Στο εξής φορολογούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να δηλώνουν έσοδα λιγότερα από τις δαπάνες, καθώς η τράπεζα πληροφοριών myDATA θα τα έχει ήδη καταγράψει. Αυτή θα είναι η νέα «φάκα της φοροδιαφυγής», όπως τονίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ έτσι ανοίγει και ο δρόμος μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.

Τα επόμενα βήματα

Επιχείρηση-σκούπα ξεκινά λοιπόν από το υπουργείο Οικονομικών στις φορολογικές δηλώσεις. Από το 2025 θα είναι προσυμπληρωμένες για δηλώσεις ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών!

Το myDATA, η τράπεζα πληροφοριών για έσοδα και δαπάνες, θα φωτογραφίζει τα πάντα και θα αποτελεί το ηλεκτρονικό φορολογικό βιβλίο κάθε επαγγελματία και επιχείρησης. Άλλωστε, σε πρόσφατο συνέδριο των φοροτεχνικών ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ήταν σαφής αναφορικά με την πλατφόρμα myDATA: «Θέλουμε να κλειδώσουμε τις δηλώσεις του ΦΠΑ αρχικά και τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε δεύτερο χρόνο, ώστε όλα να ελέγχονται ηλεκτρονικά».


Το myDATA, δηλαδή my Digital Accounting and Tax Application, είναι το όνομα της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την οποία η ΑΑΔΕ εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων.

Όπως αποκαλύπτει ξεκάθαρα και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, όσον αφορά το σκέλος των εσόδων και δαπανών: «Σιγά-σιγά πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα, να φέρουμε δηλαδή στα ίδια myDATA και δηλώσεις, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να δούμε τις όποιες διαφορές λογιστικής υπάρχουν. Γενικά το myDATA είναι ένα εργαλείο πάρα πολύ σημαντικό και για την καθημερινότητα των επιχειρήσεων αλλά και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εξ ου και έχει ανέβει πάρα πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα.

Είναι ο τρόπος που θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα, δηλαδή τα έσοδα που δηλώνονται να μην είναι λιγότερα από τα έσοδα που βλέπουμε στο myDATA, τα έξοδα να μην είναι περισσότερα από αυτά που βλέπουμε στο myDATA, και όσοι ακόμα δεν έχουν μπει και δεν διαβιβάζουν τα δεδομένα, ενώ έχουν υποχρέωση, πλέον θα αντιμετωπίζουν και αντίστοιχες κυρώσεις».

Προσυμπληρωμένα

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συμπλήρωση των δηλώσεων επαγγελματιών - επιχειρήσεων:

Η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη.

Πηγή ενημέρωσης αποτελούν τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα myDATA.

Οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να τροποποιήσουν τα δεδομένα αυτά, καθώς θα έχουν «κλειδωθεί».

Θα ισχύει για όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ, τις οποίες δεν θα μπορούν να αλλάξουν οι φορολογούμενοι.

Από το 2025 θα επεκταθεί και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι «αυτός ο αυτοματισμός θα οδηγεί τους επαγγελματίες να δηλώνουν μικρότερες εκπιπτόμενες δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδα, γεγονός που αποτελεί ανοιχτή πληγή της φοροδιαφυγής».

Η προσυμπλήρωση θα απεικονίζει έσοδα και δαπάνες. Επίσης, θα κατανέμει τις δαπάνες σε διάφορες κατηγορίες. Έτσι, αυτά τα στοιχεία θα προδιαγράφουν το Ε3 και δεν θα μπορούν να αλλαχθούν από τον φορολογούμενο και ουσιαστικά οδηγούμαστε σε αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συμπληρώνουν εισοδήματα από ακίνητα, τα ποσά των αποδείξεων, τους φιλοξενούμενους, τα ΑμεΑ της οικογένειας ή -ως συνταξιούχοι- τη μείωση των τεκμηρίων.

Κατάργηση

Επόμενο στάδιο είναι η κατάργηση των φορολογικών βιβλίων, αλλά και των προστίμων που συνοδεύουν τη μη ύπαρξή τους σε περίπτωση ελέγχων. Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι το φορολογικό βιβλίο του επαγγελματία και της επιχείρησης θα είναι πλέον το myDATA.

Ο κ. Θεοχάρης εξηγεί σχετικά: «Πλησιάζουμε πάρα πολύ κοντά στους στόχους μας χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα. Μόνο στο τέλος, εάν χρειαστεί, θα τα ενεργοποιήσουμε. Δηλαδή, εάν δούμε ότι η συμμόρφωση έχει φτάσει στο 95%, για το τελευταίο 5% μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ενδεχομένως και κάποια πρόστιμα, ώστε να μην έχουμε υποχρεώσεις που κάποιοι τις τηρούν και κάποιοι δεν τις τηρούν.

Θεωρώ ότι αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική στροφή. Είμαστε ήδη εκεί που θέλουμε -χοντρικά- στα έσοδα, βλέποντας τα στοιχεία για τον ΦΠΑ είμαστε σε ίδιο επίπεδο ή με παραπάνω έσοδα στο 93% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τις τελευταίες υποβολές, άρα είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο.

Στα έξοδα είμαστε ακόμα κάπως μακριά από αυτό που θα θέλαμε. Ξέρουμε ότι είναι πιο δύσκολο. Φτάνουμε στο 65% περίπου της συμμόρφωσης, που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε μια δουλειά σχετικά γρήγορα για να ξεπεράσουμε το 90%, που θα ήταν ένας λογικός στόχος». Συνεπώς τέλος στις «φουσκωμένες» δαπάνες από επαγγελματίες, τέλος στα φορολογικά βιβλία, αφού η ηλεκτρονική τράπεζα myDATA θα καταγράφει όλα τα στοιχεία, αλλά τέλος και στα πρόστιμα για χαμένα βιβλία.
 
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 27/10