Ανάπτυξη στο 2,4% τόσο για φέτος όσο και για το 2024 προβλέπει το ΙΟΒΕ για το ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα, στην παρουσίαση των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας για το γ’ τρίμηνο του έτους, το ΙΟΒΕ αναμένει ότι ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 4,3% φέτος και στο 2,6% του χρόνου. Η ανεργία θα κινηθεί με μειούμενο ρυθμό υποχώρησης στο 10,5% το 2024 από 11,0% που είναι η πρόβλεψη για το τέλος του 2023.

Η ιδιωτική κατανάλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο το ΙΟΒΕ, θα κινηθεί ανοδικά περίπου στο 2% φέτος και 1,4% του χρόνου. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, η πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης παραμένει ισχυρή και συνεχίζει να αυξάνει, παρά την μεγάλη ανάπτυξη που σημείωσε τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το powergame.gr, με μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), τόσο φέτος όσο και του χρόνου θα έχουμε μεγάλη αύξηση επενδύσεων. Για φέτος προβλέπεται αύξηση 3,0% και του χρόνου θα κινηθούν ακόμη με μεγαλύτερο ρυθμό και στο 7,8%. Τέλος οι εξαγωγές, παρόλο που στο β’ τρίμηνο του έτους σημείωσαν υποχώρηση, θα κινηθούν ανοδικά στο σύνολο του έτους και συγκεκριμένα στο 3,5%. Για το 2024 αναμένεται αύξηση των εξαγωγών κατά 2,6%.

Η εξέλιξη των εξαγωγών, όπως ανέφερε ο κ. Βέττας, εξαρτάται από την πορεία της Ευρώπης και της Γερμανίας ιδιαίτερα που είναι και οι πιο σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της χώρας. Απέδωσε δε την κάμψη των εξαγωγών της χώρας σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της βορειοευρωπαϊκής οικονομίας κάτι που δεν αναμένεται να μεταβληθεί σύντομα.

Αναφορικά με την πορεία της χώρας, ο κ. Βέττας τόνισε ότι Ελλάδα θα αναπτυχθεί γρηγορότερα από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, αλλά σίγουρα μια επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην ΕΕ, που είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός της εταίρος θα επηρεάσει την εθνική οικονομία. Επίσης σημείωσε την θετική πορεία του τουρισμού και του τομέα κατασκευών, ως μοχλοί ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.