Για τις προκλήσεις και τα «στοιχήματα» της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης, με έμφαση στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την κυκλική οικονομία μίλησαν σημαντικοί ομιλητές στο συνέδριο του Economist.

 «Οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με την πόλη και το πώς σχεδιάζουμε και διαχειριζόμαστε τα κτίριά μας, τα οποία δεν θα πρέπει να είναι απλώς βιώσιμα και πράσινα αλλά επίσης ευέλικτα και ανθεκτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Noval Property, Παναγιώτης Καπετανάκος στο συνέδριο του Economist.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για τον ρόλο των αστικών αναπλάσεων προκειμένου να δημιουργείται βιώσιμος χώρος, μέσω της αναβάθμισης συνήθως υποβαθμισμένων αστικών τμημάτων και αναφέρθηκε στα projects της εταιρείας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από τη μεριά του ο Hugh Coughlan, αντιπρόεδρος στην Ένωση Πόλεων και Περιφερειών (ACR+) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δουβλίνου, εστίασε στον πολύπλευρο ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι πόλεις για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια βιώσιμη κοινωνία. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας και παρουσίασε επιμέρους στοιχεία που συνέκριναν την Ελλάδα και την Ιρλανδία με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε μια σειρά από τομείς ανακύκλωσης.

Μπέλση (ΣΕΠΑΝ): Έχουμε μείνει πίσω στην κυκλική οικονομία

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστέρηση. Έχουμε μείνει πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης στην Ελλάδα (ΣΕΠΑΝ), Λένα Μπέλση, επαναλαμβάνοντας τα σημαντικά οφέλη της κυκλικής οικονομίας στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας. «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε» συνέχισε, μιλώντας για την ανάγκη ενίσχυσης και προώθησης της συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε ανακυκλωμένα υλικά να επιστρέφουν στην αγορά κατάλληλα προς επαναχρησιμοποίηση.

Σκάλκος (ΕΣΠΑ): Το 27% των πόρων οδηγείται στην πράσινη ανάπτυξη

«Κάθε μεταρρύθμιση σημαίνει ξεβόλεμα και έχει κόστος» τόνισε από το βήμα του Economist ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος. Όπως είπε, η πράσινη μετάβαση κοστίζει πάνω από το 2% του κοινοτικού ΑΕΠ και η Ελλάδα διαθέτει τους απαραίτητους πόρους, καθώς είναι η πλέον ωφελούμενη στην κατανομή των κοινοτικών πόρων της νέας πολιτικής συνοχής 2021-2027. Σημείωσε δε ότι έχει δεσμευτεί το 27% των πόρων για πράσινη ανάπτυξη – 5,5 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ επιπλέον για απολιγνιτοποίηση.

Ο κ. Σκάλκος υπογράμμισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα, με κατεύθυνση την αυτονομία. Αναλύοντας στον επιμερισμό των χρηματοδοτήσεων, μίλησε για τομείς όπως οι υδάτινοι πόροι, η διαχείριση απορριμμάτων και ο σιδηρόδρομος.

Τις προσπάθειες για ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και μια αποτελεσματική εποπτεία, η οποία θα προωθεί τη ροή κεφαλαίων με στόχο την πράσινη μετάβαση, περιέγραψε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέλος ΔΣ της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ Βασιλική Λαζαράκου. Μεταξύ άλλων, μίλησε για θεσμικές διαδικασίες σε εξέλιξη σε τομείς όπως το greenwashing. Η ίδια σημείωσε ότι σήμερα πάνω από 1,2 τρισ. ευρώ έχουν διοχετευτεί σε πράσινα funds.

 «Δεν έχει να κάνει απλώς με την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Έχει να κάνει με μια νέα εκβιομηχάνιση. Πρόκειται για δουλειές και ευημερία. Για τη δημιουργία ενός μέλλοντος που συνδυάζει την κλιματική αριστεία με τη βιομηχανική ηγεσία» δήλωσε ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Cleantech for Europe, Jules Besnainou, αναφερόμενος στον ρόλο της καθαρής τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε ένα πλέγμα τεχνολογιών σε τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις, όπως το πράσινο υδρογόνο, η αποθήκευση ενέργειας μακράς διάρκειας, τα δίκτυα, οι μεταφορές, ο πράσινος χάλυβας, το τσιμέντο χαμηλών εκπομπών άνθρακα και η γεωργία.

