Εως τις 30 ∆εκεµβρίου µπορείτε να τακτοποιήσετε µε συγκεκριµένες νόµιµες κινήσεις τα φορολογικά σας θέµατα με την Εφορία, ώστε να µη βρεθείτε προ απροόπτου.

Ο φοροτεχνικός Βαγγέλης Αµπελιώτης και η δικηγόρος Ολυµπία Νικολοπούλου αναλύουν τα πώς και τα γιατί αυτής της εξέλιξης, µέσα από συγκεκριµένα παραδείγµατα, καθώς το 2024 έρχεται και όλοι πρέπει να είµαστε προετοιµασµένοι. ∆εν υπάρχει ωστόσο κανένας νέος φόρος ούτε αυξάνεται κάποιος άλλος... Οµως οι παγίδες της φορολογικής νοµοθεσίας είναι τόσες, που δεν επιτρέπουν λάθη. Τα λάθη φέρνουν φόρο, τροποποιητικές, επανελέγχους και γραφειοκρατία.


Οι παγίδες της φορολογικής νομοθεσίας

Να δούµε αναλυτικά το θέµα. Κατ’ αρχάς, δεν πρέπει να σας βρει το 2024 χωρίς να έχετε τακτοποιήσει όλες τις εκκρεµότητές σας.

Πρέπει να λύσετε το θέµα των τεκµηρίων, το θέµα της συγκέντρωσης αποδείξεων, τυχόν γονικές παροχές, ρυθµίσεις πώλησης ακινήτων, συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν τα φορολογικά σας, τυπικότητα στις πληρωµές φόρου, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Επίσης, ρύθµιση απλήρωτων ενοικίων, πληρωµές σε τέλη δήµων και κλήσεων, αφού µπορούν να µπλοκάρουν την έκδοση φορολογικής ενηµερότητας, δάνεια που λάβατε, τόκους που εισπράξατε, µε κατάθεση τροποποιητικής δήλωσης και µε γνώση τι δεν φορολογείται.

Ι∆ΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Εως 30 ∆εκεµβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων µπορούν να έχουν µείωση φόρου, αν έχουν συγκεντρώσει σειρά αποδείξεων, όπως δαπάνη για επισκευές σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωµατιστές για επισκευή και συντήρηση των ακινήτων. Από αυτές, εκπίπτει το 40% από το εισόδηµα που θα δηλωθεί το 2024, έως ποσού 8.000 ευρώ για το ζευγάρι, αφού µαζί µε τη φορολογική δήλωση υποβληθούν και οι αποδείξεις.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ

Η δαπάνη ενοικίου αποδεικνύεται µε αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από τον ιδιοκτήτη. Προσοχή: ποσοστό 20% της δαπάνης ενοικίου, µε όριο τα 1.200 ευρώ, µειώνει τον συνολικό φόρο. Η µείωση αυτή αναγνωρίζεται µόνο όταν ο φορολογούµενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήµατος τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Προσοχή: αν λαµβάνετε στεγαστικό επίδοµα, ανεξάρτητα από το ύψος του, δεν θα πάρετε έκπτωση.

ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Μπορείτε να καλύψετε τα τεκµήρια µε συγκεκριµένες κινήσεις: από αποταµιεύσεις, εισοδήµατα και έσοδα που αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2023. Είναι η περίφηµη «ανάλωση κεφαλαίου». Μπορείτε να επικαλεστείτε εισοδήµατα και έσοδα δηλωθέντα ακόµη και πριν από 10, 20 ή 30 χρόνια, αν ανατρέξετε στις φορολογικές δηλώσεις προηγούµενων συνεχόµενων ετών. Αυτό γίνεται µε άθροισµα των εισοδηµάτων, από µισθούς, συντάξεις, ενοίκια, επιχειρήσεις, τόκους καταθέσεων, µερίσµατα, υπεραξίες από πώληση µετοχών, από πώληση περιουσιακών στοιχείων. Το καθαρό ποσόν που θα προκύψει θα είναι αυτό που θα σας σώσει.

ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΣΟ∆ΗΜΑΤΑ

Απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται µε ειδικό τρόπο η αποζηµίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόµατα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα κέρδη από µετοχές και αµοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από repos, έντοκα γραµµάτια και οµόλογα του Ελληνικού ∆ηµοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες, τα επιδόµατα επικινδυνότητας κ.λπ.

ΤΙ ∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΟ∆ΗΜΑ

Προσοχή: δεν είναι εισόδηµα το εφάπαξ που έλαβε ο φορολογούµενος ως συνταξιούχος, µια αποζηµίωση που εισέπραξε από την ασφαλιστική του εταιρεία κ.λπ.

ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Κάθε έσοδο από πώληση λειτουργεί ως κάλυψη τεκµηρίου για ποσόν άνω των 10.000 ευρώ. Αφορά πώληση ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγµάτων, µετοχών, οµολόγων, έντοκων γραµµατίων, µεριδίων αµοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. Προσοχή: από το ποσόν του τιµήµατος πώλησης που εισπράχθηκε εντός του 2023 αφαιρείται το κόστος απόκτησης, δηλαδή το τίµηµα που καταβλήθηκε σε κάποιο προηγούµενο έτος για την αγορά του περιουσιακού στοιχείου.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Ο,τι φέρατε στη χώρα σε συνάλλαγµα, αν η απόκτησή του δικαιολογείται στο εξωτερικό. Χρειάζεται να έχετε πρωτότυπο παραστατικό που εκδίδει κάθε τράπεζα όταν εισάγονται χρηµατικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

ΔΑΝΕΙΑ

Οσα λάβατε εντός του 2023 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτα πρόσωπα. Προσοχή: κάθε δάνειο αποδεικνύεται από συµβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσηµανθεί και έχει βέβαιη ηµεροµηνία για τη συνοµολόγηση του δανείου.

ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ

Ο,τι εισπράξατε από δωρεές είτε από γονικές παροχές, συνοδευόµενα από πιστοποιητικό του προϊσταµένου της αρµόδιας ∆ΟΥ, από το οποίο προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή έγινε πριν από τις 31.12.2023.

ΚΕΡ∆Η ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΧΝΙ∆ΙΩΝ

Κάθε κέρδος από λαχεία, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ, Tζόκερ, Προκαθορισµένο Στοίχηµα κ.λπ. λαµβάνονται υπόψη για κάλυψη τεκµηρίων. Η απόδειξη κέρδους από τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ ή λαχείο συνοδεύεται από σχετική βεβαίωση του ΟΠΑΠ ή του φορέα που αντιστοιχεί στο κέρδος.

∆ΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΑ «ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ»

Εδώ ο εργαζόµενος µε «µπλοκάκι» µπορεί να δηλώνει ως δαπάνη το τεκµαρτό ενοίκιο της κατοικίας που χρησιµοποιεί και ως επαγγελµατική στέγη, δηλαδή το 3% της αντικειµενικής αξίας της επιφάνειας της κατοικίας που χρησιµοποιείται ως επαγγελµατική στέγη. Ακόµη, οι δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύµα, τηλεφωνικά τέλη και ύδρευση. ∆ηλαδή µπορεί να αφαιρέσει το ποσοστό των δαπανών του για ρεύµα, τηλέφωνα και νερό, το οποίο αναλογεί στην επιφάνεια της κατοικίας την οποία χρησιµοποιεί ως γραφείο. Επίσης αγορές αναγκαίων υλικών για τη λειτουργία του γραφείου, δηλαδή γραφική ύλη, χαρτί, ανταλλακτικά για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τον εκτυπωτή κ.λπ. ∆ικαιολογούνται η δαπάνη αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτυπωτή και οι ασφαλιστικές εισφορές στον Ταµείο του. Εδώ εκπίπτουν στο σύνολό τους αν αφορούν τη χρήση στην οποία εισπράχθηκαν οι αµοιβές. Τέλος, έξοδα για καύσιµα, ταξίδια και διόδια.

ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

Στην περίπτωση αυτή πολλοί ιδιοκτήτες έχουν θέµα από ενοικιαστές που αφήνουν απλήρωτα ενοίκια, µε αποτέλεσµα να υφίσταται κίνδυνος πληρωµής µεγάλων ποσών. Για να µη φορολογηθούν τα ανείσπρακτα ποσά πρέπει, πριν καταθέσετε τη φορολογική σας δήλωση, να κινηθείτε νοµικά εναντίον του µισθωτή. Πρέπει να εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωµής ή διαταγή απόδοσης χρήσης µισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης µισθωµάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του αγωγή αποβολής ή επιδίκασης µισθωµάτων. Ολα αυτά πρέπει να κατατεθούν στην Εφορία. Οταν λοιπόν κατατεθούν αυτά τα έγγραφα, τότε τα ανείσπρακτα ενοίκια που θα δηλωθούν στο έντυπο Ε2 δεν θα ληφθούν υπόψη. Αν δεν κατατεθούν τα απαιτούµενα δικαιολογητικά, η Εφορία θα σας φορολογήσει κανονικά και ας µην έχουν εισπραχθεί ποτέ! Να τονιστεί ότι τα εισοδήµατα από ενοίκια φορολογούνται µε την εξής κλίµακα φορολόγησης: 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήµατος, 35% από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ, 45% για το τµήµα του εισοδήµατος πάνω από τα 35.000 ευρώ. ∆εν υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΣΕΩΝ

Προσοχή: οι απλήρωτες κλήσεις έχουν κόστος. Μπορούν να σας µπλοκάρουν την έκδοση ασφαλιστικής και φορολογικής ενηµερότητας.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ∆ΗΛΩΣΕΙΣ

Αν από ανθρώπινο λάθος γράφτηκαν λάθος στοιχεία στη δήλωση, µπορείτε µε τροποποιητική να βγείτε από το αδιέξοδο. Τη δυνατότητα να καταθέσουν τροποποιητική δήλωση έχουν όλοι οι φορολογούµενοι, µε µικρές εξαιρέσεις ηµεροµηνιών. Αν ο φορολογούµενος διέκρινε ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε είναι λάθος, µπορεί να καταθέσει τροποποιητική. Αν την καταθέσει εντός της προθεσµίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση είναι σαν αρχική. Μάλιστα ο προσδιορισµός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό φόρο. Επίσης αν κατατεθεί έως την ηµεροµηνία που λήγει η κατάθεση των δηλώσεων, ο πολίτης δεν έχει το πρόστιµο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Εδώ έχουµε νέα εκκαθάριση µε τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί αναλόγως. Αν υποβάλει εκπρόθεσµα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια καταθέσει την τροποποιητική, τότε έχει πρόστιµο.

ΕΚΠΤΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Η έκπτωση φόρου, ανάλογα µε το ύψος του εισοδήµατος, είναι:
- Εως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδηµα µέχρι 10.000 ευρώ.
- Εως 1.100 ευρώ για εισόδηµα 10.000 έως 20.000 ευρώ.
- Εως 1.400 ευρώ για 20.000 έως 30.000 εισόδηµα.
- Εως 1.800 ευρώ για 30.000 έως 40.000.
- Εως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδηµα πάνω από 40.000 ευρώ.

Οι αποδείξεις που κόβουν φόρο

Αφορά 20 επαγγελµατικές κατηγορίες:
1. Κτηνιατρικές υπηρεσίες
2. Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρµανσης
3. Εργασίες ηλεκτρολόγου
4. Εργασίες µόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσµατος, τοποθέτησης πλακιδίων
5. Εργασίες ξυλουργού
6. Εργασίες τοποθέτησης στέγης και παραθύρων λαµαρίνας κ.λπ.
7. Εργασίες σκυροδέµατος
8. Υπηρεσίες ταξί
9. Κοµµωτήρια, κουρεία και καταστήµατα οµορφιάς
10. Υπηρεσίες κηδειών
11. Υπηρεσίες µασάζ
12. Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας
13. Υπηρεσίες καθαρισµού και οικιακές υπηρεσίες
14. Ανάπτυξη φωτογραφιών
15. Σχολές χορού
16. Γυµναστήρια
17. ∆ιάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
18. Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία
19. Νοµικές υπηρεσίες
20. Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

To όφελος
- Εως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδηµα µέχρι 10.000 ευρώ.
- Εως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδηµα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ.
- Εως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδηµα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ.
- Εως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδηµα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ.
- Εως 2.200 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδηµα άνω των 40.000 ευρώ.


H άµυνα απέναντι στα τεκµήρια

-Κληρονοµιές
-∆άνεια
- ∆ωρεές ή γονικές παροχές χρηµατικών ποσών
-Κέρδη από λαχεία, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ
-Πώληση ακινήτου
-Το εφάπαξ από τα Ταµεία πρόνοιας
- ∆ιάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων
-Εισαγωγή συναλλάγµατος
- Χρηµατική αποζηµίωση για την αποκατάσταση ζηµιάς ή φθοράς που προκλήθηκε από την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής