Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και την πρόσφατη έναρξη της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες μίλησε ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στο Reuters, ενώ τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να σταματήσει νωρίς τις αγορές ομολόγων της.

«O στόχος της Ελλάδας για ισχυρή ανάπτυξη 3% το 2024 είναι εφικτός καθώς στη χώρα θα εισέλθουν αυξημένα επενδυτικά κεφάλαια τα επόμενα έτη, θα επιτυγχάνει πλεονάσματα ενώ το χρέος θα μειώνεται», είπε την Πέμπτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στο πρακτορείο. «Η κυβέρνηση, με τη χώρα να ανακτά πρόσφατα την επενδυτική βαθμίδα, εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί κοντά στο 3% το 2024 από 2,3% φέτος. Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδας είναι πολύ κοντά σε αυτό (το 3%)», τόνισε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμα: Πρόβλεψη-έκπληξη Στουρνάρα για την ανάπτυξη: Στο 2,2% η αύξηση το 2023, στο 3,0% το 2024

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να σταματήσει νωρίς τις αγορές ομολόγων της

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να σταματήσει νωρίς τις αγορές ομολόγων της, γιατί μπορεί να χρειάζεται ακόμα να ηρεμήσουν τις ταραχώδεις αγορές, αλλά εναπόκειται στις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, να κρατήσουν στο πλευρό τους κατόχους ομολόγων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κεντρικός τραπεζίτης.

Προειδοποίηση για κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού

Στη συνέντευξη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού από έναν παρατεταμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τάχθηκε κατά της αύξησης του ποσού των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες. 

Διαβάστε ακόμα: ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2% και πληθωρισμός 2,8% το 2024 στην Ελλάδα

«Καλά κεφαλαιοποιημένες οι ελληνικές τράπεζες»

Για το ενδεχόμενο αύξησης των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από την αδυναμία όσων επιχειρήσεων ή νοικοκυριών επλήγησαν από την κακοκαιρία, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι θα υπάρξει μία σχετική αύξηση. «Αλλά οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, έχουν αποθέματα. Αυτό που συνέβη δεν θα ανακόψει την μείωση του ποσοστού των “κόκκινων” δανείων».

Οι τράπεζες έχουν καταφέρει να μειώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων κάτω από το 6% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου τους από 45% πριν από μερικά χρόνια ενώ σχεδιάζουν την διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023, για πρώτη φορά από το 2011.

«Το ΤΧΣ θα αγωνιστεί για να βρει καλούς στρατηγικούς επενδυτές»

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε και για την πρόσφατη έναρξη της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου που ξεκίνησε με την οικονομική κρίση του 2010 και ότι θα επιθυμούσε την είσοδο μεγάλων ξένων τραπεζών ως στρατηγικών εταίρων.

«Θα ήθελα να δω στρατηγικούς εταίρους, ιδανικά μία η δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ασφαλώς γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο καθώς δεν έχουμε ένα ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η τραπεζική ένωση.Ελπίζω όμως ότι το ΤΧΣ θα αγωνιστεί για να βρει καλούς στρατηγικούς επενδυτές, μακροχρόνιους επενδυτές να πουλήσει τις μετοχές που έχει».