Η πολυαναμενόμενη Black Friday ή αλλιώς η ημέρα των μεγάλων προσφορών ορίζεται συνήθως την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου και πάντα ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ (23/11).

Έτσι, φέτος η Black Friday θα «πέσει» την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.

Αν και άργησε αρκετά να έρθει στην Ελλάδα, έπειτα από έναν αιώνα σχεδόν ύπαρξης στην Αμερική, η Black Friday αγαπήθηκε απευθείας από τους Έλληνες, όταν υιοθετήθηκε από την ελληνική αγορά το 2016. Έκτοτε, κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με ακόμη περισσότερες εκπτώσεις.

*Διαβάστε εδώ: Καιρός: Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες - Σποραδικές βροχές στα ανατολικά και νότια - Η πρόγνωση της εβδομάδας


Γιατί ονομάστηκε «Black Friday»

Δύο είναι οι επικρατέστερες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του ονόματος της Black Friday.

Α’ θεωρία: Οι όροι «Μαύρη Παρασκευή» και «Μαύρο Σάββατο» χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά από αστυνομικούς της Φιλαδέλφεια, το 1961 λόγω της έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έντονη κυκλοφορία στους δρόμους, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων αγορών, οι αστυνομικοί της τροχαίας ήταν υποχρεωμένοι να δουλεύουν 12ωρα χωρίς ρεπό, και έτσι χαρακτηρίστηκε από τους αξιωματικούς της αστυνομίας ως «Μαύρη Παρασκευή».

Β’ θεωρία: Σχετιζόταν με τα βιβλία εσόδων-εξόδων των αμερικανών εμπόρων, στα οποία συνήθιζαν να σημειώνουν: Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων δηλαδή ζημία και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό δηλαδή κέρδη.

Η Παρασκευή, έπειτα από τη Γιορτή των Ευχαριστιών (Thanksgiving), όταν και τα καταστήματα έβαζαν προσφορές, κατέληγε πάντα σε κέρδη – και το μαύρο αποδεικνυόταν το πιο χαρούμενο χρώμα για τους καταστηματάρχες με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ ου και η ονομασία Black Friday.