Μεγάλες προσδοκίες καλλιεργούν οι πρώτες ενδείξεις για την ανακάλυψη πλούσιων σε υδρογονάνθρακες αλλά κυρίως εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από τις σεισμικές έρευνες της κοινοπραξίας Exxon Mobil και Helleniq Energy στην περιοχή νότια της Κρήτης, όπου ερευνώνται δύο οικόπεδα, και για τις οποίες φέρεται να είναι ενήμερη η κυβέρνηση.


Κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης: Τι αποκάλυψε ο Κώστας Σκρέκας 

Το μήνυμα που επέλεξε να στείλει προς τις ΗΠΑ και τη Δύση ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην 5η Επιχειρηματική Σύνοδο Ανατολικής Μεσογείου του «Economist» στη Νέα Υόρκη, είναι ότι η Ελλάδα, εκτός από μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, έχει πλέον σημαντικές πιθανότητες να φέρει στην επιφάνεια αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, τα οποία θα τη βοηθήσουν όχι μόνο να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες αλλά και να εξελιχθεί σε υπολογίσιμο προμηθευτή φυσικού αερίου της ΕΕ.

Και αυτό σε διάστημα μερικών ετών από σήμερα, ενόσω θα υλοποιείται ο στρατηγικός στόχος της Δύσης για τον περιορισμό των ποσοτήτων ενέργειας από ορυκτά, που εξάγει η Ρωσία προς την Ευρώπη, και οι οποίες αντί να μειώνονται… αυξάνονται.


«Νιώθουμε αισιοδοξία»

«Οι πρώτες ενδείξεις μάς κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω από τον βυθό», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρώην υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, το Σάββατο από τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας πως οι πρώτες δοκιμαστικές ερευνητικές γεωτρήσεις των Exxon MobileHelleniq Energy, και πιθανόν ενός τρίτου μεγάλου παίκτη που θα μπει στην έρευνα, θα ξεκινήσουν προς τα τέλη του 2025.

«Αν είμαστε τόσο τυχεροί, τότε το μέγεθος του οικοπέδου -που έως τώρα υπολογίζεται ότι θα βρούμε- θα είναι αρκετό για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης», δήλωσε από τις ΗΠΑ ο κ. Σκρέκας. Και διευκρίνισε ότι «πιστεύουμε ότι στο τέλος του 2025 θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις και τότε θα ξέρουμε».