Το πρόβλημα της συμπλήρωσης των ενσήμων για συνταξιοδότηση ή απλώς της επανένταξης στην αγορά εργασίας των μακροχρόνια ανέργων επιδιώκει να αντιμετωπίσει με πρόγραμμά του το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Στον σκληρό ανταγωνισμό της αγοράς εργασίας οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών πολλές φορές αναζητούν μάταια απασχόληση, καταγράφοντας έτσι τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροχρόνια ανέργων. Αυτή την ηλικιακή ομάδα επιχειρεί να συνδράμει η κυβέρνηση, διαθέτοντας το ποσό των 135.600.000 ευρώ για την απασχόληση 21.500 ανέργων μακράς διάρκειας και ηλικίας 55-74 ετών, προκειμένου να απασχοληθούν στο Δημόσιο για την τριετία 2024-2027.

21.500 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους ηλικίας 55 έως 74 ετών

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία συνολικά 21.500 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών, καθώς και ανέργων άνω των 67 και έως 74 ετών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φορείς του δημόσιου τομέα, σε κάθε είδους Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και υπηρεσίες και άλλους.

Οι ωφελούμενοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βορειοηπειρώτες και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους.

Ειδικά για τους ανέργους ηλικίας άνω των 67 και έως 74 ετών είναι δυνατή η ένταξή τους στο πρόγραμμα, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Απαραίτητη προϋπόθεση η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του ανέργου πριν από την υπόδειξή του, περί μη θεμελίωσης πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος και μη υποβολής αίτησης για λήψη σύνταξης λόγω γήρατος. Αν ο επιδοτούμενος κατά τη διάρκεια του προγράμματος υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ ή/και έχει συνταξιοδοτηθεί, η επιχορήγηση για τον συγκεκριμένο επιδοτούμενο διακόπτεται από την ημερομηνία αίτησής του στον e-ΕΦΚΑ, καθώς παύει να έχει τα χαρακτηριστικά της ειδικής κατηγορίας ωφελουμένου, με τα οποία υποδείχθηκε και προσλήφθηκε. Ο δικαιούχος δύναται να προβεί σε αντικατάσταση της θέσης.

Μόνο ηλεκτρονικά η αίτηση

Η διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους είτε μέσω του gov.gr με χρήση των κωδικών TAXIS είτε με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης (ονομασία χρήστη και συνθηματικό), ως πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης της ΔΥΠΑ. Οι δυνητικά δικαιούχοι οφείλουν να έχουν εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις δέσμευσης πίστωσης για τα έτη κατά τα οποία προτίθενται να απασχολήσουν τους ωφελούμενους. Στην εγκριτική απόφαση προσδιορίζεται ο ακριβής αριθμός των ατόμων για τα οποία αιτείται και δικαιούται να επιχορηγηθεί ο δικαιούχος, σύμφωνα με τα στοιχεία της αίτησης υπαγωγής που έχει υποβάλει ο δικαιούχος, όπως παραδείγματος χάρη ο αιτούμενος αριθμός ατόμων (νέες θέσεις εργασίας), στο πλαίσιο του καθεστώτος ενίσχυσης και θα αποστέλλεται με e-mail στη δικαιούχο επιχείρηση.

► Παράδειγμα: Εγγεγραμμένος άνεργος με 24 μήνες ανεργίας έχει προτεραιότητα στην υπόδειξη και προηγείται εκείνου που έχει 14 μήνες ανεργίας, εφόσον και οι δύο διαθέτουν όμοια χαρακτηριστικά της αιτούμενης θέσης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»