Διπλό χτύπημα ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ακρίβεια και τις αποκλιμακούμενες μεν, αλλά ακόμη πολύ υψηλές τιμές ρεύματος. «Είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε και νέα όπλα, για να καταπολεμήσουμε το τέρας της ακρίβειας», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, προαναγγέλλοντας ότι στην κυβέρνηση «σχεδιάζουμε μια νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα πετύχουμε μόνιμα χαμηλές τιμές στο ράφι. Αυτό που λέμε κάθε μέρα χαμηλή τιμή, το λεγόμενο “every day low price”, όπως το λένε στο εξωτερικό. Θέλουμε από τις εταιρείες να προχωρήσουν σε μόνιμη μείωση τιμής και, όταν κάνουν μια προωθητική ενέργεια ή έκπτωση, να είναι πραγματική». Στο ίδιο μήκος κύματος, η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κάνει λόγο για «νέο κύκλο στήριξης, αν χρειαστεί, λόγω των τιμών των καυσίμων».

Για τις προσφορές, ο κ. Σκρέκας ανέφερε συγκεκριμένα ότι «πρέπει να τύχουν μονιμότητας, δηλαδή όλο το χρόνο και όχι περιστασιακά». Όπως προκύπτει από κύκλους της αγοράς, διαπιστώνεται ότι κάποιες επιχειρήσεις πωλούν σε υψηλές τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάνουν προσφορές για πολύ μικρότερο… Ο στόχος είναι να παραταθεί η διαδικασία προσφορών εκτός των λίγων ημερών κάθε φορά!

Και άνω του 5%


Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «σε πολλές κατηγορίες από τα προϊόντα, τα οποία έχουν ανακοινωθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Μόνιμη Μείωση Τιμής”, η έκπτωση είναι μεγαλύτερη από 5%. Στα άλευρα, οι νέες τιμές που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι χαμηλότερες κατά 10% από τις τιμές πριν από τις 19 Σεπτεμβρίου. Το 5% είναι η ελάχιστη μείωση τιμής. Πολλές εταιρείες επιλέγουν να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά μειώσεων». Για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, ο ίδιος τόνισε ότι «ο στόχος ήταν να έχουμε 500 προϊόντα. Ήδη ξεπεράσαμε χθες (σ.σ.: προχθές) τα 740 προϊόντα από 63 εταιρείες και σε 50 διαφορετικές κατηγορίες. Στόχος μας να προσεγγίσουμε τα 1.000 διαφορετικά προϊόντα. Παρακινούμε τους καταναλωτές να αξιοποιούν το “Καλάθι του νοικοκυριού” και την πρωτοβουλία “Μόνιμη Μείωσης Τιμής”, γιατί τονώνει τον ανταγωνισμό και οδηγεί προς τα κάτω τις τιμές».

Ακόμη πρόσθεσε: «Προφανώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, την τραγικότητα της κατάστασης και γι’ αυτό εξαντλούμε το σύνολο του νομικού οπλοστασίου που έχουμε. Είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε και νέα όπλα για να καταπολεμήσουμε το τέρας της ακρίβειας». Πώς όμως θα περιοριστούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας; Η απάντηση διά στόματος του αρμόδιου υπουργού: «Με ελέγχους για την αισχροκέρδεια. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, η οποία έχει περάσει νόμο στη Βουλή των Ελλήνων, έχει βάλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών, με βάση τον οποίο το περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να ξεπερνά το αντίστοιχο ποσοστό που είχε η ίδια εταιρεία το 2021, πριν ξεκινήσει η ακρίβεια». «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που επέβαλε πρόστιμα σε πολυεθνικές εταιρείες. Και θα ξαναβάλουμε, αν δούμε ότι αισχροκερδούν σε σχέση με το 2021», κατέληξε, σημειώνοντας ότι «σχεδιάζουμε μία νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα πετύχουμε μόνιμα χαμηλές τιμές στο ράφι».

Θέρμανση


Η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τονίζει ότι «από την 1η Ιανουαρίου ξεκινά το επίδομα θέρμανσης. Επίσης, έρχεται ειδικό τιμολόγιο για πολύτεκνες οικογένειες -έως 70.000 ευρώ εισόδημα- και καταργούνται τα περιουσιακά κριτήρια. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για τη στήριξη των πολιτών με εντολή του πρωθυπουργού». Σε ό,τι αφορά τις ρευματοκλοπές, δήλωσε ότι «οι απώλειες φτάνουν στο 4% της αξίας του ρεύματος που καταναλώνεται και έρχονται αυστηρά μέτρα που μπορούν να φτάσουν έως και στο κλείσιμο των επιχειρήσεων ή την αφαίρεση αδείας του επαγγελματία που θα βοηθήσει στην ρευματοκλοπή».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή