Όλα τα όπλα κατά της φοροδιαφυγής ανακοινώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ενώ το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην υιοθέτηση του ύψους του κατώτατου μισθού ως βάσης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Δηλαδή το ελάχιστο ποσό για το οποίο θα φορολογούνται οι αυτοαπασχολούμενοι θα είναι το ποσό των 10.920 ευρώ μεικτά ή 9.100€ καθαρά ετησίως.

Διαβάστε ακόμα: Δύο ταxυτήτων ο φόρος στους επαγγελματίες: Δυνατότητα επιλογής της κλίμακας των μισθωτών ή των επιχειρήσεων για αυτοαπασχολούμενους

Προσεκτικά βήματα από το υπουργείο Οικονομικών

Ωστόσο το θέμα αυτό απαιτεί νομική επεξεργασία από το νομικό τμήμα του υπουργείου και ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή του ώστε να μην καταπέσει στο ΣτΕ, εξηγούν οι φοροτεχνικοί.

Επίσης, προωθείται πλατφόρμα καταγγελιών για φοροδιαφυγή και αυτοματοποιημένο σύστημα δαπανών ώστε να μην εμφανίζονται επαγγελματίες με μικρότερα έσοδα από τους υπαλλήλους τους… «Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τη φοροδιαφυγή», υπογραμμίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς από τα φορολογικά στοιχεία προκύπτει ότι αρκετοί επαγγελματίες φαίνονται να ζουν με εισοδήματα επιδόματος ανεργίας ή κατώτατης σύνταξης!

Στατιστικά:

► Άνω του 50% των επαγγελματιών δηλώνει έως 5.000 ευρώ τον χρόνο. 

► Τρεις στους τέσσερις αυτοαπασχολούμενους δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Όλα λοιπόν δείχνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ ως πρώτο κατώφλι της φορολογικής δήλωσης στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Όλα αυτά θα έρθουν στη Βουλή με ειδικό νομοσχέδιο, καθώς στην κοινωνία -σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών- κυριαρχεί η άποψη ότι «φόρους πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι»… Παράλληλα, όπως ήδη έχει γράψει η «Α» από την προηγούμενη εβδομάδα, θα καθοριστεί ειδική δέσμη δαπανών, πάνω στις οποίες θα κινούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες ώστε να μην έχουμε φαινόμενα όπως αυτά που εντόπισε η ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα: α) Επαγγελματίας δήλωσε 40.000 € εισόδημα και δαπάνες 31.000 €. Δηλαδή καθαρό ποσό 9.000 €, που σημαίνει εισόδημα ανά μήνα 750 €, κάτω από τον κατώτατο μισθό, λιγότερα και από τον πιο χαμηλά αμειβόμενο υπάλληλό του! β) Άλλος επαγγελματίας δήλωσε έσοδα 35.000 ευρώ και δαπάνες 28.000 ευρώ. Καθαρά δηλαδή 7.000 €, όσα λαμβάνει ένας συνταξιούχος με την κατώτατη σύνταξη του ΕΦΚΑ… γ) Τρίτος επαγγελματίας δήλωσε 28.000 € εισόδημα και δαπάνες 22.000 €. Καθαρό εισόδημα 6.000 €, όσα δηλαδή ένα επίδομα ΟΠΕΚΑ σε οικογένεια με παιδιά! δ) Αρκετοί επαγγελματίες δήλωσαν καθαρό εισόδημα ίσο με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, ήτοι 546 €!

Οι 6 κινήσεις ματ

«Αυτά τελειώνουν», τονίζουν σχετικά στο υπουργείο Οικονομικών και ετοιμάζουν σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, που θα περιλαμβάνει τα εξής βήματα: 

1. Ουδείς επαγγελματίας θα μπορεί να δηλώνει εισόδημα κάτω από το αντίστοιχο ενός εργαζομένου με κατώτατο μισθό 780 €, δηλαδή 10.920 ευρώ ετησίως μεικτά και 650 € καθαρά, δηλαδή 9.100 ευρώ! Αυτό θα περιορίσει σημαντικά όλα όσα εξωφρενικά καταγράφονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα «πείνας»!

2. Σύνταξη οδικού χάρτη δαπανών για όλους τους επαγγελματίες ώστε να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις και υπερβάσεις στη δήλωση των δαπανών. Πολλές φορές τα έξοδα φτάνουν στο 79% του εισοδήματος, με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό για τον επαγγελματία να προσεγγίζει την κατώτατη σύνταξη!

3. Όλες οι συναλλαγές ηλεκτρονικά πλέον! Γενική σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και όλα στο myDATA! Όλα θα δηλώνονται στην τράπεζα πληροφοριών, το myDATA, ώστε να πιστοποιείται η δαπάνη κάθε επαγγελματία. Αυτό φέρνει πλήρη διαφάνεια, αναφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών. Ποιος δεν θα ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή, όταν γνωρίζει ότι κάθε παρέκκλιση θα τον φέρει στο στόχαστρο της εφορίας;

4. Δεν επιβάλλεται κανένας φόρος σε επαγγελματίες ούτε αυξάνεται ο υπάρχων φόρος. «Δεν αυξάνουμε φόρους, δεν επιβάλλουμε κανένα νέο φόρο, γιατί η πολιτική μας στηρίζεται στην ανάπτυξη», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης.

5. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ενεργοποιούνται αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης και θα ακολουθούν έλεγχοι-διασταυρώσεις, δηλώνουν οι γνωρίζοντες.

6. Δημιουργία πλατφόρμας καταγγελιών για φοροδιαφυγή.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή