Τη παλαιά λάµψη της διεκδικεί να ανακτήσει η ιστορική οδός Σταδίου, που κατά το παρελθόν αποτελούσε το διαµάντι της Αθήνας. Ο δηµοφιλής δρόµος φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει µπει στο ραντάρ των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι διαθέτουν εκατοµµύρια ευρώ για την επαναχρησιµοποίηση των διατηρητέων κτιρίων και τη µετατροπή τους κυρίως σε ξενοδοχεία ή και σε γραφεία.

Το πιο πρόσφατο παράδειγµα ακόµη µιας ανάπλασης διατηρητέου κτιρίου, που αναµένεται να υλοποιηθεί στο µέλλον, είναι η περίπτωση του ιστορικού συγκροτήµατος που στεγάζει τους «δίδυµους» κινηµατογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων», το οποίο πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια επεισοδίων τον Φεβρουάριο του 2012. Υστερα από 11 ολόκληρα χρόνια από την πυρκαγιά και έπειτα από µια σειρά δυσκολιών, κατέστη εφικτή η συµφωνία µεταξύ της διοίκησης του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυµα Βούρου Ευταξία και της εταιρείας του οµίλου επιχειρήσεων του κ. Γιάννη Περρωτή, για την πλήρη ανακατασκευή του. Ακόµη δεν είναι γνωστό το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες ούτε ποιο είναι το ύψος της επένδυσης, ωστόσο -όπως είχε δηλώσει ο κ. Περρωτής- εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόµενο να λειτουργήσουν πριν από την ολική ανάπλαση του κτιρίου οι δύο κινηµατογράφοι.

Αλλο ένα έργο που φιλοδοξεί να αναγεννήσει εµπορικά τη Σταδίου και να προσελκύσει ξανά τους Αθηναίους είναι η Στοά του Αρσακείου. Συγκεκριµένα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για το πρώτο Αθηναϊκό Food Hall (αγορά τροφίµων), το οποίο σηµατοδοτεί ταυτόχρονα και τη σταδιακή ανάπλαση της ιστορικής στοάς. Το έργο το έχει αναλάβει η Legendary Food και όπως υποστηρίζει ο διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Τριανταφυλλόπουλος, αναµένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέµβριο του 2024. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει περίπου τα 10 µε 12 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, η στοά θα µετατραπεί σε έναν πολυχώρο πολιτισµού και γαστρονοµίας µε επίκεντρο τους Ελληνες παραγωγούς και την ελληνική µεσογειακή διατροφή. Συγκεκριµένα, θα αποτελείται από περίπου 20 µε 25 καταστήµατα, τα οποία ως επί το πλείστον θα αφορούν την αγορά τροφίµων και την εστίαση, αλλά ένα σηµαντικό µέρος τους θα επικεντρώνεται στον πολιτισµό.

Νέα όψη αναµένεται να αποκτήσει και το εννιαώροφο κτίριο γραφείων στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Μπενάκη, το οποίο έχει αναλάβει η Blend Development. Πρόκειται για ακίνητο του 1959, συνολικού εµβαδού 5.000 τετραγωνικών µέτρων, το οποίο θα ανακαινιστεί και θα πιστοποιηθεί ως «πράσινο» κατά το πρότυπο LEED. Στόχος είναι να µετατραπεί σε ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων στο κέντρο της Αθήνας, δυναµικότητας 117 δωµατίων.

Η τελική αξία του έργου, µετά την αναβάθµισή του, φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για µια κοινή επένδυση µε τη Sirec Energy. Την ίδια στιγµή, ζωή θα αποκτήσει και το ιστορικό κτίριο του Παλαιού Εθνικού Τυπογραφείου µεταξύ των οδών Σταδίου, Σανταρόζα και Αρσάκη, το οποίο παρέµενε για χρόνια παροπλισµένο. Το κτίριο, που παραχωρήθηκε στον ∆ήµο Αθηναίων από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης, αποτελεί ένα από τα πρώτα δηµόσια οικοδοµήµατα που χτίστηκαν στην Αθήνα το 1834, την περίοδο που η πρωτεύουσα µεταφέρθηκε εδώ από το Ναύπλιο. Με βάση την προγραµµατική σύµβαση, το κτίριο παραχωρείται δωρεάν για 25 χρόνια στον δήµο, ο οποίος αναλαµβάνει την υποχρέωση της αποκατάστασης και ανάδειξής του, µε ένα κόστος άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, προκειµένου να µετατραπεί σε χώρο πολιτισµού.

Νέο «πράσινο» κτίριο

Τη δική τους πινελιά στην περιοχή έχουν βάλει ήδη το ξενοδοχείο NYX Esperia Palace, το οποίο άνοιξε στη θέση του πρώην Esperia ως 5άστερο πλέον, µε εκµισθωτή τον ισραηλινό όµιλο Fattal Hotels.

Επίσης, το επόµενο διάστηµα θα λειτουργήσει το νέο «πράσινο» κτίριο γραφείων στη συµβολή των οδών Σταδίου και Οµήρου 2, που κάποτε φιλοξενούσε την έδρα της ασφαλιστικής εταιρείας Φοίνιξ και πέρασε το 2018 στα χέρια της Grivalia, ενώ σύντοµα θα στεγάσει τα γραφεία της Eurobank. Επιπλέον, ο e-ΕΦΚΑ εκµίσθωσε στον Οµιλο Μήτση το κτιριακό συγκρότηµα επί της Πανεπιστηµίου 46 µε τον ιστορικό κινηµατογράφο «Ιντεάλ», µε σκοπό τη δηµιουργία 5άστερης ξενοδοχειακής µονάδας. Ακόµη, το πρώην πολυκατάστηµα Fokas, επί της οδού Σταδίου 41, έχει κατακυρωθεί στην Eastmed Real Estate Four Μονοπρόσωπη Α.Ε. και θα αποκτήσει σύντοµα ζωή. Σε ξενοδοχείο 5 αστέρων θα µετατραπεί το παλιό κτίριο του ΟTΕ απέναντι από την Παλαιά Βουλή.

Το ακίνητο, το οποίο πέρασε στον επιχειρηµατία Θεόδωρου ∆ουζόγλου, αναµένεται να ξεπεράσει τα 14 εκατ. ευρώ. Ακόµη µία επένδυση είναι του Οµίλου Προκοπίου στο Μέγαρο Αθηνογένους, το οποίο θα µετατραπεί σε χώρους πολλαπλών χρήσεων, ενώ θα προστεθεί νέα σύγχρονη κατασκευή, µε την επένδυση να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Της Μαρίας Καλούδη
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής