Με την αναθεώρηση του Προϋπολογισμού «κλειδώνει» το επίδομα ακρίβειας, η καταβολή του οποίου θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου σε ειδικές κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών.

Το επίδομα θα κυμαίνεται από 200-250 ευρώ και θα αφορά οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, άτομα με αναπηρία και μη επιδοτούμενους ανέργους, ενώ παραμένει ανοιχτή η επέκτασή του και στους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή σε όσους το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 11.000 ευρώ. Στην περίπτωση που αποφασιστεί η επέκταση του επιδόματος και στους συνταξιούχους, δικαιούχοι θα είναι και όσοι λαμβάνουν οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη, προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου προσυνταξιοδοτική παροχή, αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ.

Τα οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια 

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αναμένεται, με το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ. Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ.

Διευκρινίζεται πως ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022.

Παράλληλα, για τους μακροχρόνια ανέργους θα προβλέπεται ότι θα καταβληθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχούς ανεργίας.

Δικαιούχοι θα  είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες.