από τους διαφορετικούς ρόλους στην ομάδα και τις συνομιλίες που έχουν, αναπτύσσονται οι γλωσσικές δεξιότητες, προσθέτοντας ιδέες τις οποίες μπορούν να διαπραγματευτούν μέχρι τελικά να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό ή μια κοινή απόφαση για το πώς θα προχωρήσουν.

Τα παιδιά που παίζουν μόνα τους έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ιστορίες, προσθέτοντας χαρακτήρες και διαλόγους, που όλα βοηθούν στην οικοδόμηση της βάσης της γλωσσικής κατανόησης και ανάπτυξης.

lego_friends_magical_funfair_roller_coaster_41685

Γίνονται καλύτερα στα μαθηματικά και στην επίλυση προβλημάτων

Η παρακολούθηση των οδηγιών, η αποκρυπτογράφηση της σειράς, η κατανόηση της ποσότητας, της συμμετρίας, των σχεδίων και της θέσης των τούβλων LEGO, βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις μαθηματικές τους δεξιότητες και τη χωρική επίγνωση, ενθαρρύνοντάς τα παράλληλα να λύσουν προβλήματα με νέες ιδέες.

Δημιουργούν και πειραματίζονται

Οι δημιουργίες LEGO είναι μια μορφή τέχνης και τα παιδιά μπορούν να γίνουν δημιουργοί έργων και φυσικά δημιουργοί μοναδικών ιστοριών.

Καθώς παίζουν έχουν την ευκαιρία να είναι όσο τολμηρά θέλουν, να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη, να εξερευνήσουν κάθε πτυχή, φανταστική και μη, να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν και να δημιουργήσουν νέες ιδέες.