Τέσσερις προτεραιότητες έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όπως είπε πριν από λίγο από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κώστας Σκρέκας, οι τέσσερις προτεραιότητες, είναι η μεταμόρφωση του ενεργειακού τομέα, η ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η ενδυνάμωση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης και τέλος η ανάπτυξη μιας ισχυρής εγχώριας βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, εκθείασε την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς πετυχαίνει φέτος και του χρόνου, ανάπτυξη 2-3 φορές πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έχουμε αυξήσει τις εξαγωγές κατά 60% σε σχέση με το 2019 ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις, μόνο το 2022 αυξήθηκαν κατά 57%», είπε ο κ. Σκρέκας. Παράλληλα σημείωσε ότι τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια στη χώρα προστέθηκαν περίπου 400.000 θέσεις εργασίας.

Για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι υποφέρουμε και ειδικά από το πληθωρισμό των τροφίμων, αλλά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 2,4% και είναι ο μισός από εκείνον της Ενωμένης Ευρώπης.

«Προσφάτως αποκτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που δείχνει ότι η ανάπτυξη στη χώρα είναι βιώσιμη», είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση κινείται πάνω σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά στην πράσινη μετάβαση.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, η πράσινη «μεταμόρφωση» της χώρας θα πρέπει να στοχεύσει να πετύχει μέχρι το 2030 το 80% της καταναλισκόμενης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα τα έχει πάει καλά καθώς αυξάνεται η παραγωγή από ΑΠΕ και στους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σχεδόν το 50% της ενέργειας που καταναλώθηκε προήλθε από ΑΠΕ. Ο μετασχηματισμός αυτός ωστόσο και οι επενδύσεις θα συνεχιστούν.

Ο δεύτερος άξονας, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα έχει να κάνει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Η χώρα έχει κάνει βήματα τα τελευταία χρόνια, τα οποία τα επόμενα χρόνια θα ενταθούν.

*Διαβάστε εδώ: 27η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist - Φραγκογιάννης: Διεθνές ψηφιακό hub και κέντρο logistics η Ελλάδα

Ο τρίτος κυβερνητικός άξονας για την βιώσιμη ανάπτυξη αφορά στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης. Η χώρα στον συγκεκριμένο τομέα έχει πετύχει τεράστια βήματα, αυξάνοντας τις δαπάνες τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα πέρυσι πέτυχε η υψηλότερη αύξηση δαπανών στη Ε.Ε. στην έρευνα στον τομέα ενέργειας, ενώ είχε την 6η καλύτερη επίδοση στη γενική κατάταξη.

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός τομέας για την βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η βιομηχανία και η μεταποίηση. Χωρίς ισχυρή βιομηχανία και μάλιστα εξωστρεφή βιομηχανία, είπε ο κ. Σκρέκας, η ανάπτυξη δεν θα είναι βιώσιμη. Μόνον ο τουρισμός και η ναυτιλία δεν αρκούν. Χρειαζόμαστε και ισχυρή μεταποίηση και βιομηχανία και προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση, δίνοντας κίνητρα για την εδραίωση μιας εξωστρεφούς εγχώριους παραγωγής.

Ο κ. Σκρέκας υποσχέθηκε μια νέα δράση ενίσχυσης της βιομηχανίας που θα στοχεύσει στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και ειδικότερα την αξιοποίηση των αποβλήτων. Η δράση αυτή θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 και των αποβλήτων της βιομηχανίας.