Τη χρυσή τομή σε άλλο ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο θέμα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο νόμος 4554/2018 σε χιλιάδες εργαζόμενους σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ αναζητεί πλέον ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόκειται για ασφαλισμένους που, ενώ πήραν σύνταξη με ευνοϊκές διατάξεις (μειωμένη με 25ετία, ανήλικο τέκνο κ.λπ.), εξακολουθούν να εργάζονται στην ίδια υπηρεσία, λαμβάνοντας μειωμένες αποδοχές (κατά 30%), με αποτέλεσμα να καλούνται πλέον με την πλήρη αποχώρησή τους από την εργασία να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ (άνω των €30.000).

Τι αλλάζει για τους συνταξιούχους του Δημοσίου

Το πρόβλημα ανέκυψε για χιλιάδες συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται σε φορείς οι οποίοι ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, έπειτα από πρόσφατη εγκύκλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία, εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν και παρέμειναν στην υπηρεσία, θα έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται όχι με τις τελευταίες αποδοχές τους, αλλά με τον (πολύ χαμηλότερο) εισαγωγικό μισθό, δηλαδή χωρίς τις ωριμάνσεις των ετών στην υπηρεσία.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί σε χιλιάδες εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΡΤ κ.λπ.) καθώς και στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού μεγάλο ρήγμα, καθώς πρέπει, εφόσον φύγουν ή έχουν ήδη φύγει από την υπηρεσία τους, να συνυπολογιστεί ο μισθός που λάμβαναν -παράλληλα με τη σύνταξη- και το πόσο αυτό να αφαιρεθεί από το εισαγωγικό κλιμάκιο ώστε τελικά να επιστρέψουν τη διαφορά.

Υπουργείο Εργασίας: Οι επίμαχες διατάξεις της εγκυκλίου

Με βάση τον νόμο του 2018 και την εγκύκλιο που είχε βγάλει το υπουργείο Εργασίας το 2022 «δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη καταβολής της σύνταξης η προηγούμενη λύση της υπαλληλικής σχέσης του προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και των μόνιμων υπαλλήλων των ίδιων φορέων, που κατά τη μονιμοποίησή τους διατήρησαν το ασφαλιστικό καθεστώς του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η υπαλληλική σχέση του εν λόγω προσωπικού που υποβάλλει αίτηση για σύνταξη και παραμένει στην υπηρεσία, σύμφωνα με τον ν. 3801/2009, λύεται αυτοδικαίως την πρώτη του επόμενου από την έκδοση της πράξης συνταξιοδότησης μήνα, δηλαδή σε μεταγενέστερο από τη συνταξιοδότηση χρονικό σημείο. Η προηγούμενη λύση της υπαλληλικής σχέσης, ως προϋπόθεση για τη συνταξιοδότηση, όπως προβλέπεται στο εδ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4554/2018, εξακολουθεί να απαιτείται, μετά την έναρξη ισχύος του, για τα πρόσωπα για τα οποία υπήρχε ήδη σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Για το εν λόγω όμως προσωπικό (ΙΔΑΧ και μόνιμοι με ασφάλιση πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) δεν απαιτείτο η προηγούμενη λύση της υπαλληλικής σχέσης και ως εκ τούτου εξακολουθεί να ισχύει για αυτή την κατηγορία υπαλλήλων».

Παράδειγμα

Εργαζόμενος που συνταξιοδοτήθηκε με 27-29 χρόνια υπηρεσίας και βασικό μισθό στο 10ο μισθολογικό κλιμάκιο (1.468 €) της ΔΕ κατηγορίας και ο οποίος συνεχίζει να εργάζεται στον ίδιο φορέα.

Εφόσον αποχωρήσει από την υπηρεσία, θα πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά των αποδοχών του από τα 928 €, όπως
αντιστοιχεί στο εισαγωγικό κλιμάκιο, και μάλιστα για όσο χρονικό διάστημα λαμβάνει παράλληλα σύνταξη. Τουτέστιν, αν έχει συνταξιοδοτηθεί την τελευταία πενταετία, θα πρέπει να επιστρέψει 540 ευρώ για κάθε μήνα. Δηλαδή 540 € επί 60 μήνες = 32.600 €!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 10/11