Το Μεσανατολικό ζήτημα και ο πόλεμος στο Ισραήλ, φέρνει στο τραπέζι ένα εφιαλτικό σενάριο ακρίβειας σε βασικά προϊόντα την ώρα που οι καταναλωτές προσπαθούν με το market pass να αντιμετωπίσουν τις προηγούμενες ανατιμήσεις εξαιτίας και του πολέμου του Ουκρανίας.

Μεσανατολικό: "Καμπανάκι" Στουρνάρα για τον πόλεμο

Μιλώντας στο Reuters ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, "χτυπά" το πρώτο "καμπανάκι" της ανησυχίας για τον αντίκτυπο της αιματηρής σύγκρουσης στο Ισραήλ στην ελληνική οικονομία

«Οι πόλεμοι τείνουν να είναι "στασιμοπληθωριστικοί", ένα τοξικό μείγμα υψηλού πληθωρισμού και στάσιμης οικονομίας που μερικές φορές προκύπτει από ακριβότερες εισαγωγές πρώτων υλών, αλλά θα ήταν πολύ νωρίς για να το πούμε» τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ.

N. Mαραβέγιας: Aν γενικευτεί ο πόλεμος στο Ισραήλ θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων

Τι θα φέρει ο νέος πόλεμος στην οικονομία εξηγεί ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας Ναπολέων Μαραβέγιας.
«Ήδη υπάρχει ένας πόλεμος στην Ουκρανία, ένας νέος πόλεμος θα επιδεινώσει τα πράγματα. Αν γενικευτεί ο πόλεμος θα έχουμε πρόβλημα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, άρα αύξηση των τιμών εξυπακούεται» τονίζει ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Πλήττεται σοβαρά βιομηχανία του τουρισμού

Σοβαρές απώλειες αναμένεται να έχει και η «βαριά μας βιομηχανία», ο τουρισμός. Για το αμέσως επόμενο διάστημα σίγουρες πρέπει να θεωρούνται οι απώλειες των Ισραηλινών τουριστών, ενώ σοβαρό πλήγμα θα δεχθούν και τα τουριστικά μας πρακτορεία που διοργανώνουν ταξίδια στα Ιεροσόλυμα.

Ο Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Τουριστικών Γραφείων (FedHATTA) δηλώνει στο Star:
«Η Ελλάδα προσελκύει πάνω από 1,4 εκατ. Ισραηλινούς τουρίστες, οι οποίοι έρχονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα πρακτορεία και πρέπει να στηριχθούν, καθώς δε θα γίνουν 350.000 ελληνικά ταξίδια στα Ιεροσόλυμα».
Συνέπειες θα υπάρξουν και για τους ιδιοκτήτες και οδηγούς ταξί.

«Όχι μόνο για εμάς τους ταξιτζήδες, αλλά για όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό θα είναι πρόβλημα» δηλώνει οδηγός ταξί.

Φόβοι για αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

Αν και η τιμή διάθεσης του αργού πετρελαίου οπισθοχώρησε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα, από τα 95 στα 85 δολάρια το βαρέλι, μια πιθανή εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή θα προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.