Στο 3,9% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σύμφωνα με τη Eurostat. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ενΔΤΚ) στην Ελλάδα ανήλθε στο +3,9% έναντι +2,4% τον Σεπτέμβριο και +3,5% τον Αύγουστο. Η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί την υψηλότερη από τον Μάιο του 2023 (4,1%). Στο 2,9% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, από 4,3% τον Σεπτέμβριο.

Στο 1,6% αποκλιμακώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, από 2,7% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο είχε σημειώσει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αύξηση. Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός στα τρόφιμα και τον Σεπτέμβριο στο 9,4%.

Στο 2,9% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, οι τιμές στην Ευρωζώνη «φρέναραν» στο 2,9% τον Οκτώβριο, υποχωρώντας αισθητά σε σχέση με το 4,3% του Σεπτεμβρίου.

Το 2,9% του Οκτωβρίου αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, δηλαδή πριν τον Φεβρουάριο του 2022.

Όσον αφορά τον δομικό δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα, ενέργεια, αλκοόλ και καπνό, η αρχική μέτρηση της Eurostat έδειξε ότι υπήρξε επιβράδυνση στο 4,2% έναντι 4,5% τον Σεπτέμβριο και 5,3% τον Αύγουστο, απομακρυνόμενος από το ιστορικό υψηλό του 5,7%.

Οι τιμές στα τρόφιμα, από την πλευρά τους, αποκλιμακώθηκαν στο 7,5% (8,8% τον Σεπτέμβριο), ενώ στην ενέργεια κατεγράφη περαιτέρω πτώση στο -11,1% (-4,7% τον Σεπτέμβριο). Οι τιμές στις υπηρεσίες, τέλος, υποχώρησαν ελαφρώς στο 4,6% από 4,7% προηγουμένως, και στα μη βιομηχανικά προϊόντα στο 3,5% από 4,2%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 0,1%, με τον δομικό δείκτη να καθορίζεται στο 0,2% και τον ενεργειακό δείκτη στο -1,1%.

Πηγή:powergame.gr