Επίδομα θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (02/11) ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η έκτακτη ενίσχυση για το ρεύμα αναμένεται να δοθεί σε 1,2 εκατομμύρια ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές.

αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα ρεύματος θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2024 και θα ισχύει 20% προσαύξηση για κάθε τέκνο. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ενίσχυση θα είναι ενιαία, με το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το τρίμηνο θα είναι τα 45 ευρώ και το μέγιστο τα 480 ευρώ. Οι καταναλωτές που θα κάνουν αίτηση θα δουν την ενίσχυση στους αντίστοιχους λογαριασμούς κατανάλωσης ως έκπτωση, καθώς δεν πρόκειται για προκαταβολή.

Διαβάστε ακόμα: Σκυλακάκης για ηλεκτρικό ρεύμα: Έκτακτη ενίσχυση έως και 480 ευρώ το τρίμηνο σε 1,2 εκατ. καταναλωτές

Επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα: Η αίτηση και η τρόπος ενίσχυσης

Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ το μήνα, όση δηλαδή και για το επίδομα θέρμανσης ανά μήνα, το συνολικό κόστος είναι 120 εκατ. ευρώ - 45 ευρώ το τρίμηνο το ελάχιστο και 450 ευρώ το μέγιστο- , όπως είπε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Εξήγησε επίσης ότι οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στο mythermansi της ΑΑΔΕ, θα κάνουν αίτηση θα βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος ως μείωση.

«Δεν είναι θέμα προκαταβολής εδώ, θα βλέπεις τα χρήματα στον λογαριασμό κατανάλωσης» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «τα κριτήρια είναι αυτά του επιδόματος θέρμανσης αφαιρουμένων όσων παίρνουν επίδομα θέρμανσης και όσους είναι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο».

Έρχονται νέα τιμολόγια στο ρεύμα

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024, όλοι οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν τιμολόγιο για το ρεύμα. Οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο, που θα είναι ίδιο για όλους τους προμηθευτές.

Τα νέα τιμολόγια θα έχουν χρωματική επισήμανση ως εξής:

  • Μπλε: Σταθερά τιμολόγια
  • Πράσινο: Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της είτε απολογιστικά
  • Πορτοκαλί: Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης
  • Κίτρινο: Κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής

Τι είναι το ενιαίο κοινωνικό τιμολόγιο που θα ισχύσει από 1/1/2024

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου, ενιαίου τιμολογίου που καθιερώνεται από 1/1/2024 είναι ότι την 1η κάθε μήνα θα είναι γνωστή η τιμή που θα ισχύσει τον επόμενο μήνα και θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο που θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση, συν το περιθώριο κέρδους που θα εφαρμόζει κάθε προμηθευτής.

Η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα οπότε θα διορθώνονται προς τα πάνω ή κάτω τα τιμολόγια με βάση την εξέλιξη των τιμών που προηγήθηκε και των άλλων παραγόντων που θα περιλαμβάνονται στον τύπο). Η τιμή θα είναι τελική, δηλαδή οι όποιες εκπτώσεις πρέπει να είναι ενσωματωμένες στο τιμολόγιο που ανακοινώνει κάθε προμηθευτής.

Ποιοι δεν θα μεταφερθούν αυτόματα στο νέο ενιαίο τιμολόγιο:

  • όσοι έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή και
  • όσοι επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο από το ενιαίο, προτιμώντας κάποιο άλλο από τα προϊόντα που διαθέτουν οι προμηθευτές.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, διευκρίνισε ότι στο ενιαίο τιμολόγιο μπορούν να μεταβούν και οι καταναλωτές που έχουν συμβόλαια σε ισχύ, καθώς η αλλαγή προμηθευτή θα εξακολουθήσει να γίνεται (όπως συμβαίνει και σήμερα) χωρίς πέναλτι για τον καταναλωτή.