Μια γερμανική οικονομία κάθε χρόνο μέχρι το 2050 θα πρέπει να επενδύει η παγκόσμια κοινότητα προκειμένου να πετύχει την πράσινη μετάβαση, τόνισε η επικεφαλής οικονομική σύμβουλος της Consulting International, KBR από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βαλεντίνα Ντέντη, η οποία περιέγραψε τη διαδικασία της στροφής από την παροχή ενέργειας με βάση -κατά 80%- τα ορυκτά καύσιμα σε ένα νέο ενεργειακό καθεστώς που θα το οδηγούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε περάσει πλέον από τη δήλωση προθέσεων στην εφαρμογή».

Πώς οι φωτιές στη Ρόδο και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία δοκίμασαν το ΕΣΥ

Για το πώς οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν το σύστημα υγείας μίλησε στο συνέδριο του Economist ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επικαλούμενος δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων μηνών. Στη mega-φωτιά του Έβρου, όπως υπενθύμισε, απαιτήθηκε η εκκένωση του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό που χρειάζεται είναι η έγκαιρη αναγνώριση του κινδύνου και η ύπαρξη εναλλακτικών σχεδίων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στη διαδικασία επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές, κάτι το οποίο απαιτεί την παρουσία ενός επικεφαλής ανώτατου επιπέδου. «Η προετοιμασία είναι πολλών ωρών, για αυτό χρειάζεται επικοινωνία και ετοιμότητα  επανέλαβε. Όσον αφορά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο κ. Βαρτζόπουλος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για ένα διαφορετικό φαινόμενο, καθώς οι επιπτώσεις είναι μακροπρόθεσμες και όχι βραχυπρόθεσμες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε μια φωτιά.

 

«Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των βροχοπτώσεων καταφέραμε να αποφύγουμε τη διατάραξη της λειτουργίας των υγειονομικών μονάδων» σημείωσε ο υφυπουργός. Από την άλλη πλευρά όμως, υπήρξε διατάραξη της καθημερινότητας των κατοίκων σε σχέση με την πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, χρειάζεται ένας επικεφαλής ανώτατου επιπέδου, ενεργοποίηση καταρτισμένων εθελοντών αλλά και εγκατάσταση υγειονομικών μονάδων για την παρακολούθηση των μακροπρόθεσμων συνεπειών, υπογράμμισε ο κ. Βαρτζόπουλος.

Στο πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αλλάζουν τον τρόπο ζωής αλλά και τους μακροπρόθεσμους στόχους αναφέρθηκε ο επικεφαλής για θέματα βιωσιμότητας του Διεπιστημονικού Κέντρο Ερευνών του Cambridge για τη Δημόσια Υγεία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge James Smith, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη προσαρμογής σε αυτήν τη νέα κατάσταση. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι οι προκλήσεις αλλάζουν αιφνίδια τις μακροπρόθεσμες πολιτικές. Μάλιστα, επικαλέστηκε ως παράδειγμα την ανάγκη δημιουργίας ενός «πράσινου» συστήματος υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι η αλλαγή των μακροπρόθεσμων πολιτικών επιβάλλει και την αλλαγή των βραχυπρόθεσμων στόχων, ενώ επέμεινε στα θετικά των γρήγορων αλλαγών. Βέβαια, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι ξαφνικές αλλαγές απαιτούν σωστή προετοιμασία. «Θέλουμε καλύτερη και μεγαλύτερη προετοιμασία για να έχουμε μια ισορροπημένη απάντηση στην κρίση», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα είναι ενιαία και άρα απαιτείται μια ενιαία στρατηγική.

 Πηγή: Powergame.gr