Ενα ευέλικτο σχήμα επιδότησης ανεργίας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βασισμένο στις θέσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, όπως παρουσίασε από το καλοκαίρι η «Α». Πλέον, μετά την εξασφάλιση 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον σκοπό αυτό, το τελικό ποσό του επιδόματος αναμένεται να προσεγγίζει τον κατώτατο μισθό. Αυτά που εξετάζονται πλέον είναι τόσο η αποτελεσματικότητα του μέτρου όσο και το πλήθος των ανέργων για τους οποίους θα εφαρμοσθεί. Στο υπουργείο μιλούν για πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου σε πρώτη φάση, προκειμένου να κριθεί το σχέδιο στην πράξη.

Τι προτείνεται για το σχέδιο επιδότησης ανεργίας του υπουργείου Εργασίας

■ Το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα πλησιάζει τον εκάστοτε κατώτατο μισθό.
■ Το επίδομα δεν θα είναι κοινό για όλους, αλλά θα χορηγείται εξατομικευμένα. Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε επιδότηση με δύο φάσεις: α) Το αρχικό ποσό ενίσχυσης θα κυμαίνεται στο 50%-55% του μέσου όρου των μηνιαίων μισθολογικών αποδοχών του ανέργου την τελευταία τριετία και θα καταβάλλεται κατά το πρώτο 6μηνο της ανεργίας. Σημειωτέον ότι θα επιβληθεί και ανώτατο όριο στο επίδομα. β) Μετά την παρέλευση του 6μήνου, θα μειώνεται σταδιακά το ποσό έως το ύψος των 479 € (με βάση τον ισχύοντα κατώτατο μισθό), που συνιστά και το ελάχιστο ποσό επιδόματος.
■ Επίσης, η καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα συνδέεται και με προγράμματα κατάρτισης.

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εργασίας μιλούν για σύνδεση της επιδότησης ανεργίας με προγράμματα κατάρτισης και γενικά με την ενεργή αναζήτηση εργασίας. Σχετικά με αυτή την εξέλιξη, πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι «θα νομοθετηθεί η υποχρέωση του ανέργου να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση και έτοιμος να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας». Σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στόχος είναι το νέο σχέδιο να εφαρμοστεί πιλοτικά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, επιβαρυμένες από την ανεργία σε όλη τη χώρα. Ερώτημα παραμένει το πώς θα προσαρμοστούν οι παραπάνω ρυθμίσεις για τους ημιαπασχολούμενους και τα τελικά ποσά που θα χορηγηθούν ως επίδομα ανεργίας.

Τι ισχύει σήμερα

Το ισχύον επίδομα ανεργίας χορηγείται 5-12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που συμπλήρωσε ο ασφαλισμένος άνεργος πριν από την απόλυσή του. Μάλιστα, το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό στα 479 ευρώ, σε απόλυτη συνάρτηση με τον (εκάστοτε) κατώτατο μισθό. Σήμερα χορηγείται περίπου στο 10% των εγγεγραμμένων ανέργων. Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας ακολουθεί τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη για την οικονομία και εν προκειμένω για την εργασία.

Προτάσεις

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

■ Το επίδομα ανεργίας να κινείται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη.
■ Ανώτατο όριο επιδόματος να οριστούν τα 1.200 ευρώ.
■ Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους 6 μήνες (αντί του ενιαίου ποσού μέχρι και για 12 μήνες που ισχύει σήμερα).
■ Να καταβάλλεται, υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.
■ Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως 6 μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλαδή στο 55% του κατώτατου μισθού.
■ Στόχος είναι το σύστημα να καταστεί δικαιότερο, να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και να δοθούν κίνητρα στον άνεργο να ενεργοποιηθεί ως προς την εξεύρεση θέσης εργασίας τους πρώτους μήνες της ανεργίας.
■ Έχουν διαπιστώσει οι υπηρεσίες ότι όσο περνάει ο καιρός, οι άνεργοι απογοητεύονται και παραμένουν ανενεργοί για χρόνια στο μητρώο της ΔΥΠΑ.
■ Στόχος ο περιορισμός των αντικινήτρων, αφού πολλοί άνεργοι καταφεύγουν στη «μαύρη» εργασία, για να μη χάσουν το επίδομα.
■ Το 72% των εργοδοτών δηλώνει ότι αναζητά εργαζομένους και δεν μπορεί να βρει, ενώ ταυτόχρονα 50.000 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ πάνω από 10 χρόνια.

∆ράσεις που «βρίσκουν» δουλειά 

Να τονισθεί ότι ήδη τρέχουν δύο δράσεις για την ενεργοποίηση των ανέργων στην αναζήτηση εργασίας:
● Ο άνεργος δημιουργεί τον ατομικό του λογαριασμό με το βιογραφικό και τις δεξιότητές του μέσω ΔΥΠΑ, ενώ από την πλευρά τους οι εργοδότες εισάγουν στην ίδια πλατφόρμα τις αγγελίες για τις θέσεις εργασίας και τα προσόντα που πρέπει να έχει ο ιδανικός υποψήφιος, προκειμένου να γίνει με αυτοματοποιημένο τρόπο το ταίριασμα.
● Οι σύμβουλοι κατάρτισης της ΔΥΠΑ θα εντοπίζουν τις ελλείψεις σε δεξιότητες των εγγεγραμμένων ανέργων και θα τους κατευθύνουν στο είδος κατάρτισης που τους ταιριάζει και το οποίο έχει ανάγκη η αγορά εργασίας, ώστε να καταστούν κατάλληλοι για μια θέση εργασίας σε τομείς με υψηλή ζήτηση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»