Από την 1η Ιανουαρίου αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να βάλουν και φέτος το χέρι στην τσέπη. Λόγω του επίμονου πληθωρισμού, ο νόμος τούς υποχρεώνει να δώσουν περισσότερα χρήματα στα Ταμεία και μάλιστα σε μια περίοδο που επικρατεί σοβαρός προβληματισμός για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών επιλέγει την α' ασφαλιστική κλάση. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι ασφαλισμένοι έπειτα από 20 έτη ασφάλισης θα δικαιούνται σύνταξη μόλις 500 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για άλλη μία «κληρονομιά» του Ν. Κατρούγκαλου, που οδηγεί σχεδόν όλους τους ασφαλισμένους στην καταβολή της (φθηνότερης) α' κλάσης.

Τι προβλέπεται για τις εισφορές επαγγελματιών

Όπως εξηγεί στην «Α» ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος «τα ποσά των εισφορών θα αναπροσαρμοστούν βάσει πληθωρισμού, όπως προβλέπει ο νόμος του 2020 (σ.σ.: Βρούτση)».

Ας δούμε όλη τη διαδικασία με ερωτήσεις και απαντήσεις:

Πότε θα πρέπει να πληρωθούν οι νέες εισφορές;

Θα καταβληθούν πρώτη φορά στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή με τις οφειλές Ιανουαρίου.

Η αύξηση αφορά και μπλοκάκια;

Αφορά και τους αμειβόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια) υπό μία αίρεση: Οι παράλληλα απασχολούμενοι δεν θα πληρώσουν ευρώ παραπάνω, αν οι εισφορές από τη μισθωτή τους εργασία καλύπτουν τα νέα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών.

Πόση θα είναι η αύξηση των εισφορών;

Η αύξηση των εισφορών, όπως ορίζει ο νόμος, είναι ανάλογη του πληθωρισμού.

Δηλαδή πού θα κυμανθεί;

Όλα τα ορίζει η διακύμανση του πληθωρισμού. Πέρυσι, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών αυξήθηκαν κατά 9,6%. Φέτος, ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 4% και 4,3%. Αυτή θα είναι η αύξηση.

Τι κλάση επιλέγουν οι ασφαλισμένοι;

Μετά τον Ν. Κατρούγκαλου που κατακρεούργησε τις συντάξεις, όλοι πλέον στρέφονται στη φθηνότερη (από πλευράς εισφορών) κατηγορία ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, την α΄ κλάση.

eisfores


Ποια στοιχεία έχει ο ΕΦΚΑ;

Από τον ΕΦΚΑ προκύπτει ότι 9 στους 10 από τους συνολικά 1.300.000 ασφαλισμένους επιλέγουν την α΄ κλάση και πληρώνουν 240,25 ευρώ τον μήνα για κύρια ασφάλιση, υγεία και ανεργία.

Δημιουργεί κινδύνους η χαμηλή εισφορά;

 Όπως τονίζει ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, έπειτα από 20 χρόνια ασφάλισης, στα 240,25 ευρώ εισφορών αντιστοιχεί πολύ χαμηλή σύνταξη, ύψους 510 ευρώ.

Στα 40 χρόνια ασφάλισης, τι αποδοχές μπορούν να αναμένουν οι νέοι συνταξιούχοι;

Με 40 έτη ασφάλισης, αν παραμείνουν στην πρώτη κατηγορία, η σύνταξή τους θα κινηθεί στα 770 ευρώ τον μήνα.

Τα στατιστικά τι δείχνουν επ’ αυτού;

Φέτος, την 1η κατηγορία επέλεξαν 1.035.519 ασφαλισμένοι, δηλαδή το 79,49% των μη μισθωτών. Πέρυσι ήταν 1.035.519 ασφαλισμένοι, δηλαδή το 79,91%.

Οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι τι έχουν επιλέξει;

Έχουν επίσης επιλέξει τη χαμηλότερη κατηγορία 131.811 νέοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, το 10,12% του συνόλου. Αυτή η κατηγορία αφορά μόνο όσους έχουν κάτω από 5 χρόνια ασφάλιση, με το ποσό των 148,15 ευρώ ανά μήνα, για κύρια ασφάλιση, υγεία και ανεργία. Τη δεύτερη κατηγορία (κατά 46 ευρώ ακριβότερη τον μήνα) επέλεξαν 56.171 ασφαλισμένοι, δηλαδή το 4,31%.

Μπορώ να αλλάξω κλάση;

Ασφαλώς, πάντα όμως στην αρχή του έτους.

Με τους αγρότες τι γίνεται;

Οι αγρότες καταβάλλουν τώρα 137,6 ευρώ τον μήνα για κύρια σύνταξη, υγεία και Αγροτική Εστία. Πλέον, το νέο έτος θα πληρώνουν 143 ευρώ τον μήνα. Ετήσιο επιπλέον κόστος 77 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 23/10